Viktor Orbán – discursul din februarie 2019

Ieri după-masă am urmărit transmisia live a discursului anual al lui Orbán Viktor, premierul Ungariei. Apoi l-am mai ascultat odată, în reluare, noaptea. Un discurs de circa 40 de minute. Bănuiesc că a fost urmărit și analizat de zeci de milioane de oameni, nu doar maghiari ci mulți dintre cei care încearcă să vadă cam ce opțiuni are Europa.

 

Prima dată să clarific din ce direcție îl privesc pe el. În general poți zice despre politicieni că îți place de ei (foarte rar), sau îi consideri cretini (aproape pe toți). Cu Orbán Viktor am impresia că situația e mai complicată… și trebuie nuanțată; pe de o parte, mie personal nu îmi place la el susținerea deșănțată a fotbalului, construirea de stadioane la costuri uriașe inclusiv în satul unde a copilărit; nu îmi place modul în care este șicanat Central European University – cea mai puternică universitate din zonă – finanțată de George Soros; terfelirea societății civile este un alt exemplu de aberație incredibilă; nu îmi place nici combinația dintre stat și biserici, care denotă ceva medievalism, nicidecum nu stat european modern; nu îmi place nici modul în care cei din anturajul lui devin ultra-bogați, inclusiv un prieten instalator de gaz care cred că nici nu mai știe numărul proprietăților, hotelurilor, firmelor pe care le are… Să nu mai zic de luxul în care trăiește el și familia – astea sunt cumva de la sine înțelese. Pe lângă jumătatea asta a realității, trebuie să vezi și cea pozitivă. În care omul acesta este apt să vorbească coerent și credibil despre marile subiecte care îi preocupă pe oameni; de la creșterea coerenței între cei care se consideră maghiari (dobândirea/ redobândirea foarte ușoară a cetățeniei), la consolidarea situației economice, de la imigranți la demografie. Iar în aceste domenii esențiale, omul acesta a putut să dea direcții… răspunsuri… care l-au poziționat acolo unde este. Prin discursul de ieri – despre susținerea financiară a familiei și natalității – prin finanțare guvernamentală, impresia mea este că poziția lui o să devină și mai tare. Supradominantă.

 

Orbán a anunțat un program guvernamental în 7 puncte (un fel de plan de acțiune) pentru a crește natalitatea și a susține familiile cu copii. Îmbătrânirea populației, natalitatea scăzută, descreșterea demografică reprezintă o problemă fundamentală…. care se încearcă a ajunge rezolvată prin aceste intervenții. Pe lângă alocația pentru fiecare copil și susținerea financiară existent și până acum pentru mame, o nouă abordare este cea cu un împrumut-nerambursabil…. dacă ai copii. E vorba de circa 35.000 de euro pe care femeia îi primește, iar rambursarea este suspendată pe 3 ani dacă are un copil, apoi pe încă 3 ani dacă are al doilea, iar dacă are al 3-lea copil – nu mai trebuie să restituie banii. Combinat cu celelalte mecanisme de finanțare, o familie primește circa 60.000 de euro. Pentru familiile mari se deschide o finanțare pentru ajutarea achiziționării de mașini încăpătoare. Femeile care au crescut cel puțin 4 copii nu mai trebuie să plătească nici un fel de impozit pe venituri. Dacă statul maghiar reușește să finanțeze un astfel de mecanism, care să consolideze la modul serios situația economică a familiilor cu copii… probabil că sunt asigurate voturile celor foarte mulți… pentru care acest fel de a pune problema reprezintă o șansă pentru viitor, pentru viață umană.

 

Când vezi cum arată Budapesta, care acum în februarie 2019 a câștigat distincția de cea mai atractivă destinație turistică europerană (oferită de European Best Destinations), dacă vezi cum arată autostrăzile, infrastructura în general…. nu pare că o suma de 60.000 de euro (grosso modo) per familie poate schimba esențial situația. Dar pentru multe familii din zone rurale, pentru pătura de mijloc din zone urbane – oameni care muncesc de le sar capacele… (să nu zic de cei săraci) diferența între a avea familie, copii și sens în viață poate să fie dată de acea sumă. Poate exista o diferență mare, de perspectivă asupra vieții, care primește un scop realizabil, o direcție… față de stagnarea, nesiguranța și deziluzia europeană actuală. De multe ori, oamenii au nevoie doar de o licărire în capătul tunelului…. pentru a porni, pentru a începe o bătălie cruntă pentru supraviețuire, pentru a dori să existe… pentru a nu se lăsa pradă alcoolului, degradării, emigrării în alte zone. O singură licărire de speranță, că există măcar o șansă.

 

Cât anume este finanțarea totală per familie din schema asta, nu e atât de ușor de zis. Poate să fie și pe la 80.000 de euro, dacă incluzi tot felul de componente. Cred că este clar că acum mulți dintre oamenii nu foarte bogați încearcă să calculeze cam cum ar arăta viața cu 2-3 copii și banii aceștia; sunt sigur că mulți nu visează la lux și desfrâu, doar la viață umană decentă în stil european, situație calculabilă și rezonabil de stabilă, în care există o locuință întreținută, mâncare decentă, căldură, o mașină la care să nu îi sară roțile. Ceva care să nu fie un previzibil și jalnic dezastru. Ceva în care să poți pune suflet și muncă… în fiecare zi a existenței tale. Ceva în care poți să îndrăznești să speri. Nimic mai mult.

 

Cum o să fie finanțat programul acesta? Habar nu am. Bănuiesc că au făcut calculele la un mod care să permită implementarea… mai ales că urmează alte și alte alegeri în care o să fie nevoie de voturi. Cât timp situația economică este OK, cu creștere, treaba pare fezabilă. Problema mai mare e când apare stagnare sau recesiune. Dar până și atunci, există o ordine a priorităților. Și o prioritate pentru orice națiune este să se mențină viabilă biologic, demografic. Cei 10-15 milioane de maghiari să nu ajungă peste un secol să fie doar 2 milioane. Iar apoi zero milioane. Că, altfel, degeaba autostrăzi, piscine, palate, poduri frumos iluminate.

 

Retorica lui Orbán este una adecvată pentru el, adică știe ce și cum să zică; nu doar că simte subiectele majore, cele de interes pentru oameni, dar știe cu exactitate cum să se poziționeze față de ele. Discursul a avut câteva elemente majore, evident. Pe de o parte, 1. subiectul stopării imigrației dinspre zonele musulmane & africane… unde nu a fost aproape nimic nou; în afară de niște formulări prin care se conturează un viitor foarte sumbru țărilor vest-europene în care musulmanii vor ajunge majoritari… peste câteva decenii. Apoi 2., consolidarea economică a Ungariei, creștere economică în ultimii 7 ani, cele un milion de noi locuri de muncă promise și create, reducerea sărăciei; un element nou este expansiunea afacerilor în afara frontierelor, pentru a echilibra balanța…. deoarece mult din profitul realizat în Ungaria este scos în afara țării de către multinaționale. 3. Aspectele esențiale ale discursului sunt cele cu demografia, finanțarea familiilor. 4. Glumele pe seama opoziției; nu a fost greu să îi desființeze – când din start erau praf și pulbere.

 

Inevitabil, faci o comparație între acest discurs a lui Viktor Orbán, și un eventual discurs echivalent… rostit de Viorica Dăncilă. Asta ca să fiu și eu amuzant.

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Viktor Orbán – discursul din februarie 2019

 1. Alexandru Marian Toniuc via FB zice:

  Este incontestabil că Orban a marcat istoria contemporana a Ungariei și a Europei și efectul guvernării sale va fi vizibil multă vreme de acum înainte. Din păcate toată partea pozitivă nu poate compensa răul profund înfățișat prin argumentele 1-5. Dacă ceea ce a făcut bine pentru societatea maghiară a fost posibil doar cu prețul „sucirii” conștiinței publice spre religie, medievalism, mentalitate de cetate asediată și acceptarea de către societate a autocrației și îmbogățirii nerușinate a aleșilor ca un „rău necesar” e mai mult rău decât bine. Părerea mea. La un moment dat Orban va dispărea dar forma mentis forjată în timpul guvernărilor sale va dura. Lumea nu se va întoarce din drum înapoi la vremurile cetăților medievale în care într-adevăr poporul era îngăduit să se refugieze în vremuri de restriște dar care, în majoritatea timpului, serveau doar bunăstării celor puțini. Este adevărat, judecând global, peste 200 sau 500 de ani dispariția națiunilor este o posibilitate. Dar care sunt valorile noastre cele mai importante? Națiunea, religia, puritatea sângelui, cultura, civilizația, bunăstarea individului, umanismul? Când vom fi clarificat chestiunea valorilor vom putea cu ușurință să ne raportăm la vectorii actuali ai dinamicii sociale.

  Apreciază

 2. Horatiu Popa via FB zice:

  Se strofoaca Orban cu natalitatea, insa la scara istoriei nu are sanse. Se vor inmulti aia care nu isi doreste el sa se inmulteasca. Crezi ca maghiarii educati si care muncesc vor face copii doar pt 35000 euro? Eu nu cred. O sa profite tot aia care fac multi copii si acum. Plus ca, la scara globala, asta e situatia: natalitatea este mare la est si sud. Asa a fost si acum 2000 de ani cand romanii au fost invadati de migratori de la est si nord. La fel a fost si acum 1000 de ani cand stramosii lui Orban au venit de la est tot datorita natalitatii ridicate si a lipsei de resurse de acolo. Istoria se repeta. Sunt curios care va fi politica peste alte 1000 de ani a popoarelor majoritate pe aceste meleaguri. Prevad ca nici maghiarii si nici romanii nu o sa fie popoarele majoritare ..

  Apreciază

 3. Román János Elemér via FB zice:

  Eu de 10 ani m-am mutat în Ungaria, deci înainte de regimul Orban. Atâta văd: oamenii trăiesc mult mai bine, pensia e de 2 ori mai mare ca în Romînia la prețuri egale. Toate cunoștințele se duc la welness, la stațiuni, fac excursii în străinătate cel puțin o dată pe an. La palaye ies cu căruciori în vârf, vecinii mei (oameni de rând) toți au câte 2 – 3 mașini. Apoi să spună fiecare ce vrea, eu cred ochilor mei.

  Apreciază

 4. János Márk-Nagy via FB zice:

  din păcate așa este cum scrie Peter Lengyel. În Ungaria nu există o forță, care să contrabalanseze FIDESZ-ul. Opoziția de 9 ani nu este în stare să se organizeze și să se coalizeze. Nu au fost capabili să formuleze un mesaj coerent, care să convingă o parte mai mare a electoratului.

  Apreciază

 5. Alexandru Marian Toniuc via FB zice:

  Cu 70.000 de Euro clar făceam 3 copii că aveam unde să-i cazez. Sunt gata să pariez însă că n-o să-i vadă nimeni. Nu cred că sunt bani pentru asta. Dacă ar fi, rezolvarea favorabilă a ecuației contractului social în condițiile parametrilor economico-demografici defavorabili în aproape toată Europa, ar fi la îndemână pentru toată lumea.

  Apreciază

  • Zsolt Mészáros zice:

   In vechiul sistem CSOK, din 2014, care prevedea max. 35.000 de euro pentru trei copii, pana acum au beneficiat circa 12.000 de familii.

   Apreciază

   • Peter Lengyel zice:

    Adica, faza de inceput – un fel de test – a fost de circa 420 de milioane de euro pentru circa 36.000 de copii. Stil care o sa continue (CSOK), plus noile mecanisme financiare la un nivel (mult) mai semnificativ.

    Apreciază

 6. Mihai zice:

  Avem si noi o minoritate care face multi copii si chiar traieste din asta. Nu stiu daca V. O. s-a gandit si la ACEA minoritate. Mie nu mi se pare OK sa dai bani pt. copii, pantru ca risti sa se inmulteasca cine nu vrei (cum zicea si cineva mai sus). Cine tine la copii, ii face (si ii creste cum trebuie). In rest, eu nu-l prea cunosc pe premierul maghiar decat ca fiind un om politic populist care nu se da in laturi de la nimic pt. a ramane la putere. Nu stiu daca e de bine sau de rau.

  Apreciază

 7. G. Cionoiu via conservarea biodiversitatii zice:

  Felicitări pentru articol. domnule Lengyel! În ceea ce priveste prima parte a acestuia cred că exageraţi puţin. Mă refer la două aspecte – pe de o parte eu nu cred că se poate afirma că în Ungaria aş-zisa combinaţie dintre stat şi biserică ar denota „ceva medievalism” ci cel mult ceva iluminism central-european de genul celui promovat de Maria Theresa şi Joseph II. Pe de altă parte consider că ar trebui să fie privit mai nuanţat conflictul lui Viktor Orban cu aşa-zisa societate civilă. Reprezentanţii acesteia pretind că ar promova dialogul şi libertatea de opinie dar de fapt promovează agresiv corectitudinea politică şi totalitarismul postmodern punându-i la stâlpul infamiei pe cetăţenii care promovează valorile tradiţionale.
  În ceea ce priveşte acea jumătate a paharului pe care şi dumneavoastră o consideraţi plină şi la care vă referiţi pe larg, sunt întru totul de acord cu dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru relatarea amănunţită referitoare la măsurile concrete propuse de Viktor Orban pentru a contracara declinul demografic în Ungaria.
  Pot fi de acord căi Viktor Orban nu ar fi politicianul ideal dar istoria omenirii demonstrează că politicieni fără cusur nu prea există. Eu mi-aş dori pentru România un partid ca Fidesz şi un prim-ministru ca Viktor Orban. Cred că suntem de acord că deosebirea dintre curăţenia şi ordinea din Budapesta şi mizeria din Bucureşti poate fi echivalată cu deosebirea dintre prim-ministrul Viktor Orban şi proasta statului, Viorica Dăncilă.

  G. Cionoiu

  PS Voi mediatiza în limita posibilităţilor articolul dumneavoastră.

  Apreciază

  • Eva Abrudan zice:

   D-le Cionoiu, ati formulat perfect situatia reala cu privire la „societatea civila”. Traind de 30 de ani la Budapesta, nu pot decat sa confirm tot ce scrieti mai sus.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s