Biserica evanghelică fortificată din Fälmern – Felmern – Felmér – Felmer

În centrul României actuale, în județul Brașov, undeva între Sighișoara, Brașov și Sibiu. Ca să ajungi la localitatea asta, singurul drum de acces este un chin; cam un milion de gropi pe circa 10 kilometri; deja la intrare are inscripția Drumul Rușinii, în română. Oricum dintre localnici nu cred că mulți au capacitatea să citească. Trăiesc aici parcă 400 de oameni, aproape cu toții romi. În urmă cu un secol, așezarea era locuită de circa 1400 de oameni, preponderent sași-germani dar și români și țigani; azi mai sunt aici 4 sași. Este unul dintre locurile care arată soarta civilizației săsești din Transilvania. Pare un loc perfect pentru a se face ceva sărbătorire a centenarului.

 

Pentru a vedea cam cât de izolat este locul acesta, e destul să constați că nu există nici un fel de semnal de telefonie mobilă – de la nici un operator. Când vezi sărăcia aceea cruntă, mizeria, casele care se dărâmă una după alta… e o senzație postapocaliptică. Există aici un băiat/ bărbat, istoric, care s-a mutat în localitate în urmă cu 4 ani; el a deschis biserica; a povestit interesant și cu limbaj de specialitate despre încercările de a o restaura. Se vede că încearcă să pună suflet, să implice specialiști șamd; dar aici întregul sistem e putred, de la drumul de acces la casele din localitate, de la semnalul GSM inexistent la comunitatea umană descompusă. Dacă te uiți realist la situație, pare că nu mai e nimic de salvat; adică, resursele necesare pentru a ține pe aparate o asemenea entitate aflată în starea actuală… nu au cum să existe, defel. Locurile acestea aveau sens și farmec atât timp cât au fost populate de sași. Iar cei actuali nu au capacitatea nici măcar să păstreze minunile făcute de alții… Cei care au preferat să plece, după aproape 1.000 de ani de existență în Transilvania. E o chestie, ca după un mileniu să constați că pe aici nu mai vezi nici un viitor.

 

Cu secole și milenii înainte au mai trăit tot felul de populații umane pe aici, dar natura acoperă repede orice urmă. În zona localității au fost descoperite urme de locuire neolitică, epoca romană și post-romană. În 1867 a fost descoperită o necropolă cu doi tumuli, din Epoca Bronzului; în aceste movile au fost găsite oase incinerate, cenușă, lespezi de piatră.

 

Coloniștii sași au sosit în 1150-1190, câteva familii venite din zona Main/ Rin și Flandra. Îți poți imagina locurile astea goale, naturale, virgine ai putea zice… unde ei au decis că e fix bine de trăit. Denumirea localității este dată de numele primului preot, venit cu coloniștii. Îți dai seama cam ce administrație era pe vremea aceea, dacă se păstrează un document din 6 septembrie 1206, emis de II. András, Regele Ungariei… un act de donație către Johannes Latinus den Wallonen (referire la originea acestuia, din Valonia). La recensământul din 1488 aici existau 34 de capi de familie, un învățător/ conducător de școală și o moară; atacurile repetate ale turcilor au făcut ca la recensământul din 1532 la Felner să fie doar 21 capi de familie. Ca urmare a decimării populației săsești, episcopul decide colonizarea de români veniți din Moldova – cu menirea de păstori și slujitori ai sașilor. La epidemia de holeră din 1848 în Felner au murit 170 de oameni (112 sași și 58 români și țigani); la epidemia de holeră din 1871 au murit 80; epidemia de gripă spaniolă din 1918 a ucis 69 de localnici. În 1862 Felner avea 656 de locuitori sași, în 1883 erau 443, în 1910 erau 488, în 1930 au ajuns să fie 525. În 1945, toți bărbații germani din Transilvania care aveau între 17 și 45 de ani și toate femeile între 18 și 30 de ani au fost deportați/ deportate în Siberia, la muncă forțată. Dintre cei care au scăpat cu viață, mare parte au emigrat în Germania. În 2007 mai erau 5. Acum, în 2018, au mai rămas 4.

 

Construirea bisericii a început în anul 1250; ea este menționată în documente din 1494. În secolul 15 biserica devine bazilică fortificată; în 1484 costurile fortificării sunt ajutate de orașe săsești din Transilvania; fortificația din jurul bisericii avea mai multe bastioane, dintre care două se păstrează până azi (altele au fost demolate pentru a avea materie primă la construirea școlii în 1909); în bastioane se păstrau provizii de cereale. Elemente de stil romanic au fost adăugate în secolul 18. Turla bisericii a fost finalizată în 1795; aici erau păstrate provizii de slănină. Clopotnița are trei clopote, cel mai vechi e din 1614. Biserica avea un pupitru pe care inscripția arată 1766, obiect restaurat și mutat la Făgăraș. Orga bisericii a fost construită în 1780 de Johannes Prause venit din Silezia; în 1995, când în localitate mai erau doar 16 sași, această orgă a fost mutată la biserica evanghelică din Făgăraș. Cred că este simbolic pentru situația de azi că în biserica evanghelică Felmer în urmă cu câțiva ani a fost furată pictura din altar. Acum e înlocuită cu un fel de coală imprimată cu o imagine fotografiată în alt loc. Oricum, cu sau fără pictura originală, totul este un mare dezastru.

 

Există documentarea școlii din localitate din 1488; în 1909 a fost construită o nouă școală, folosind materiale din turnurile de apărare ale zidului de fortificare din jurul bisericii. Această școală, mai nouă, acum este o jalnică ruină.

 

Părerea mea este că șanse reale de restaurare în această localitate sunt apropiate de zero; nu mă refer doar la casele de locuit ale sașilor, aflate azi în stare deplorabilă, dărâmate sau transformate în chiciurile cele mai oribile – ci mă refer și la biserica fortificată. Faptul că accesul în localitate se face pe un drum atât de distrus, în afara unor fluxuri turistice, într-o zonă geografică unde există multe alte biserici săsești fortificate mai reprezentative și aflate în stare bună de conservare… creează condițiile pentru ca pe aici la Felmer totul să se dărâme. E doar o chestiune de timp. Încetul cu încetul, strădania a sute de ani de muncă a sașilor se va integra frumos sub nivelul solului, praf și pulbere.

DSC_2114DSC_2123DSC_2126DSC_2135DSC_2138DSC_2143DSC_2144DSC_2147DSC_2156DSC_2159DSC_2164DSC_2167DSC_2170DSC_2173DSC_2174DSC_2179DSC_2185DSC_2186DSC_2113DSC_2107DSC_2102DSC_2129DSC_2132DSC_2090DSC_2096DSC_2099DSC_2086DSC_2194DSC_2200DSC_2203

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Biserica evanghelică fortificată din Fälmern – Felmern – Felmér – Felmer

  1. Horatiu Popa via FB zice:

    In timp au disparut sub praful timpului minunatiile faurite faraoni, templele greciei antice, imparatii romani, china si india antice sau din evul mediu, incasii si asa mai departe. Civilizatiile apar si dispar. La scara istoriei si dimensiunii umanitatii un sat sasesc din Transilvania este ca si cum nu ar fi fost deloc. Stiu ca doare, ca este de aici, de la noi, insa astfel de lucruri se intampla peste tot in lume si in diferite perioade.

  2. Csupor Jenő via FB zice:

    In timp ce bisericile fortificate astea care inca nu s-au dezintegrat se dezintegreaza, se construiesc altele cu milioane de euro, de exemplu la Rupea.

  3. Pingback: Biserica evanghelică fortificată din Fälmern – Felmern – Felmér – Felmer — peterlengyel – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s