Furnici în Maramureș

Ce naiba de subiect mai e și acesta? Evident, unul marginal. Și naturalistic. Un subiect despre care nu știm aproape nimic… și nici nu ne prea interesează. Că oricine are altceva de făcut în viața asta. Până și biologii se ocupă mult mai ușor cu mamifere de orice fel, păsări, reptile, amfibii, pești, fluturi, coleoptere, plante șamd… aproape orice; extraordinar de rar există câte o persoană care își dedică viața studiului furnicilor. Pe la ceva universitate din Ungaria sau din Transilvania, câte un om are domeniul de specialitate focalizând doar pe insectele astea mărunte. Se publică articole științifice despre variatele genuri și specii de furnici, analizând aspecte taxonomice, filogenetice, etologice, ecologice șamd. Respectivele articole din publicații de specialitate sunt citite eventual de colegii care se ocupă și ei de furnici… în rest, ca și cum nu ar exista.

 

Și totuși, ceva progres al cunoașterii există. Până acum la nivel planetar sunt descrise științific peste 12.000 de specii de furnici. Nenumărate altele urmează să fie descrise cândva…, denumite, catalogate, studiate. Impresia mea este că și în Maramureș trebuie să existe câteva zeci de specii, cel puțin. Nu prea se întrevede cine ar putea să le studieze cândva. Să determine speciile, să carteze răspândirea lor… măcar câteva chestii elementare ale cunoașterii.

 

Ce pot eu să îmi imaginez este ca din când în când să opresc la ceva mușuroi de furnici și să fac câteva imagini macro. Eventual se poate determina specia, de careva expert al domeniului. Sau poate vom reuși să facem și imagine la microscopul electronic din Cluj. Ar putea produce niște rezultate spectaculoase. Doar să ai timp și chef de astfel de…

 

Pentru un naturalist, se găsesc subiecte de interes și acolo unde nu te-ai aștepta. Insecte nesemnificativ-de-mărunte, dacă sunt privite sub lupă, prin microscop-binocular… să nu mai zic de microscopie electronică… instantaneu ajung să primească personalitate. Forme, culori, detalii care mai de care mai interesante. Moduri de viață, comportamente, realități filogenetice și ecologice nebănuite de marea masă a tractoriștilor. Dacă ajungi să vezi mai multe feluri… se percep diferențele… nu mai ai un mare amalgam nedefinit al furnicilor… ci deja se diferențiază genuri, specii. Probabil că pentru un om obișnuit e greu de înțeles cum un oarecare altul devine expert în furnici. Dar și pentru expertul în furnici e greu de înțeles cum altul devine taximetrist sau frizer. Până la urmă e nevoie de fiecare, iar progresul cunoașterii științifice se bazează pe oameni de genul acesta, cel care o viață întreagă nu a făcut mare lucru… doar a studiat furnicile… și nu îl prea interesa nimic altceva.

DSC_8798

DSC_8804DSC_8810DSC_8843DSC_8855

Formica pratensis (determinat de Ionuț Țăușan, Universitatea Sibiu). Fotografii realizate pe valea Ronișoara.

007_6368007_6377007_6394007_6403007_6428007_6443007_6447007_6473

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Insecte de aproape. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Furnici în Maramureș

  1. Ramona Violeta Vasilescu via FB zice:

    Undeva in munți, am urmărit fascinată lupta de cucerire a unui mușuroi. Război în toată regula. Știam că furnicile poartă războaie dar nu surprinsesem niciodată așa ceva. Altceva interesant a fost când m-am nimerit in roluri de furnici undeva la câmpie. A fost uluitor!

    Apreciază

  2. DM Ruști zice:

    am văzut undeva un grafic potrivit căruia ca biomasă, toate furnicile din lume (adică toți indivizii aparținând celor peste 12 mii de specii) sunt echivalente cu biomasa speciei umane: poate asta ar trezi oarece interes și „tractoriștilor”, deși mă tem că mai degrabă singura întrebare ar fi „cum scăpăm de ele?”; totuși cred / sper că abordarea ar putea duce și la o discuție despre rolul ecologic major al acestor insecte și, mai departe, despre imposibilitatea existenței biosferei, așa cum o cunoaștem, în lipsa insectelor

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s