Iarna la Săpânța

Hai să vedem tot niște imagini de la început de ianuarie 2010. Vechi, dar asta este. O plimbare prin pădurea de goruni/ stejari ne arată cum sunt tăiați rând pe rând arborii aceștia. Deja nu mai este vorba de exemplare seculare/ multiseculare, care au fost tăiate toate pentru construirea bisericii. Deja au ajuns la exemplarele care nu au nici măcar 100 de ani. Dar e nevoie de alt material lemnos, pentru porți și turnuri de mai multe feluri, așa că… pornește drujba. Biserica, numită Mănăstirea Săpânța – Peri, este considerată cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Cei care se ocupau de edificiu, ziceau că la construcția lui au fost utilizate doar materiale de cea mai bună calitate, trunchiuri de stejari fără o scorbură, lemn-pur. Tăiau tot ce era mare, și extrăgeau doar materialul lemnos care era impecabil-de-sănătos. Construcția are o anumită estetică, o linie frumoasă – dar eu aș fi preferat să existe pădurea multiseculară, vie. Cea cu lilieci și bufnițe, cu scorburi și croitori și cuiburi de păsări răpitoare.

281291299305313324329341349383354359364369375379

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Iarna la Săpânța

 1. Mircea Crisbășanu via FB zice:

  E cam o pădure întreagă în această „cea mai” biserică

  Apreciază

 2. Ana Maria via FB zice:

  Minunate imagini

  Apreciază

 3. Kosinszki Sorin via FB zice:

  Și eu prefer ecosistemul viu. De el avem nevoie pentru viață. Era arhi suficient cât au tăiat pt construcția inițială. Trebuia să lase natura să se regenereze.

  Apreciază

 4. Zavalic Vasile-Nicolae via FB zice:

  Unde poți vedea cu adevărat măreția lui D-zeu ? Într-o lucrare creată de om închinată lui D-zeu sau în lucrarea lui D_zeu creată pt om, natura însăși. Peter, am spus-o și mă repet, deșii te consideri ateu, prin cea ce faci în sprijinul naturii ești mai catolic decât Papa.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s