Turism în Maramureșul istoric

Maramureșul istoric a avut un noroc atât cu peisajele lui frumoase și diverse – presărate cu atracții naturale interesante, cât cu elementele rurale tradiționale care se păstrează în frânturi, de la port popular la arhitectură în lemn. Față de alte locuri, a fost mai atractiv, avea un nume și un renume. Asta a dus inițial la dezvoltarea unei infrastructuri turistice mult mai bune decât în zone învecinate, atât ca număr de pensiuni, restaurante și hoteluri… iar recent se percepe și o creștere semnificativă a calității serviciilor. Timpurile actuale atât de dinamice, atât de schimbătoare, oferă posibilități extraordinare și strălucitoare dar și umbra declinului rapid – atât la nivelul unui anume business cât la nivel local sau regional; miza pentru turismul din Maramureș o să fie capacitatea de up-grade ca nevoie intrinsecă, nu forțat de împrejurări. Ridicarea ștachetei acolo unde ar putea să fie.

 

De o vreme mă preocupă turismul din Maramureș la un mod diferit față de cel din trecut; adică nu se mai rezumă la un punct de vedere naturalistic-fotografic, nici strict o focalizare asupra eco-turismului, ci include o preocupare mai main-stream aș putea zice, un fel mai pragmatic sper eu, focalizat pe analize, crearea de imagine și promovare. Din fericire pentru mine, pe acest plan este atât de mult spațiu liber și atât de multe posibilități… încât front de lucru ar exista pe foarte multă vreme. Plus că totul se re-înnoiește, apar noi pretenții, noi nivele, așa că cei care nu se adecvează pieței concurențiale… repede ajung să fie praf și pulbere. În acest context, enorm de mult depinde de imagine. Care trebuie să fie fresh, brici, stilată, fină, credibilă, atractivă, să rămână în mintea privitorului. Se simte o mare diferență între stilul eco-ONG-istic și duritatea vieții reale din domeniul industriei turistice aflate în formare. Dar simți și diferența în ceea ce înseamnă… puterea de tragere a curenților.

 

Dacă mă gândesc la obiectivele turistice majore ale Maramureșului istoric, adică cele care atrag anual pe la 100.000 de vizitatori fiecare (ca ordin de mărime), ele sunt cam Cimitirul Vesel, mănăstirea de la Bârsana, pușcăria victimelor comunismului de la Sighet și Mocănița de pe Vaser. Nici un obiectiv turistic natural nu e capabil azi să atragă nici 10 procente din nivelul acesta. Sau nici măcar un procent, multe dintre ele. Așa de performantă este promovarea valorilor naturalistice.

 

Te poți întreba ce au în comun atracțiile turistice majore ale Maramureșului. Pe de o parte ele sunt unice în felul lor, adică nu ai alte cimitire vesele în alte locuri, nici mănăstire monumental construită recent cum e cea de la Bârsana – complex de clădiri integrând elemente arhitecturale maramureșene, nici pușcăria – memorialul victimelor comunismului nu este altundeva ca un muzeu făcut la nivelul secolului 21 pe tema asta dură, nici mocănițe care să urce destui kilometri pe o vale sălbatică în Carpați nu sunt prea frecvente. Adică, acestea atrag un număr semnificativ de oameni care vin de la mare distanță să le vadă. Nu neapărat vin oamenii fix pentru ele, ci combinat cu ideea de a vizita Maramureșul – dar dacă ai venit aici trebuie să ai niște targeturi concrete… și despre astea au auzit cei mai mulți. Un atuu important al celor 4 atracții menționate este că toate sunt foarte accesibile pe orice anotimp, nu necesită o pregătire specială să ajungi la ele, nu este nici un efort și nu e riscant, nu prezintă nici un dubiu în privința ofertei asigurate vizitatorului – adică ele pot să dea o satisfacție previzibilă.

 

Un aspect interesant este cum anume se va putea realiza dezvoltarea armonioasă a turismului la nivel regional, integrând atracțiile turistice majore, turism rural, eco-turism, turism de aventură, schi, și chiar turism gastronomic, wellness & spa șamd. În acest domeniu nu există staționare… că orice oprire în dezvoltare este de fapt o pierdere de poziție pe piața concurențială – o situație similară aproape oricărui domeniu din viața modernă și postmodernă.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Eco-Turism, Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s