Fluturele tablă de șah – Melanargia galathea

O după-masă târzie de iulie. Prin pădurile de pe versantul nordic al Platoului Vulcanic Igniș este cam răcoare. Cum ieși din pădure, e cu ceva mai plăcut, la soare. Ultimele raze care ajung pe aici. Un fluture stă liniștit, prins de vegetație. Fluturele tablă de șah – Melanargia galathea. Mă lasă să ajung aproape de tot, cu un obiectiv macro de 105 mm. Expun niște cadre, rafale de bracketing. Fluturele se ridică în zbor dar se așează pe o altă plantă, la câțiva metri. Acum are aripile deschise, așa că e și mai bine. Alte cadre expuse. Mă hotărăsc să montez și blitzurile macro. Revin de la mașină și văd că are aripile mai strânse, mai lăsate posterior. Alte câteva cadre și își strânge aripile. Din nou niște imagini din laterală. De la câțiva centimetri. Apoi se satură de ședința asta foto, de lumina flash-urilor de la distanță mică și zboară… aproape fără greutate, cu ușurința unei vietăți care iubește să plutească în aer. Dar imediat se lasă în desiș, că e răcoare deja, și lumina dispare. Nu mai e momentul prielnic pentru un fluture de zi.

 

E ceva plăcere să faci câteva cadre decente cu un astfel de fluture. Deși este o specie comună. Să ai lumina OK, fluturele să stea să îi faci poze… plus să ai chef să faci asta. Trebuie ceva suprapunere fericită. Un fel de mic cadou din partea naturii – să ai ocazia să îl vezi de aproape.

007_9184007_9189007_9189x007_9199007_9204007_9224007_9229007_9244007_9254007_9269007_9279007_9283007_9293007_9293x

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Fluturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Fluturele tablă de șah – Melanargia galathea

 1. ovidiu zice:

  Mulțumesc.

 2. Niculina Sandor via FB zice:

  Incredibil…de frumos…

 3. DM Ruști zice:

  când te gândești ce mașinărie complicată e chiar și o banală insectă: se văd spinii de pe picioare, perii țepoși de pe cap și torace, dar și din lungul nervurilor aripilor, apoi solzii de pe aripi care nu sunt doar albi și negri, ci și gălbui, apoi elementele desenului format de solzii colorați, care la o privire atentă diferă de la individ la individ în amănunte abia sesizabile, astfel încât fiecare individ are un ceva a lui, unic, similar unicității cu care se mândrește specia noastră…

 4. Roxana Tudose zice:

  S-a oferit să pozeze ca un adevărat fotomodel.Eu cred că simțea că îl fotografiați cu bună intenție,de aceea a fost atât de cooperant.Sper să găsiti si altii,mie mi-e dor de fluturele albastru,l -am văzut tot mai rar in ultimii ani….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s