Radenthal – Radeln – Rádos – Roadeș

Situat în județul Brașov, puțin la est de șoseaua care leagă Sighișoara de Brașov; denumirea germană a localității înseamnă vale defrișată.

 

Prima menționare a localității este din anul 1356. Biserica evanghelică din Roadeș a fost ridicată de sași în secolele 14-16, în stil gotic. Construcția bisericii a fost finalizată în 1526. Ca urmare a năvălirilor turcești, lucrările de fortificare ale bisericii au început în 1494; geamurile de pe turlă au fost strâmtate și transformate în locuri de tragere, mai multe arcade au fost zidite, iar în zona înaltă a bisericii au fost amenajate refugii. Finanțarea lucrărilor a fost ajutată de donații din partea Sibiului și Sighișoarei.  Fortificația este reprezentată de ziduri care înconjoară o suprafață ovală, având 4 turnuri de apărare; înspre sud există un al doilea zid de apărare. Clopotul original turnat în 1550, a fost re-turnat în 1880. Populația catolică din timpurile medievale a trecut la curentul luteran, după reformarea bisericii. Altarul pictat avea cândva o inscripție cu anul 1525, dar inscripția nu mai există; altarul bisericii a fost furat în 1990, apoi regăsit la Sibiu. Zidul de incintă a bisericii, de circa 5 metri înălțime, s-a prăbușit pe 8 metri lungime în anul 2012, dar anul următor a fost restaurat prin finanțarea fundației lui Peter Maffay, muzician brașovean care trăiește în Germania; tot prin strădaniile acestuia a fost restaurată casa parohială cu scopul de a avea o bază pentru o tabără de terapie pentru copii abuzați – așa cum fundația respectivă a realizat deja o bază mai semnificativă în Spania. În 2015 turnul bisericii a crăpat de sus până jos, crăpătura devenea din ce în ce mai mare… pentru ca în februarie 2016 turla să se prăbușească. Știu că nu te surprinde. Deloc.

 

DCIM100MEDIADJI_0177.JPGDCIM100MEDIADJI_0184.JPGDCIM100MEDIADJI_0198.JPGDCIM100MEDIADJI_0208.JPGDSC_2453DSC_2456DSC_2459DSC_2465

© dr. Peter Lengyel

 

 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Radenthal – Radeln – Rádos – Roadeș

  1. Daniel Vasile Ionas via FB zice:

    Nu ma surprinde, după părerea mea, cultura poporului român a mers in spate, nu mai recunoaște valorile. Sa nu mai vorbim de politică, un total dezastru. Eu personal aduc mulțumiri persoanelor care s-au implicat in salvarea istoriei. Ma tem ca in curind vom pierde tradițiile, obiceiurile, in puține cuvinte, identitatea. La ce bun sa ne mai așteptăm cind PERSONALITĂȚILE care ne reprezinta ca si popor, sunt pe jumatate analfabeți, pe putin jumătate, sa fiu indulgent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s