Înregistrări audio în natură

Impresia mea este că omul are nevoie de doza lui de fericire de tip nou pentru a putea continua să facă performanță; pentru a avea chef de viață; pentru a dori să iasă din casă. Fericirea nouă poate să fie de un milion de feluri, dată de niște parfumuri pe care nu spera să le poată avea vreodată până la noi echipamente în domenii de care nu prea are habar. Spre exemplu în domeniul audio – înregistrări în natură.

 

Înainte de a ieși în teren, e necesar să ai echipamentul audio care să aibă sens. În urmă cu circa o săptămână am primit prin curier echipamentul de înregistrare Tascam DR-100 MK3; este cel mai performant dintre aparatele profesioniste de acest gen – utilizabile pe teren. Robust, fin, cu niște capacități tehnice mai mult decât bestiale. Am conectat la el microfonul shotgun Sennheiser ME66 super cardioid cu K6 powering module. Atât pe microfoanele proprii ale Tascam cât pe microfonul Sennheiser am procurat deadcat-uri, acele pufoșenii care elimină șuierăturile și distorsiunile produse de vânt. Am făcut câteva înregistrări la plezneală, ca test, cu câteva reglaje banale, fără nici un fel de setări sofisticate; am conectat o cască performantă să aud rezultatul – mai să îmi pice fața. O calitate impecabilă, aproape că nu îți vine a crede. Adică, acest echipament așa cum este configurat el acum, are o capacitate care întrece cu mult ceea ce se putea spera. Ce o să pot scoate din el, nu se știe încă. Evident că nu poți ajunge inginer de sunet, dar nici nu e necesar. Trebuie să înțelegi intuitiv cam ce poate aparatul acesta, și apoi să încerci să faci înregistrări cu subiectele care te interesează.

 

Fiind foarte mulțumit de calitatea microfonului super cardioid shotgun Sennheiser ME66… am decis să merg pe varianta unei căști de la același producător. În încercarea de a pune la punct partea de sunet, am achiziționat o cască Sennheiser Momentum Wireless Black – care are conexiune bluetooth și active noise cancelation. Este o experiență de o calitate impecabilă. Aproape incredibil unde ajunge tehnologia. Și dacă sunt conectate echipamente de genul microfonului shotgun Sennheiser ME66 cu aparatul de înregistrare Tascam DR-100 MK3 și casca Sennheiser Momentum Wireless Black… pur și simplu nu îți vine a crede cum sună. O puritate a sunetului cum nici nu puteam spera.

 

Pentru a vedea cam cât de cretin este omul cu împingerea limitelor în sus… încă nici nu aveam echipamentul acesta Tascam, deja știam că dacă o să am cât de cât chef de a îl utiliza în momentele în care el are sens… o să vreau ceva și mai sus. Echipamentele acestea audio deja achiziționate costă circa 1.500 de euro (Tascam, card, cabluri, baterii, microfon shotgun, deadcat, cască). Din impresia pe care o am, se poate trece și mai sus, cu niște echipamente ultra-profesioniste de înregistrare audio în natură – care pot să coste eventual pe la 10.000 de euro. Dar pentru a te duce în zona respectivă, prima dată trebuie să vezi (să auzi) ce poți face cu ceea ce este disponibil acum. Să simți dacă e domeniul acesta capabil să îți producă fericire, prin tot felul de înregistrări cu grelușei, prigorii, buhe mari, lăcuste, greieri și privighetori. Ceea ce este clar e că dacă ai un astfel de echipament și ajungi să înregistrezi ceva triluri nocturne ale privighetorilor din zona Munților Măcin… pe lângă Dunăre… e tare senzația.

 

Până acum am făcut ceva pași în ceea ce privește filmarea… ca o extensie a activităților de fotografiere. Concret, există capacitate tehnică de a trage imagine beton, atât aeriană mai mult decât satisfăcătoare, cât fixă pe sol… time-lapse-uri, camere mobile stabilizate pe gimbal șamd. Dar în domeniul sunetului… eram limitat de ce putea să facă camera. Adică, nu e sunet catastrofal de prost pe camerele profesioniste, dar tot nu se compară cu aparatura audio profesionistă. E uriașă diferența, ca de la cer la pământ. Iar pentru a face filme mai bune, imaginea și sunetul pot ajunge să se combine așa cum nu a fost până acum.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s