Cărbunari – Maramureș

Este situat la 14 km sud-est de Baia Mare. Panoul de la intrarea în sat are inscripționat denumirea Cărbunar. Din câte pare, oficial se numește Cărbunari. Mici diferențe, care oricum nu contează în contextul difuz și confuz al locurilor astea. Atestat documentar din 1424 sub denumirea de Karbonal. Denumirea provine de la îndeletnicirea unei părți a populației cu producerea de cărbuni de lemn (mangal). Dacă arunci o privire asupra unora dintre clădirile mai vechi poate ai șansa să faci câteva cadre interesante. Sau o plimbare printre butuci de viță de vie (rar în Maramureș), livezi bătrâne și pășuni. Îmi pot imagina să dezvolt o serie de imagini mai reprezentative cu locurile frumoase din satul acesta.

 

Cât de puțin cunoaștem noi zonele în care trăim (să nu mai zic de altele)? Eu spre exemplu am (avem) obiceiul să ies la fotografiat prin Maramureșul Istoric, iar ceea ce era „după deal” nu prezenta nici un fel de importanță. Cu toate că și acele zone aparțin administrativ de Maramureș, au și ele un milion de aspecte care ar merita văzute măcar odată… dar cine are timp de ele? Și energie? Acum că deja am o oarecare suprasaturație cu Maramureșul Istoric, simt nevoia să extind aria de acoperire către acele locuri care îmi sunt noi, pe unde treceam eventual în goana mașinii, dar unde nu opream aproape niciodată. Această nouă deschidere o să permită alocarea de timp pentru a intra pe văi retrase, străduțe neumblate, ajungând în peisaje care sunt convins că vor merita efortul investit. Descoperirea Maramureșului – prin fotografiere, la modul individual, unic, așa cum nu a fost făcut de nimeni.

 

Când ies la fotografiere prin sate de acest gen, locuri pe unde înainte rar am trecut (sau niciodată)… am impresia că descopăr lucruri interesante pentru mine. Totodată, e un fel de salvare în imagine a unor detalii arhitecturale care vor dispare în viitorul mai mult sau mai puțin imediat. Construcțiile interesante din punct de vedere estetic/ arhitectural/ fotografic/ etnografic sunt cele vechi, care ajung rând pe rând în paragină, apoi sunt lăsate să se dărâme. Proporția celor anoste, banale, lipsite de orice stil… este evident în creștere. De la an la an peisajul rural maramureșean devine din ce în ce mai fad, mai lipsit de autenticitate. Din acest punct de vedere, acum este încă momentul să vezi ultimele rămășițe ale realităților trecutului. Să îl vezi pe ultimul mohican.

 

DSC_3682DSC_3668DSC_3662DSC_3656DSC_3655DSC_3649DSC_3697DSC_3685DSC_3691DSC_3694DSC_3703DSC_3712DSC_3727DSC_3733DSC_3736DSC_3718DSC_3724

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cărbunari – Maramureș

  1. Laura Alexandrov via FB zice:

    Nici macar casele cartierului in care crestem nu pot fi remarcate in toate detaliile sau stilurile; dar vine un timp cand incet, incet, orice poate fi descoperit, orice poate capata sens si ne miram si noi pur si simplu, cum de n-am sesizat unele lucruri mai devreme. Pe de alta parte, in toata tara sunt case care dispar, se darama fara nici o sansa. NU stiu daca ar putea exista un program national care sa poata asigura in vreun fel renovarea macar a unora. Asa cum nu exista planuri urbanistice de pastrare a stilului arhitectonic regional, local, comunitar!!!! Sunt atatia oameni care nu au casa! Sunt atatia oameni care au trait in ruinele caselor de alta data, au iubit, au crescut copii, au avut sperante, vise, asteptari, impliniri si probleme….Nici peretii cazuti nu le mai pot spune!!! Asa cum casele sunt parasatite, asa si tara este parasita si pentru foarte multe lucruri trebuie sa ne gandim si mai ales cineva sa ia decizii!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s