Aparatura fotografică

Azi a sosit prin curier încă un Nikon D7200. L-am găsit la un preț bun pentru un aparat nou, așa că… e aici. E nevoie de un număr acceptabil de aparate… care să poată să fie dedicate obiectivelor cu care se potrivesc cel mai bine pentru variate scopuri. Am acum la dispoziție un Nikon D3, un Nikon D810, un Nikon D7100 și două Nikon-uri D7200.  D3-ul are deja peste 10 ani; la momentul achiziționării era vârful seriei la Nikon – și costa cam 4.500 de euro (fără obiectiv/e); pe la 300.000 de cadre a trecut prin reparații serioase – schimbarea pieselor mobile, dar și azi e OK; doar că timpul trece, pretențiile cresc; acum, D3 este aproape piesă de muzeu – cu cei 12 megapixeli. Între timp, a mai fost utilizat un Nikon D300S, dar el nu mai este. Plus că mai există 7 obiective Nikkor profesionale și un obiectiv de la alt producător, compatibil cu Nikon. Dacă totul merge bine, anul acesta sper să mai cumpăr un Nikon D850. Iar planurile pe termen mediu, adică în câțiva ani, ar putea să fie ceva de la Hasselblad. Aproape un arsenal, ai putea zice. Dar dacă nu ai la dispoziție aparatura profesională aptă să facă fix ce trebuie în diferitele tipuri de fotografiere… realizarea imaginii devine – evident – imposibilă. Așa că pentru cei care sunt interesați de fotografiere naturalistică, este o permanentă zbatere dezvoltarea bazei tehnice. Și, în primul rând, este o problemă financiară; destul de mare.

 

Mă gândeam cât de extrem este omul. Poate nu fiecare, dar măcar cel pe care îl cam cunosc. Spre exemplu, dacă luăm utilizarea de obiective fotografice. La ora actuală am la dispoziție de la distanța focală de 8 mm, adică ochi-de-pește, până la super-teleobiectiv cu distanța focală de 600 mm, care pe aparat DX înseamnă echivalent 900 mm; se poate face și crop pe imaginea de 24 megapixeli a aparatului de pe teleobiectiv, și se poate intercala și teleconverter de 2X. Chiar dacă nu ai merge către extrem, de la circa 180 de grade cuprindere a ochiului de pește… se ajunge la circa 1,5 grade a teleobiectivului, și la circa 1 grad cu crop decent. Ca arie de cuprindere a pozei, dacă iei ca reper varianta cea mai largă… se ajunge ca la cea mai strânsă versiune să fie undeva pe la 1 la 1.000… sau eventual 1:10.000. Spre exemplu stai în punctul X și faci o poză cu ochiul de pește… cuprinzând ceva din peisaj și două-treimi din bolta cerească. Undeva în depărare e un copac… care de-abia se vede… ca un detaliu nesemnificativ; cu un teleobiectiv tare plus DX plus crop… poți avea în prim-planul imaginii făcute tot din punctul X… o căprioară care stă sub copacul acela îndepărtat. Și, culmea, toate acestea nu sunt îndeajuns. În sufletul uman există pe undeva senzația că ar putea să fie mai bine cu un ochi-de-pește și mai extrem larg cu un ultra-teleobiectiv și mai puternic. Pentru că niciodată nimic nu ne satisface decât pentru o vreme.

 

Aici urmează să scriu ceva despre problemele legate de fotografierea în teren, praful din Dobrogea și din peșteri… și dificultatea de a păstra aparatele curate.

 

(…)

 

(…)

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Fotografiere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Aparatura fotografică

  1. Jon Grieg via FB zice:

    Mereu ziceam ca, indiferent cat se miniaturizeaza camerele, obiectivele nu pot fi miniaturizate pt ca e vorba de legile opticii. Ba chiar obiectivele au crescut, de cand s-au raspandit camerele full-frame, care au senzorul mai mare decat fotograma de cinema. Ei bine, m-am inselat. Incep sa apara – deocamdata doar ca gadget-uri amatoricesti, mai ales pe telefoane – ansambluri de multi-camere care pot calcula o imagine sintetica intre mai multi senzori cu lentilele lor. Nu-i exclus ca peste 10 ani camerele sa arate ca niste palete de pingpong cu cateva camere din care sa poti extrage aproape orice focala vrei, orice plan de focus, orice profunzime de camp, etc. Iar pentru distante focale nu prea lungi, trepiedele vor putea fi din… sfoara.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s