Sfaturi de la bătrâni

Întotdeauna mi-a plăcut de Henry David Thoreau. Pentru subiectele alese, pentru stil, pentru onestitate. Te întrebi, o carte scrisă în 1854 cât de fresh poate să fie? Are ceva de zis azi?

 

„Nu-i niciodată prea târziu să renunțăm la prejudecăți. Nici un mod de a gândi sau acționa, oricât de vechi ar fi el, nu poate fi luat drept bun fără dovezi. Ceva la care răspunde toată lumea sau pe care astăzi îl ia în tăcere drept bun, mâine poate să devină fals (…). Ceea ce spun bătrânii că nu poți face, încerci și descoperi că poți. Faptele vechi rămân ale bătrânilor, cele noi ale tinerilor. Probabil că odinioară bătrânii nu știau destule (…) Vârsta nu te îndreptățește mai mult decât tinerețea, nici măcar la fel de mult, pentru a fi sfătuitor, căci ea nu a profitat pe cât a pierdut. Se poate pune chiar la îndoială dacă cel mai înțelept om a învățat, trăind, ceva de valoare absolută. Practic, bătrânii nu au nici un fel de sfat mai important pe care să-l dea tinerilor; experiența lor a fost atât de fragmentară și viețile lor niște eșecuri nefericite, din motive personale, după cum probabil cred chiar ei (…). Am trăit vreo treizeci de ani pe această planetă și nu am auzit încă nici o primă silabă a unui sfat valabil sau măcar onest de la cei mai în vârstă decât mine.” Henri David Thoreau, Walden.

 

Bine, nu totdeauna trebuie să ai aceeași părere cu el, mai ales la chestiile formulate în termeni extremi, dar te face să gândești. Să regândești subiectul. Cât de mult poți învăța de la bătrâni și cât ești constrâns să îți tai propria cale prin junglă? Să te reinventezi permanent în lumea asta dinamică. Mai ales că situația lor era totalmente alta, altă lume, iar modul lor de a pune problema și de a o rezolva eventual… azi nu are neapărat echivalent… și nici pe atât nu va mai avea relevanță… mâine. În domeniul cercetărilor naturalistice sigur se simte o ruptură ultra-dramatică… între ce a fost în urmă cu 5 decenii și ce este azi. Cu cât crește viteza de schimbare a lucrurilor, cu atât mai mare devine falia dintre generații. Iar asta înseamnă că cei care nu sunt pe primul val, instantaneu devin un fel de fosilă vie.

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sfaturi de la bătrâni

  1. Dan zice:

    bun,bun articol.

    Apreciază

  2. Ruxandra zice:

    Ma raliez abordarii dvs mai nuantate.M-ati incitat intr-adevar sa ma gandesc la acest subiect, mai ales ca zicalele (cred ca exista in mai toate limbile) ne ‘seteaza’ de mici.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s