Hi-Fi Audio High End Vintage

Am fost recent la un magazin care vinde echipamente audio hi-fi vintage; acelea pe care la vremea lor le puteai vedea doar în revistele aduse din vest. Tot felul de deck-uri, tunere, egalizoare, stații de amplificare, boxe, magnetofoane, pick-up-uri, playere CD șamd… produse de Akai, Technics, Pioneer, Yamaha șamd. Pe vremea lor, costurile se ridicau atât de mult încât nici nu te prea puteai gândi la achiziționarea unor chestii de astea – plus că nu era de unde. Cei care le aveau, erau un fel de zei. Acum, ca aproape piese de muzeu… nu mai costă exagerat de mult. Cu toate astea, un magnetofon Akai bine păstrat este și azi pe la 1500 – 3000 de euro, la care mai trebuie stație adecvată, boxe, benzi șamd. Nici azi nu e o distracție pentru cei cu salariul minim.

 

Incredibil cât de mult poate ajuta la păstrarea/ creșterea calității vieții… dacă ai la dispoziție atât 1. echipamentele de sonorizare din zona hi-fi high end, cât și 2. înregistrările de calitatea cea mai OK a unor anumite voci, formații; mai e nevoie și de 3. timp, și 4. chef de ele. Spre exemplu, dacă poți să trândăvești și să asculți Elvis Presley, chiar dacă afară e cer plumburiu iar unele dintre afacerile în care ești implicat… au tendințe de scârțâieli, poticneli, întârzieri claie peste grămadă… totuși: o cafea bună și muzica asta, ai zice că aici este fix Paradisul.

 

Poate că există și ceva atașament afectiv a celor din generația mea… față de echipamentele de top ale tinereții noastre; poate că pe vremea aceea puteam percepe frecvențe și tonalități pe care odată cu trecerea prin ani, vietatea umană nu le mai aude. Cu toate acestea, impresia mea este că în privința calității sunetului, echipamentele de acest gen produse în urmă cu decenii sunt mult superioare celor din epoca digitală. Astea actuale sunt parcă fade, parcă nu au viață în ele, sunete sterile din care lipsește fix viața. Desigur, nu poți zice că nu ar suna tare, sau că ar avea ceva defecte evidente… dar finețea, tonalitatea, acea atmosferă sonoră impecabilă pe care o are un Akai profesional… parcă nici nu ar fi existat. Produsele de azi făcute pentru a ajunge repede la gunoi, după ce au satisfăcut nevoile unor mase fără prea mari pretenții… am impresia că nu se pot compara cu cele din perioada bună a sunetului. E ca diferența dintre o dragoste adevărată și o relație cu o fată gonflabilă. Pentru cei care au cunoscut valorile de tip high end, e cam greu să coboare ștacheta.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Hi-Fi Audio High End Vintage

  1. Razvan Popescu via FB zice:

    Dragă Peter, lumea evolueaza. Încearcă te rog un bangs & olufsen și o să îți vină să arunci la gunoi orice din trecut sau din prezent în materie de sunet

  2. Peter Lengyel via FB zice:

    Știu că ăștia produc niște căști și boxe de calitate de top. Lumea evoluează și e posibil ca odată să mă surprindă în mod pozitiv calitatea căruiva dintre echipamentele audio moderne. Până acum, momentul acesta nu a sosit… în perfecta noastră lume digitală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s