Roșii din paradis

Sfârșit de ianuarie 2019 – am terminat ultima sticlă de suc de roșii. Din alea pe care se simte gustul paradisului natural. Au fost peste 60 de litri puși pe iarnă. L-am sunat pe țăranul nostru’ de pe valea Ronișoara să îi zic că anul ăsta o să pot lua de la el cam dublă cantitate față de cât am luat vara trecută. În loc de circa 150 kg, o să fie cam 300. Deci, așa să își pună răsadurile, să știe. Cu atât mai puțin va trebui să opresc pe la supermarketuri. Se poate ajunge odată și la ideea să cumperi toată mâncarea numai de la țărani. Poți sa uiți de banane și pește oceanic, precum și de preparate mai sofisticate, dar și de pesticide, conservanți, potențatori de gust și un milion de alte substanțe de care sigur nu ai nevoie.

 

Cu roșiile acelea cu gust perfect și forme ciudate… mă gândesc să le culeg eu. Ceea ce nu am prea făcut până acum. Să le adun bucată cu bucată, pe cele coapte fix cât trebuie. De pe acum știu că o să fie o plăcere. O să fie bine.

 

2 iunie 2019. Țăranul nostru de pe valea Ronișoara are la stână un număr de oi… pentru care trebuie să ia vara asta 150 kg de brânză (caș și urdă). Stâna este tot pe valea Ronișoara, la câțiva kilometri de casa țăranului; acolo sunt adunate oile de la zeci de proprietari. Fiecare deținător de oi face înțelegeri cu cei de la stână – când anume vine după brânză și câte kg o să ia. Azi țăranul nostru a adus 24 kg de caș și 9 kg de urdă. Am fost să preiau de la el tot cașul și o parte din urdă, în total 30 kg. Nici nu am gustat produsele, că aveam încredere (cam 100%) că ele sunt perfecte calitativ. Acasă am gustat ambele feluri de brânză, evident că sunt fix cum speram. Urda trebuie consumată proaspătă, iar cașul se poate congela (deși cel mai bun e când e proaspăt). În congelator există încă și ceva din brânza de anul trecut, dar e cazul să se refacă proviziile. Este implementarea ideii de a consuma produse locale de calitate perfectă… bazate pe încredere și respect reciproc.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Hrana pentru trup si suflet. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s