Planuri mărețe pentru 2019

Anul Nou este o perfectă ocazie pentru a vedea ce a fost până acum… și mai ales pentru a imagina ce ar putea să fie de acum încolo. Deși accentul este pe creionarea ideilor de viitor, ele trebuie să fie realiste, bine înrădăcinate în realitate… cea în care ai trăit anul care a trecut. Pentru mine, 2018 a fost un an acceptabil, cu tabere eco și călătorii, cu filmări și fotografiere, cu câteva noi reușite pe planul obținerii de finanțare pentru sustenabilitate… validă pe următorii 2 ani. Evident, cu eșecurile lui, cu întârzieri de plată din partea diferitelor programe, cu frustrări mici și mari… dar asta este viața reală. Oricum, este o fericire, o satisfacție extraordinară să poți trăi aproximativ decent din ceea ce adori să faci. Cum se poate face și mai bine pe viitor?

 

Ce voi face în stilul de până acum:

 1. Dezvoltarea blogului, cu o medie de circa 5-10 articole noi pe lună (depinde de chef/ energie etc)… plus adăugarea de imagini noi la postările existente.
 2. Moderarea listei de discuții conservarea biodiversității (poate și revitalizarea ei, dar fără a pune prea mult timp în asta – adică, să fie cam cât poate susține mișcarea de mediu din țara asta).
 3. Munca la cele 4 contracte în proiecte aflate în implementare.
 4. Dezvoltarea (nu doar întreținerea…) bazei logistice pe planul aparaturii/ vehiculelor șamd.
 5. Scrierea de noi proiecte depuse la linii de finanțare care se vor deschide (Interreg, norvegiene, ENI-CBC etc).
 6. Ture de fotografiere și filmare la arii protejate/ parcuri naționale și naturale, la un mod mult mai structurat și mai cost-eficient decât cele de până acum (bazat pe parteneriate).

 

Ce vreau să dezvolt, ca inițiative noi:

 1. Site web de promovare turistică a Maramureșului – bazat pe experiența de până acum (targetul este ca site-ul să fie de departe cel mai bun din categoria lui, la finalul primului an de funcționare).
 2. O inițiativă de turism de aventură și ecoturism.
 3. Realizarea de producții video, filme scurte, cu un stil mult up-gradat față de cele de până acum (nu de parcă cele de până azi nu ar avea valoarea lor).
 4. Conturarea unei echipe profesioniste de scriere și implementare de proiecte eco, cu focalizare nu doar pe Maramureș, ci pe orice regiune din țară, precum și pe proiecte internaționale & transfrontaliere.
 5. Începutul pentru un mic studio de fotografiere și filmare a subiectelor eco.

 

Dacă ai putea să te rezumi la menținerea în funcțiune a echipamentelor și la supraviețuire… asta ar merge fără mari eforturi, aproape de la sine. Fără dureri de cap. Dar dacă vrei să ridici ștacheta, să crești calitatea… treaba devine mai abruptă. Costurile… Dacă te gândești a extinderea activităților, spre exemplu în loc de Maramureș, Apuseni, Dobrogea… pui niște teritorii care sunt în Africa… e clar că trebuie regândit totul. Și mai ales bazele financiare. Per total, cred că e nevoie de o abordare și mai pragmatică decât cea de până acum, mai mult de stil business decât de stil eco-NGO. Să reușești să combini iubirea față de natură cu mecanismele generatoare de susținere financiară… că altfel se alege praful – se vede dacă privești trendurile actuale. Deci, cu creativitate, pragmatism, muncă inteligentă și o doză de noroc la momentele importante… cred că se pot face minuni. Oricum, nu prea ai altă variantă, dacă vrei să eviți stagnarea & plictiseala.

 

Poate că e necesar să existe cu ceva mai multă viață-socială, tot cu persoane interesate de natură, expediții, foto-film etc. Cu ceva mai multă lejeritate, distracție, dezinvoltură… cred că nu poate să strice. Păstrarea și îmbunătățirea relațiilor cu persoane apropiate, prieteni, familie, colegi. Ajustarea greutății corporale la valorile ideale. Poate îți amintești, cam când ai dansat ultima dată? Când ai fluierat o melodie veche, stând pe malul lacului sau oprit lângă un stejar uriaș în ceva pădure? Fără grabă, fără stres, fără obligații ce nu suportă amânare. Când ai coborât ultima dată pe firul apei să traversezi de la un capăt la altul Cheile Tătarului? Când ai râs cu prietenii, de nu puteai să te mai oprești, așa cum era frecvent de tot cândva în urmă cu mulți ani? Când ai încercat ceva nou, spre exemplu să faci călărie sau să sari cu parașuta din avion? Când ai fost tot ce își poate dori cineva?

 

Ca și până acum, să îmi fac un calendar, în care să trec perioadele pentru tot felul de acțiuni. În ianuarie, o tură de Apuseni. Februarie, Ungaria, date clare. Când o să fie perioada taberei din Apuseni, pe la început de luna mai? Conferința cu fluturii, Apuseni. Deja am și pus pentru iunie 10-12 zile pentru o tură prin Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Cheile Nerei – Beușnița și Porțile de Fier; o să fie o acțiune pe care o implementăm cu colegul și prietenul care trăiește în zonă și știe tot felul de detalii. Apoi, ceva tură de Transilvania după un alt congres. Și tot așa.

 

Ce ar trebui modificat cel mai mult – de acum încolo? E nevoie de un management financiar mult mai bun. Ceva ce să asigure sustenabilitatea în acest mediu cu 1. grad mare de impredictibilitate, plus 2. nenumăratele întârzieri în privința plăților – când trebuie să primești bani. Ca exemplu, pot să zic că proiecte depuse la 30 noiembrie 2017… încă nu au primit verdictul din partea finanțatorilor, deși au trecut deja 13 luni (bine, neoficial am aflat care este situația…); de atunci au fost nenumărate modificări, priorități diferite, costuri, se schimbă disponibilitatea oamenilor șamd. Apoi, plăți din contracte care trebuiau să intre la 15 octombrie & 15 decembrie… unele sume care trebuiau să vină cu mult mai demult… îți dai seama că nu există pe cont. Banii vin cu țârâita, mai intră câte o tranșă, dar se simte o mare doză de hazard. În acest domeniu, dacă nu te bazezi pe 20 de rădăcini în zone bine diversificate… nu cred că se poate face ceva stabil. Deci, de la proiecte universitare, ONG-istice, cu firme de consultanță, imagine, filmare, turism șamd… poți spera ca per total situația să fie pe linie de plutire și să mai existe și ceva potențial de dezvoltare. Dar, deloc nu e simplu – mai ales dacă vrei creștere & dezvoltare.

 

Unul dintre punctele cele mai problematice este echilibristica între aspecte legate de 1. pasiune/ hobby/ eco/ biologie/ natură/ foto/ video și 2. producerea de bani. Cât timp aloci uneia și celeilalte? Cum se susțin una pe alta… sau cum se exclud… Din câte îmi dau seama, pentru ca lucrurile să fie OK pe termen mediu și lung, ar trebui deplasată puțin focalizarea către partea a doua… O atitudine mult mai apropiată de cea de tip business, în care clarifici din start care sunt costurile de toate felurile, riscurile, energia investită… și ce rămâne la final. Nu cred că e cazul de re-prioritizări brutale, dar oricum, e nevoie de o creștere a veniturilor/ proiecte serioase… dacă vrei să se poată păstra trendul în general pozitiv, al consolidării pe plan tehnic… și mai ales dacă vrei ceva salturi calitative semnificative, care să schimbe în mod fundamental situația. Se pot păstra aspectele soft, astea cu ieșiri în natură, postări pe blog, citirea de cărți faine despre pârși sau caprimulgi, dar e clar că o focalizare mult mai serioasă trebuie alocată unor aspecte de business hard-core.

 

Ce mai este necesar pentru supraviețuire și succes? O adaptabilitate extraordinară. Nu la nivel teoretic, ci și practic. Să poți trece prin orice marasm iar când ai ieșit să poți să îți ridici capul. Utilizarea eficientă a oportunităților (spre exemplu participarea la workshopul internațional care discută o săptămână despre turism în era digitală). Proiectarea ideatică realistă a unui viitor care merită trăit de om. Și acceptarea eșecurilor. Inclusiv a ideii că oricare zi poate să fie ultima. Pentru ca la o adică să poți zice… cu toate mizeriile și catastrofele, per total a fost o viață minunată.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Planuri mărețe pentru 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s