Expulzat din Sistem?

10365897_719526761457412_8700160427500779527_n

Realitatea este că marea majoritate a administrațiilor de parcuri naționale și parcuri naturale de pe la noi se află sub tutela structurilor silvice – care își trag banii din tăierea de păduri și din vânarea animalelor sălbatice… inclusiv a speciilor protejate. Legal, cu acte în regulă. Bang! Asta înseamnă că inclusiv salariile celor care lucrează în administrații de parcuri – sunt plătite din banii obținuți din tăiere de pădure… și nu de oriunde ci chiar din interiorul ariilor protejate: în sensul că banii produși de drujbiștii din interiorul ariilor protejate sunt mult mai mulți decât totalul cheltuielilor cu salarii și alte aspecte administrative. Acum, încearcă să îți imaginezi că în careva administrație de acest gen, printre angajați există un biolog care vineri raportează că a descoperit o tăiere de 2.000 de metri cubi de lemn din interiorul rezervației. Oricum deja a făcut prea multe pentru protecția diversității biologice și este momentul să apară în fața Comisiei de Disciplină. Asta după ani de șicanare și terfelire la mărunt a persoanei. Tu ce părere ai, o să i se găsească tot felul de motive birocratice pentru a i se desface contractul de muncă? Că naibii, nu poate să își țină gura!

 

Crezi că există cineva care să te protejeze? Hai să fim serioși. Cine? Ești un fel de fiul ploii (sau fiica ploii) pierdut printre mafioți drujbiști, vânători și braconieri. Tu ți-ai căutat-o cu lumânarea! Pădure virgină ți-a trebuit și animale sălbatice libere în parc? Păi nu le vedeai șefilor fața, nu vedeai că de-abia așteaptă să se poată apuca de ea, să aibă actele și să intre drujbele în stejarii și fagii seculari? Nu vedeai că de nu știu câtă vreme încercau să găsească un motiv să mai taie din rezervație? Ești ca o sulă în coasta lor de ani și ani, ca o pacoste de care au decis că oricum o să scape… ce le trebuie acolo cineva care tot le încurcă socotelile? Oricum, și presiunea de sus e mare… pe șeful pus acolo, că se tot sună să facă ceva pentru a produce bani din pădure pentru un fel de mausoleu de beton și mai mare, plus așteaptă bani și cei de la partid, și familia și prietenii… așa că pădurea asta nu mult mai are șanse să stea pe aici! Și nici tu.

 

Cei care te-au văzut acolo la locul tău, pe baricade, încercând din interiorul sistemului să protejezi valorile naturale încă existente în acel parc național… nu știu cât și câți te-au înțeles. Dar măcar unii te admiram! Că ai curajul să te lupți cu monstrul cu 7 sau 10 capete, și cu multe-multe drujbe. Noi am fi plecat demult, scârbiți de atâtea șicanări și înjosiri. Care se adună, ani și ani. Nu mulți rezistă la războaie de o sută de ani, gen Jeanne d’Arc… iar războaiele actuale pentru protecția naturalului se duc (și) pe baricade de genul pe care lupți tu. Poate că nu avem noi abilitatea de a ne exprima sincer și direct aprecierea pe care o simțim față de tine, dar e clar că orice ai face de acum încolo, pentru totdeauna vei rămâne ca o rază de lumină în sufletul nostru.

 

Cum e când un coleg de muncă este expulzat din sistem? Ceilalți angajați învață din asta, și poate acest element e cel mai important. Dacă nu le era foarte clar, devine limpede cum trebuie să se comporte subordonatul în ceva structură semi-militarizată, unde deciziile se iau sus, de către generali, iar tu trebuie să îndeplinești ordinele, nu să le discuiți. Învață angajații obediență, lipsă de verticalitate, învață că nu e cazul să se implice personal: trebuie să fie cârpe molcome, să nu aibă păreri prea bine conturate despre ce se întâmplă în zonă. Să își vadă de lungul nasului. Dacă în aria protejată e ceva tăiere de pădure sau ceva braconaj în desfășurare (și evident nu când e vorba de careva tăntălău ci atunci când în zonă sunt mafioții care contează), angajatul trebuie să își găsească altă preocupare. Oricum, e bine să nu aibă pasiuni prea mari legate de natură, și mai ales nu de protecția ei. Dacă vor să studieze greierii, au ocazia, în liniște. În rest, vezi că te monitorizăm și știm că ai ceva credite la bancă, copil mic… așa că atenție mare.

 

Din fericire, nu prea des se întâmplă ca oameni să fie dați afară. De la început sunt angajați în primul rând cei care au atuurile necesare, adică nu vor face probleme. Spre exemplu biologi care au înțeles din start care le este rolul într-o mare de drujbiști și vânători. Care au înțeles că pădurea aceea seculară sau virgină din parc trebuie tăiată ca ei să ia salariul. Oameni abili care știu să se ferească de probleme, nu se bagă în circuri, care au înțeles raportul de forțe între cei mulți cu drujbe și puști și cei puțini care mai speră să protejeze… natura. Ei care au constatat cum sunt epurate rând pe rând consiliile științifice ale parcurilor, eliminați cei care eventual aveau o dorință mai evidentă de a face protecție… și cum sunt aduși în locul lor toate leprele ordinare. Adică, sistemul e plin de oameni abili, care știu să își găsească locul. Văd munții din Parcuri Naționale și din Parcuri Naturale cum sunt dezgoliți de pădurile seculare, rând pe rând ciuntite, chelite, braconate de nu vezi un animal care era bun de împușcat. Hai, că este bine. Hai că este fain!

 

Concluzia? Singura mulțumire pe care o poți avea este că ai încercat tot ce ai putut! Că ți-ai pus pe prim-plan menirea de a stopa degradarea din aria protejată, că ai pus suflet în fiecare zi de muncă, în fiecare ieșire pe teren. Că ai încercat să vezi care sunt valorile naturale ale zonei, unde urmează să se facă tăieri, mutilări ale ecosistemelor și peisajelor, și ai încercat cu tot ce ai avut să stai în fața TAF-urilor și drujbelor. Cât ai putut tu. Aliați nu ai avut, decât când și când câte unul. Erai de facto un fel de cavaler eco care se luptă cu morile de vânt. (Bine, nici măcar metafora asta nu e bună, că la noi nu a prea luptat nimeni contra eolienelor cu miile, ci unii au contribuit chiar bine de tot la ridicarea lor.) Esența este că ai fost lăsată singură de toți, inclusiv de mișcarea de mediu care și ea este aproape moartă. Deci, nu te poți aștepta de la ea la nimic bun. Dar, altă variantă nu aveai, decât a lupta pentru protecție. Riscând familie, sănătate, riscând totul. Cu toate că teoretic era atât de simplu să treci de partea mafioților. Doar că există unele persoane care nu pot face asta. Din principiu! Preferă să fie exterminați, stând în picioare, sau căzând în fața drujbiștilor. Și asta e bine. Că cei care urmează după noi, au nevoie de Modele!

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Expulzat din Sistem?

 1. Pingback: Expulzat din Sistem? — peterlengyel https://peterlengyel.wordpress.com/2018/07/18/expulzat-din-sistem/ – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

 2. tony3ab zice:

  Foarte corecte informatiile prezentate in articol!

  Apreciază

 3. Stefanescu Rodica via FB zice:

  Foarte, foarte trist – totusi, ca modelele acestea inseamna doar …sacrificati, majoritatea cauzelor ramanand …pierdute, din pacate, ca si foarte, foarte revoltator si atat de nedrept, totodata, mafiotii fiind mai multi, mai uniti si …la putere !

  Apreciază

 4. János Márk-Nagy via FB zice:

  Foarte actual …

  Apreciază

 5. Mirica Tiberiu via FB zice:

  Nu exista tratament și mai grav…… nu doare

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s