O bombă nucleară peste custozii de arii protejate?

image

Din informațiile care au ajuns la mine, pare că mâine se va da o hotărâre de guvern sau ordonanță de urgență prin care administrarea ariilor protejate aflate acum la variate organizații neguvernamentale să treacă la ANANP – Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate. Vor fi amânate temporar preluările ariilor unde există proiecte europene aflate în implementare.

 

Aici există câteva aspecte majore.

1. Asumarea de către structuri guvernamentale a administrării ariilor protejate ar însemna în general o situație pozitivă – asta dacă ar exista 1.a. alocarea de resurse bugetare adecvate, 1.b. angajarea de personal apt să facă managementul biodiversității la modul serios și dacă 1.c. structura în cauză ar avea o conducere formată din oameni care chiar au capacitatea intelectuală și implicarea sufletească să facă așa-ceva. Dacă măcar una dintre aceste elemente nu e OK, praful se alege din tot sistemul. Trist este că pe baza experiențelor de până acum, extrapolând stilul, este destul de clar ce o să se întâmple. Mi-aș dori foarte mult să nu am dreptate.

2. Organizațiile neguvernamentale oneste (da, există și alt gen, diferit) care au în custodie tot felul de arii protejate au făcut eforturi supra-omenești pentru a le aduce pe linia de plutire. Au fost concepute și implementate proiecte, cu greutăți și riscuri pe care nici un fel de funcționar public nu ar dori să le preia, niciodată. Au luptat cu finanțările intermitente, improbabile, cu birocrația ucigătoare, cu greutatea cofinanțărilor șamd – toate astea pe baza iubirii față de natură, în primul rând. Îți dai seama cum e spre exemplu la numeroasele cazuri în care de o jumătate de an se lucrează la proiecte de finanțare pentru reconstrucție ecologică, au fost făcute tot felul de studii, acte, investite multe zile și nopți de muncă în ideea să fie depus un proiect… iar acum dispare subiectul. Pentru multe persoane interesate realmente de protecția naturii, situația asta este cvasi-echivalentă cu explozia nimicitoare a unei bombe nucleare. Structurile guvernamentale au reușit încă odată să facă praf și pulbere cea ce se construia cu dificultăți greu de imaginat de către mafioții care dețin puterea politică în această țară.

3. Ar putea exista și efecte colaterale pozitive, doar că probabilitatea lor este extrem de redusă. Dacă parcurile naționale și parcurile naturale vor ajunge scoase de sub ghearele drujbiștilor, asta va însemna în principiu un pas înainte, în direcția bună. A priori a fost o uriașă aberație ca cele mai valoroase arii din punct de vedere al diversității biologice să fie managerizate cu drujbele turate la maxim. Dar experiența concretă din țara asta deloc nu îți dă dreptul să speri că cei din alte structuri o să fie mai demni și mai umani cu naturalul. (Oricum, din informații care ajung la mine pe tot felul de căi, pare că parcurile rămân tot sub drujbe…)

 

4. Mai există aici un aspect relevant. Ce înseamnă să nu existe implicare politică din partea oamenilor fini și culți, care trăiesc izolați în turnurile lor de fildeș – care nu se bagă în troaca de porci cu toți mafioții. Iar la un moment dat se satură de mizeria socio-politică din ce în ce mai mare și aleg să plece în Noua Zeelandă, sau dacă se poate undeva și mai departe.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la O bombă nucleară peste custozii de arii protejate?

 1. Grigore Dan via FB zice:

  eu nu uit episodul de acum ceva ani „guvernul de 6 ore” ..pe viscolul cumplit din estul tarii, cand .. predoiu sau cine o fi fost pusese la mezat parcurile nationale /gaj pt imprumuturile guvernelor basescu! e de discutat povestea asta!.. pt asta ies si eu in strada si nu numai!

  Apreciază

 2. János Márk-Nagy via FB zice:

  Romsilva ramane. Doar ONG-urile vor fi scoase din joc

  Apreciază

 3. eliana sevianu via conservarea biodiversitatii zice:

  Hmmmmm
  Oare in vederea acestei miscari a fost numita zilele trecute Adi Croitoru sefa la ANANP?

  Apreciază

 4. Stoian Stanga shared a link to the group: Green Guerrilla. zice:

  Guvernul mafiot vrea maine sa scoata ONG-urile de la custodia/administrarea ariilor naturale protejate, ca sa nu mai existe nicio sansa ca cineva (prin a refuza sa-si dea avizul) sa opreasca dezastrele ecologice din aceste arii!! Pentru a controla totul si a da unda verde imediat la toate formele de distrugere!

  Apreciază

 5. János Márk-Nagy via FB zice:

  Maine se tine doar o asa numita consultare cu societatea civila, dar de fapt decizia a fost luata

  Apreciază

 6. Grigore DAVIDEANU via conservarea biodiversitatii zice:

  Am o legitimatie de custode al monumentelor naturii, de la filiala Iasi a Academiei , din anul 1984. Impreuna cu cativa colegi studenti vizitam rezervatiile de la acea vreme si adunam informatii pentru Comisia Monumentelor Naturii, eram foarte increzatori si optimisti privind viitorul acelor rezervatii.

  Imi doresc sa pot avea optimismul acelei varste. Cate persoane au fost impresionate de prestigitatia cu aparitia si disparitia ANAP, comparativ cu numarul celor care sunt lipiti acum de televizor si sufera profund nu pentru felul cum arata lacul Bicaz , pentru despaduririle din Rodna ci pentru suturile ratate de celebritatile fotbalistice, care nu pot schimba viata noastra nici in bine nici in rau..

  ANAP este o structura guvernamentala, condusa pe criterii politice de functionari numiti politic,
  Este imposibil sa urmeze alte prioritati decat cele stabilite de conducerea partidului majoritar.
  De 28 de ani vedem care este atitudinea politicienilor alesi de noi, fata de conservarea naturii.

  Avizele si autorizatiile pentru diverse activitati se vor elibera pe criterii „politice”.
  Abuzul in servicu nu mai exista daca nu este in interesul propriu ci al colegului de partid.

  Grigore DAVIDEANU

  Apreciază

 7. Octavian Alexandru Berceanu via FB zice:

  Azi, de la ora 13.00, în ședința Guvernului, PSD va face încă un pas spre totalitarism!

  Guvernul, camuflat de conflictului OUG-ul pentru amnistiere și grațiere, vine cu un alt OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizațiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singură lovitura, OUG-ul șterge din legislația Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, noțiunea de ”custode”.

  Ce presupune acest artificiu?
  Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor și care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administrațiile ong-urilor de mediu, în administrația unei structure nou înființate numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.

  Cine sunt custozii?

  Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 25 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii.

  Cine e ANANP?

  Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate este o structură nefuncțională, înființată prin Legea 95/2016, care ar trebui să vegheze aplicarea uniform a unei strategii naționale de management și conservare a ariilor naturale protejate, în conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialiști să gestioneze nici măcar o arie naturală din cele aproape 500 de arii lipsite de orice formă de administrație. În schimb, agenția încearcă, în mod disperat, să guverneze peste 23% din teritoriul României, aproape un sfert din țară, fără specialiști și având un plafon de angajare de 490 de salariați, conform OUG 13/2018.

  De ce Guvernul României, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

  Spre diferență de ceilalți doi presedinți ANANP, noua conducere ANANP a înțeles voința nomenclaturii PSD și a ales să reducă la tăcere prin forță orice fel de opoziție de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci când vor să construiască în ariile protejate sau să distrugă o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dădeau adesea custozii ariilor protejate atunci când interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. În loc de întărirea legii acum asistăm la subrezirea ei.

  ANANP avea datoria să preia mai întâi sutele de arii natural protejate doar pe hârtie și să urmeze exemplele de bune practice pe care le oferă organizațiile de mediu. Oricum ANANP poate să rezilieze oricând contractele de custodie cu custozii care nu-si îndeplinesc atribuțiile, însă e mai usor să-i concedieze pe toți cei 500 de specialiștii în loc să se ridice la nivelul lor.

  Tot conducerea ANANP, în stilul cel mai PSD-ist consacrat, în loc să promoveze un cadru legislative care să fie dezbătut cu toți actorii implicați, a preferat să introducă, noaptea pe sub masă, un OUG cu care să domnească imoral dar legal, peste un sfert din România.

  Presedintele ANANP a spus clar în sedința făcută săptămâna trecută la sediul ANANP, că specialiștii existenți în ong-uri care au în custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” dacă tac și nu comentează împotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Așa se asează linistit peste noi corupția, minciuna și dezastrul.

  OUG-ul se va adopta azi, iar de mâine sutele de specialiști în mediu, mulți dintre ei voluntari, vor fi înlocuiți cu nepoți, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gândit decât să înlocuiesti profesioniștii cu oportuniștii, însă la noi se poate orice. Întrebarea este până când?

  De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislația în vigoare, care conțin cuvântul custode, prin înlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3)Rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează ”prin preluare în custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate”.

  Din păcate și dezonorant pentru cei ce luptă pentru mediu, sub presiunea amenințărilor, multe ong-uri au ales să tacă în speranța că vor gusta din salariile ”grase” promise de noua structură. Ori așa se instaurează orice tip de dictatură, ”Cause the day we give in is the day we die”.

  Apreciază

 8. Octavian Alexandru Berceanu via FB zice:

  Joia neagra pentru Mediu!

  Azi, PSD prin presedinta ANANP, doamna Adi Croitoru a reușit să ne trimită în lada de gunoi a civilizației europene. PSD a desființat custodiile ong-urilor de mediu asupra ariilor naturale protejate pentru că acestea se opuneau dezvoltării dezastruoase. Faptul că, custozii ariilor protejate neafiliați politic își făceau treaba și nu dădeau avize pozitive proiectelor distructive pentru mediu a enervat maxim baronii PSD.

  Astfel, Guvernul a ales azi calea radicală, adică toate ong-urile care gestionează arii naturale protejate sunt trimise la plimbare printr-un OUG, născut peste noapte din burta partidului.

  În fundamentarea OUG-ului, Guvernul României, mai prost ca niciodată, spune explicit de ce șterge pe jos cu munca custozilor ariilor naturale protejate. Custozii ariile protejate țin România fără vile în Parcurile Naționale, în mijlocul zonelor protejate din Delta Dunării sau împiedică construirea autostrăzilor.
  ”Ținând cont de faptul că datorită întreţinerii şi amplificării fenomenului birocratic se impune găsirea unor soluţii de eficientizare a activităţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate prin simplificarea circuitului decizional şi prin dispunerea cu celeritate a activităţii de emitere a avizelor;
  Având în vedere că neimplementarea în regim de urgenţă a schimbărilor legislative propuse generează consecinţe negative asupra finanţărilor europene şi implicit asupra economiei, precum:
  – neîndeplinirea de către agenții economici români a obligațiilor contractuale, ce poate avea ca efecte negative restrângerea activității cu consecințe asupra angajaților ca urmare reducerii numărului de salariați, ce poate determina o migrare a forței de muncă peste granițe;
  – pierderile pe care le pot suporta agenții economici ca urmare a imposibilității transportului mărfurilor între regiunile de dezvoltare ale României,
  – consecințe negative asupra siguranței transportului rutier – accidente soldate cu pierderi de vieți omenești,
  – timpul îndelungat pentru deplasarea între regiunile României care împiedică dezvoltarea turismului,
  Întrucât blocajele în implementarea investițiilor în construcții au impact negativ asupra intregii economii naționale;
  – Avand in vedere impactul negativ al neimplemantarii măsurilor mai sus menționate asupra bugetului de stat si implicit asupra cetatenilor.
  Astfel, este necesară preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei administrări unitare a acestor arii naturale protejate”

  Apreciază

 9. Florin Stoican via conservarea biodiversitatii zice:

  Proiectul este deja pe ordinea de zi: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/07/OUG-3.pdf

  Parerea mea:
  Statul român nu a făcut până acum mai nimic pentru administrarea ariilor naturale protejate, adică pentru patrimoniul natural naţional. A ales varianta externalizării administrării către custozi şi administratori, printre care se află şi ONG-uri, care cu propriile resurse au făcut ceea ce statul trebuia să facă.
  După aproape 20 ani în care statul nu a făcut nimic, acum, subit, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată fără niciun fel de consultare şi dezbatere, se elimină noţiunea de custodie, deci toţi custozii sunt eliminaţi cu tot ce au făcut şi au în derulare, responsabilitatea fiind preluată de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). În plus, ONG-urile nu mai au dreptul nici să se implice în administrarea ariilor naturale protejate.
  Aceasta în condiţiile în care la ora actuală aproape 60% dintre ariile naturale protejate nu au niciun fel de administrare. De acestea nu s-a ocupat şi nu se ocupă nimeni, în schimb sunt alungaţi cei care până acum şi-au asumat responsabilitatea să o facă.
  Mulţi dintre custozii actuali au experinţă, specialişti şi competenţe specifice ariilor protejate de care au grijă, au realizat şi au în derulare numeroase proiecte. În schimb, ANANP nu are resurse, nu are specialişti, nu are experienţă.
  Este normal ca statul prin ANANP să-şi asume responsabilitatea administrării ariilor naturale protejate, însă preluarea directă a administrării trebuie să fie un obiectiv strategic pe termen lung. Nu se poate fără deschidere către parteneriate public-private cu instituţii de învăţământ şi cercetare, ONG-uri şi comunităţi locale care să se implice direct în administrare, sub coordonarea ANANP. Acestea au expertiză şi experienţă în anumite domenii (speologie, ornotologie, paleontologie, silvicultură, botanică etc.) sau zone (organizaţii locale implicate şi foarte bune cunoscătoare a ariilor protejate din zona lor).
  Credem că la ora actuală priorităţile ar trebui să fie următoarele:
  1. Înfiinţarea de către ANANP a administraţilor pentru cele 12 arii naturale protejate care ar trebui să aibă administraţii şi nu au.
  2. Preluarea de către ANANP a celor 367 arii naturale protejate “orfane”, care nu au un custode la ora actuală.
  3. Crearea şi aplicarea unor criterii obiective de evaluare a performanţei de management a administratorilor şi custozilor care au la ora actuală 42 arii protejate în administrare şi respectiv, 264 în custodie.
  4. Rezilierea contractelor administratorilor şi custozilor care nu îndeplinesc criteriile de performanţă şi/sau sunt în conflict de interese şi preluarea acestor arii naturale protejate de către ANANP.
  Toate acestea trebuiesc făcute în timp ce ANANP trebuie să investească mult în creşterea capacităţii instituţionale, în pregătirea specialiştilor, în identificarea şi utilizarea resurselor pentru administrarea ariilor naturale protejate.
  Consider că este imposibil de făcut la ora actuală o bună administrare a ariilor protejate dând la o parte toată expertiza, experinţa şi dedicaţia care vin dinspre foarte mulţi dintre custozi.
  Situaţia statistică actuală a administrării ariilor naturale protejate, realizată în baza datelor oficiale disponibile chiar la ANANP, este următoarea:
  https://florinak.wordpress. com/2018/06/17/situatia- ariilor-naturale-protejate- din-romania-in-2018/

  Apreciază

 10. László Potozky via FB zice:

  O zi crunta pentru arii protejate, pentru biodiversitate. Unii deja o numesc joia neagra. N-a venit ordonanta cu amnistia, in schimb a venit o ordonanta obscura, jegoasa (http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/07/OUG-3.pdf) care elimina efectiv din eforturile de conservare a naturii zeci de ONG-uri (custozi de AP), care au fost singurele care au adus bani si au facut ceva pentru arii protejate si biodiversitate in ultimele decenii. Cinismul acestui act este de neconceput, daca te gandesti ca statul n-a alocat fonduri niciodata pentru aceste activitati. De fapt se vede si din motivarea acestei ordonanțe că scopul principal este acela de a înlătura acele entități cărora într-adevăr le pasă, care au vegheat asupra respectării legilor în ariile pe care le-au avut în custodie. De acum incolo, probabil se va da liber la distrugerea naturii.

  Apreciază

 11. Nagy Attila is feeling hopeless.via FB zice:

  #MilvusGroup s-a apucat de treabă la colonia de vânturei de la Livada de Bihor în 1998, imaginea alăturată este din aceea perioadă. Se fac 20 de ani de atunci. Începând cu 2003 (primul proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc) am implementat 4 proiecte menite să asigure conservarea celei mai importante populații de vânturel de seară din Bihor. În 2006, înainte de aderare la UE, Grupul Milvus a propus desemnarea zonei ca arie protejată la nivel european, adică sit Natura 2000. În 2010 Grupul Milvus a devenit custodele acestei zone protejate. În 2011 noi am propus extinderea ariei pentru a include și zonele de cuibărit de la Tărian și Toboliu. În 2016 am reușit să elaborăm Planul de management al acestei arii naturale protejate. Iar acum, Guvernul României a decis să rezilieze contractul de custodie, ba chiar să șteargă din legislația țării sintagma de custode arie protejată.

  Apreciază

 12. ... via FB zice:

  Interesant este ca textul asumat de WWF este de fapt (cvasi)-identic cu cel al Coalitiei Natura 2000.

  COMUNICAT DE PRESA
  FEDERAȚIA COALIȚIA NATURA 2000 ROMÂNIA
  Nr. ieșire 38 /20.07.2018 Nr. înregistrare destinatar ……../……./………….
  1
  Către: mass-media
  În atenția redactorilor-șefi

  Comunicat de presă
  Cenzură și aservire pentru experții care protejează natura!
  Brașov, 20 iulie 2018. Coaliția Natura 2000 privește cu îngrijorare decizia Guvernului României de a înlătura
  rangerii, biologii, ecologii și silvicultorii din managementul ariilor naturale protejate. La inițiativa
  Ministerului Mediului, Guvernul a votat joi, printr-o ordonanță de urgență, modificarea cadrului legislativ
  al ariilor protejate*, eliminând organizațiile non-guvernamentale din lista entităților care au grijă de
  natură. Deși este legală, decizia a fost luată „pe repede înainte”, fără o consultare prealabilă, fără ca
  autoritățile centrale să poată justifica natura urgenței.
  Purtătorul de cuvânt a Guvernului a declarat ulterior că „foarte mulți custozi au creat probleme în
  realizarea proiectelor de infrastructură”, însă justificarea nu este susținută de date. În mod discreționar,
  RNP Romsilva va rămâne administrator în ciuda conflictelor de interese privind exploatarea în parcuri
  naționale. „Într-o democrație matură, această decizie ar fi produs bucurie, arătând că statul dorește să
  își asume protecția naturii. În România zilelor noastre însă, această decizie trădează cenzurarea sau/și
  înlăturarea experților independenți care au supravegheat timp de 18 ani pentru ca natura să nu fie
  distrusă. Adevărul este că organizațiile non-profit și non-politice de mediu au adus în atenția presei și
  publicului larg cazuri precum Roșia Montană, Râul Alb sau Defileul Jiului”, a declarat Liviu Cioineag,
  directorul executiv al Federației Coaliția Natura 2000. Numai în ultimii 5 ani, Coaliția Natura 2000 România
  a documentat peste 50 de cazuri de încălcare a legislației ariilor protejate, în care funcționari din
  structurile statului au „facilitat” avizarea proiectelor cu impact.
  Odată cu preluarea ariilor protejate de la ONG-uri, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va
  monopoliza și „avizul custodelui”, un filtru birocratic care făcea diferența între proiectele prietenoase cu
  mediul și cele distructive. Acest aviz va fi eliberat dintr-un birou lipsit de expertiză în biodiversitate,
  existând riscul de a fi redactat după considerente politice și nu de mediu. Astfel, Guvernul scoate de la
  masa discuțiilor administratorii independenți, care veghează ca dezvoltarea infrastructurii,
  dezvoltarea economică în ansamblu în țara noastră să se facă asigurând în același timp condiții de
  viață de calitate pentru oameni.
  Ariile protejate sunt esențiale pentru o dezvoltare durabilă a comunităților rurale. Pierderile de mediu și
  schimbările climatice ne afectează pe toți indiferent de opiniile politice, vârstă, venituri sau categorie
  socială.
  Coaliția Natura 2000 face apel pentru menținerea actualului sistem de management și își oferă sprijinul
  până când ANANP va avea capacitatea tehnică de a proteja natura.
  Brașov, 20 iulie 2018 Federația Coaliția Natura 2000
  Informații de background:
  Despre sistemul de management al ariilor protejate din România:
  Noul act normativ de tip ordonanță de urgență a eliminat sintagma de „custode” al unei arii protejate, care încă din
  anii 50-60 era folosită de către Academia Română – Comisia Monumentelor Naturii.
  De 11 ani încoace, termenul de custode este un termen consacrat pentru persoanele juridice care au în grijă, cu mai
  multe responsabilități decât drepturi conferite de cadrul legal, anumite categorii de arii naturale protejate.
  În acest moment, în România există in total 985 de arii naturale, dintre care mai puțin de jumătate sunt
  administrate. Cei 166 de custozi si administratori au grijă de monumente ale naturii, rezervații naturale, rezervații
  științifice sau mai recent situri din Rețeaua ecologică de interes european Natura 2000.
  Fără a beneficia până în prezent de suport financiar din partea Autorității Publice Centrale care răspunde de Arii
  Naturale Protejate, respectiv din partea Ministerului Mediului și Agenției pentru Administrarea Ariilor Naturale
  Protejate, din fonduri proprii, din venituri generate de turism și alte surse private, organizațiile care au dobândit
  calitatea de custode administrează și păstrează pentru generațiile viitoare 264 arii naturale protejate, care
  acoperă circa 1,6 milioane de hectare din suprafața României.
  Între aceștia, 62 de custozi sunt înființați în baza O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile și au statut juridic de
  organizații non-guvernamentale. Numai Federația Coaliția Natura 2000, care administrează 10% din totalul ariilor
  naturale protejate din România, implică în conservarea naturii un număr de peste 400 de angajați, în marea
  majoritate tineri.
  Pe lângă activitățile de protejare a capitalului natural, custozii de arii naturale protejate au inventariat și monitorizat
  cele mai valoroase elemente ale capitalului natural din ariile naturale protejate, au elaborat măsurile strict necesare
  pentru păstrarea acestui capital natural inestimabil în cadrul planurilor de management realizate cu sprijinul
  financiar al Comisiei Europene și desfășoară acțiuni de educație de mediu de importanță națională și europeană.
  Ținta asumată de către România privind elaborarea acestor măsuri de conservare și planuri de management a fost
  parțial atinsă de Ministerul Mediului cu sprijinul organizațiilor nonguvernamentale în principal și nu prin forțele
  proprii Ministerului sau A.N.A.N.P.. Organizațiile nonguvernamentale au sprijinit constant și sprijină Ministerul
  Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Gărzile de
  Mediu în activitățile din domeniul Ariilor Naturale Protejate.
  Și nu în ultimul rând, organizațiile nonguvernamentale au făcut posibil ca milioane de vizitatori să poate să-și
  petreacă timpul liber în zone naturale, susținând astfel antreprenori din comunitățile locale.
  Pentru o mai bună informare, vă rugăm să ne contactați la nr de telefon: 0725/963009 – Liviu Cioineag.

  Apreciază

 13. ... via FB zice:

  Ariile naturale protejate din România rămân neprotejate: custozii, dați la o parte, urgent, de Guvern

  WWF-România privește cu îngrijorare decizia Guvernului României de a înlătura rangerii, biologii, ecologii și silvicultorii din managementul ariilor naturale protejate. La inițiativa Ministerului Mediului, Guvernul a votat joi, printr-o ordonanță de urgență, modificarea cadrului legislativ al ariilor protejate*, eliminând organizațiile non-guvernamentale din lista entităților care au grijă de natură. Decizia a fost luată fără o consultare prealabilă cu entităţile impactate (custozii ariilor naturale protejate), fără ca autoritățile centrale să poată justifica natura urgenței.

  Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat ulterior că „foarte mulți custozi au creat probleme în realizarea proiectelor de infrastructură”, însă justificarea nu este susținută de date pentru a se putea înţelege natura problemelor create. Faptul de a nu emite avize favorabile în cazurile unor investiții cu impact semnificativ nu reprezintă în sine o abatere, ci din contră, o măsură de protecție a ariilor naturale protejate aflate în responsabilitatea custozilor, în linie cu principiul precauției în luarea deciziilor de mediu și dispozițiile legislației UE în domeniu.

  Agenția Națională de Arii Naturale Protejate va monopoliza și „avizul custodelui”, un filtru birocratic care făcea diferența între proiectele prietenoase cu mediul și cele distructive. Acest aviz va fi eliberat dintr-un birou lipsit de expertiză în biodiversitate şi cunoaşterea situaţiei din teren, existând riscul de a fi motivat după considerente politice și nu de mediu. Astfel, Guvernul scoate de la masa discuțiilor și deciziilor experții independenți, care până acum au vegheat ca dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică în ansamblu, în țara noastră, să se facă în mod sustenabil, asigurând în același timp condiții de viață de calitate pentru oameni.

  Ariile protejate sunt esențiale pentru o dezvoltare durabilă a comunităților rurale și societății în general. Pierderile de mediu (ecosisteme din ce în ce mai puţin sănătoase), inclusiv din perspectiva fenomenelor generate de schimbările climatice foarte vizibile și în România, ne afectează pe toți, indiferent de opinii politice, vârstă, venituri sau categorie socială.

  WWF-România face apel pentru revenirea la sistemul de management care include custodiile și remedierea problemelor legate de anumite custodii prin măsurile punctuale disponibile contractual și nu prin măsuri legislative generalizate, cu riscuri majore pentru viitorul naturii în România.

  Înainte de a prelua atribuțiile și responsabilitățile tuturor custozilor, ANANP trebuie să demonstreze că deține capacitatea tehnică și financiară cel puțin pentru administrarea tuturor acelor arii naturale protejate cărora momentan le lipsesc structurile de administrare. În condițiile în care este de notorietate faptul că ANANP nu are capacitate nici pentru această situație, decizia eliminării tuturor custozilor independenți din structurile de administrare nu poate fi interpretată decât ca un act irațional și un atac direct la valorile democratice care ar trebui să stea la baza oricăror decizii politice, cu potențiale prejudicii economice, sociale și de mediu complet ignorate la momentul deciziei luate de Guvern.

  Informații pentru editori:

  Despre sistemul de management al ariilor protejate din România:

  Noul act normativ de tip ordonanță de urgență a eliminat sintagma de „custode” al unei arii protejate, care încă din anii 50-60 era folosită de către Academia Română – Comisia Monumentelor Naturii.

  De 11 ani încoace, termenul de custode este un termen consacrat pentru persoanele juridice care au în grijă, cu mai multe responsabilități decât drepturi conferite de cadrul legal, anumite categorii de arii naturale protejate.

  În acest moment, în România există în total 985 de arii naturale, dintre care mai puțin de jumătate sunt administrate. Cei 166 de custozi și administratori au grijă de monumente ale naturii, rezervații naturale, rezervații științifice sau mai recent situri din rețeaua ecologică de interes european Natura 2000.

  Fără a beneficia până în prezent de suport financiar din partea autorității publice centrale care răspunde de arii naturale protejate, respectiv din partea Ministerului Mediului și Agenției pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, din fonduri proprii, din venituri generate de turism și alte surse private, organizațiile care au dobândit calitatea de custode administrează și păstrează pentru generațiile viitoare 264 arii naturale protejate, care acoperă circa 1,6 milioane de hectare din suprafața României.

  Între aceștia, 62 de custozi sunt înființați în baza O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile și au statut juridic de organizații non-guvernamentale. Numai Federația Coaliția Natura 2000, care administrează 10% din totalul ariilor naturale protejate din România, implică în conservarea naturii un număr de peste 400 de angajați, în marea majoritate tineri.

  Pe lângă activitățile de protejare a capitalului natural, custozii de arii naturale protejate au inventariat și monitorizat cele mai valoroase elemente ale capitalului natural din ariile naturale protejate, au elaborat măsurile strict necesare pentru păstrarea acestui capital natural inestimabil în cadrul planurilor de management realizate cu sprijinul financiar al Comisiei Europene și desfășoară acțiuni de educație de mediu de importanță națională și europeană.

  Ținta asumată de către România privind elaborarea acestor măsuri de conservare și planuri de management a fost parțial atinsă de Ministerul Mediului cu sprijinul organizațiilor nonguvernamentale în principal și nu prin forțele proprii Ministerului sau A.N.A.N.P.. Organizațiile nonguvernamentale au sprijinit constant și sprijină Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Gărzile de Mediu în activitățile din domeniul ariilor naturale protejate.

  Și nu în ultimul rând, organizațiile nonguvernamentale au făcut posibil ca milioane de vizitatori să poată să-și petreacă timpul liber în zone naturale, susținând astfel antreprenori din comunitățile locale.

  http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?uNewsID=331492

  Apreciază

 14. ... via FB zice:

  SOR, custozii si ANANP

  Pe 19 iulie, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru modificare legislației în domeniul ariilor naturale protejate. Termenul de custode a fost înlocuit definitiv în lege.Custodia ariilor naturale protejate este de acum exercitata direct de către ANANP – Agentia Naturală pentru Arii Naturale Protejate. Este o situație foarte complicată.

  Trebuie spus ca ANANP a fost construită de guvernul tehnocrat, special pentru a gestiona arii naturale protejate, la cererea societății civile. De mai mult de zece ani ONG-urile au cerut să existe această structură prin care statul român să își asume administrarea de arii naturale protejate. Noi am considerat că această structură trebuie să fie una deschisă, să cuprindă și ONG-urile și alte entități care pot ajuta, de la universități la societăți comerciale.

  Ne-am dorit să fim parte a sistemului, să fim custozi, iar ANANP să controleze și să dea direcția, să impună strategii coerente, iar protejarea naturii să fie asumată de statul roman și prin alocarea de resurse financiare de la bugetul de stat. Așa este corect, ANANP să preia și arii naturale protejate, și parcuri naturale și naționale, să existe strategii coerente pentru toate ariile din România și un buget de stat pentru protejarea naturii.

  Excluderea ONG-urilor cu experiență de lucru în conservare a fost… o surpriză pentru noi. Nu știm încă tot textul ordonanței, dar ne dorim să mergem să discutăm alături de alți custozi și autorități despre viitoarea Hotărâre de Guvern care va implementa această ordonanță. Vrem să participăm la acest proces de constituire a noilor structuri care vor administra natura din România.

  Soluția ideală era ca statul român, prin ANANP, să preia măcar câteva din ariile naturale protejate care nu au acum custozi, sunt peste 360 de asemenea zone. Să vadă cum decurge procesul de custodie, să „își facă mâna” și să capete experiența necesară, apoi să se ia o decizie referitor la toate ariile naturale protejate.

  La ora actuală, ANANP nu are nici personalul, nici structurile prin care să facă acest lucru. Riscul foarte mare este ca în acest proces de tranziție a ariilor naturale protejate de la un custode la ANANP să existe oameni care să profite de vidul de putere. Riscăm să ne trezim cu zone în care nici măcar nu se mai cere avizul custodelui și se intervine brutal în natură. ANANP nu este pregătit încă să facă administrarea acestor incidente.

  Nu doar ONG-urile sunt custozi, sunt și regii autonome, și instituții de învățământ și societăți comerciale.

  Este foarte important ce se întâmplă acum cu ariile naturale protejate, pentru că în această perioadă se negociază și sumele alocate de Comisia Europeană pentru natură, în viitoarele proiecte. Discutăm de exercițiul financiar 2021-2027, iar tot ce ține de bani se planifică acum – și de custozi și de stat. Noi, custozii, suntem cei care am adus bani pentru natură prin proiectele depuse și implementate de noi în toți acești ani.

  SOR are custodii din 2004, acum este custodele a 17 arii naturale protejate. Printre ele se află Lacul Techirghiol, Larga Jijia (Delta Moldovei) și Dumbrăvița-Delta din Carpați.

  https://www.sor.ro/ro/noutati/SOR-custozii-si-ANANP.html

  Apreciază

 15. Atena Groza via FB zice:

  Doar 3 întrebări retorice pentru făuritorii de OUG 75/2018, dincolo de faptul că respectivul act normativ pare mai degrabă o înșiruire de idei ale unor precupețe aflate împreună la o cafea:
  1. conform căror prevederi legale avizul custozilor, administratorilor și chiar ANANP (aviz consultativ, de altfel, și care oricum nu reprezintă actul de reglementare) trebuie să fie favorabil oricărui plan/proiect/activitate (apropo, inclusiv ANANP a emis avize negative când a constatat că există un impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate); legiutorul nu cunoaște prevederile legale privind reglementarea situațiilor de interes public major?
  2. câte (important ar fi și care, ca să se vadă cât sunt de strategice sau de interes național) planuri/proiecte/activități au fost blocate de custozi prin neemiterea avizelor (pentru că da, să nu emiți avizul în termenele stabilite de lege înseamnă să încalci și prevederile legale și pe cele contractuale) și ce măsuri au fost luate de autoritățile de mediu împotriva custozilor care nu au respectat aceste prevederi contractuale?
  3. de când activitatea de administrare a unei arii naturale protejate se referă exclusiv la cea de avizare în cadrul procedurilor de reglementare?

  Apreciază

 16. Doru Rusti zice:

  în presa de azi a apărut ceva ce-ar fi de potențial interes mai larg – nu că n-ar fi subiecte destule, da’ ăsta chiar ar putea fi un studiu de caz:

  Războiul dintre Putere și ONG-uri face victime colaterale: Guvernul a eliminat custozii din ariile naturale protejate. Unul dintre aceștia este preotul Crin-Triandafil Teodorescu, custodele Peșterii Tăușoare
  http://www.mesagerul.ro/2018/07/24/razboiul-dintre-putere-i-ong-uri-face-victime-colaterale-guvernul-eliminat-custozii-din-a

  s-auzim (și) de bine,
  dmr

  Apreciază

 17. via FB zice:

  SOS Pestera de la Izvorul Tausoarelor
  „Am publicat materiale despre peșteră, am stabilit raporturi de colaborare cu instituții de cercetare, am împânzit peștera cu dataloggere de monitorizare a parametrilor fizici, am recoltat sute de mii de picături de apă de percolație (picătură cu picătură), în sute de ore de muncit în subteran, pentru analiza izotopilor. Am conservat habitatul liliecilor, și peștera a devenit al treilea sit de hibernare de chiroptere din România, exemplu de „bune practici” la forurile internaționale ale chiropterologilor. Am bătut școlile, pe baza protocoalelor de colaborare, vorbind neoprit de lilieci și peșteri și păduri și om și echilibru și frumos și urât și clorofile la ureche. Am „descărcat științific” peștera de toate valorile ei, am resectorizat-o și am reîncadrat-o în clasă de protecție A și B, și acum tocmai ce lucram la documentația în vederea deschiderii unei noi intrări în peșteră și a unei eventuale amenajări turistice a uneia dintre sălile ei!
  Deci, judecând la rece, așa vulcanic și bizantin cum sunt, stăm foarte bine, deși nu stăm deloc. Suntem printre cei care trebuie felicitați, promovați, premiați și lăudați. În loc de asta, suntem îndepărtați, fără nici o noimă, fără nici o analiză a activității. Dacă asta nu e nedreptate, atunci nici Golgota nu e„

  http://www.bistriteanul.ro/rostul-de-dimineata-cand-politicul-isi-baga-coada-pana-si-in-ariile-protejate-lehamite-si-tristete/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s