O bombă nucleară peste custozii de arii protejate?

image

Din informațiile care au ajuns la mine, pare că mâine se va da o hotărâre de guvern sau ordonanță de urgență prin care administrarea ariilor protejate aflate acum la variate organizații neguvernamentale să treacă la ANANP – Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate. Vor fi amânate temporar preluările ariilor unde există proiecte europene aflate în implementare.

 

Aici există câteva aspecte majore.

1. Asumarea de către structuri guvernamentale a administrării ariilor protejate ar însemna în general o situație pozitivă – asta dacă ar exista 1.a. alocarea de resurse bugetare adecvate, 1.b. angajarea de personal apt să facă managementul biodiversității la modul serios și dacă 1.c. structura în cauză ar avea o conducere formată din oameni care chiar au capacitatea intelectuală și implicarea sufletească să facă așa-ceva. Dacă măcar una dintre aceste elemente nu e OK, praful se alege din tot sistemul. Trist este că pe baza experiențelor de până acum, extrapolând stilul, este destul de clar ce o să se întâmple. Mi-aș dori foarte mult să nu am dreptate.

2. Organizațiile neguvernamentale oneste (da, există și alt gen, diferit) care au în custodie tot felul de arii protejate au făcut eforturi supra-omenești pentru a le aduce pe linia de plutire. Au fost concepute și implementate proiecte, cu greutăți și riscuri pe care nici un fel de funcționar public nu ar dori să le preia, niciodată. Au luptat cu finanțările intermitente, improbabile, cu birocrația ucigătoare, cu greutatea cofinanțărilor șamd – toate astea pe baza iubirii față de natură, în primul rând. Îți dai seama cum e spre exemplu la numeroasele cazuri în care de o jumătate de an se lucrează la proiecte de finanțare pentru reconstrucție ecologică, au fost făcute tot felul de studii, acte, investite multe zile și nopți de muncă în ideea să fie depus un proiect… iar acum dispare subiectul. Pentru multe persoane interesate realmente de protecția naturii, situația asta este cvasi-echivalentă cu explozia nimicitoare a unei bombe nucleare. Structurile guvernamentale au reușit încă odată să facă praf și pulbere cea ce se construia cu dificultăți greu de imaginat de către mafioții care dețin puterea politică în această țară.

3. Ar putea exista și efecte colaterale pozitive, doar că probabilitatea lor este extrem de redusă. Dacă parcurile naționale și parcurile naturale vor ajunge scoase de sub ghearele drujbiștilor, asta va însemna în principiu un pas înainte, în direcția bună. A priori a fost o uriașă aberație ca cele mai valoroase arii din punct de vedere al diversității biologice să fie managerizate cu drujbele turate la maxim. Dar experiența concretă din țara asta deloc nu îți dă dreptul să speri că cei din alte structuri o să fie mai demni și mai umani cu naturalul. (Oricum, din informații care ajung la mine pe tot felul de căi, pare că parcurile rămân tot sub drujbe…)

 

4. Mai există aici un aspect relevant. Ce înseamnă să nu existe implicare politică din partea oamenilor fini și culți, care trăiesc izolați în turnurile lor de fildeș – care nu se bagă în troaca de porci cu toți mafioții. Iar la un moment dat se satură de mizeria socio-politică din ce în ce mai mare și aleg să plece în Noua Zeelandă, sau dacă se poate undeva și mai departe.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la O bombă nucleară peste custozii de arii protejate?

 1. Grigore Dan via FB zice:

  eu nu uit episodul de acum ceva ani „guvernul de 6 ore” ..pe viscolul cumplit din estul tarii, cand .. predoiu sau cine o fi fost pusese la mezat parcurile nationale /gaj pt imprumuturile guvernelor basescu! e de discutat povestea asta!.. pt asta ies si eu in strada si nu numai!

 2. János Márk-Nagy via FB zice:

  Romsilva ramane. Doar ONG-urile vor fi scoase din joc

 3. eliana sevianu via conservarea biodiversitatii zice:

  Hmmmmm
  Oare in vederea acestei miscari a fost numita zilele trecute Adi Croitoru sefa la ANANP?

 4. Stoian Stanga shared a link to the group: Green Guerrilla. zice:

  Guvernul mafiot vrea maine sa scoata ONG-urile de la custodia/administrarea ariilor naturale protejate, ca sa nu mai existe nicio sansa ca cineva (prin a refuza sa-si dea avizul) sa opreasca dezastrele ecologice din aceste arii!! Pentru a controla totul si a da unda verde imediat la toate formele de distrugere!

 5. János Márk-Nagy via FB zice:

  Maine se tine doar o asa numita consultare cu societatea civila, dar de fapt decizia a fost luata

 6. Grigore DAVIDEANU via conservarea biodiversitatii zice:

  Am o legitimatie de custode al monumentelor naturii, de la filiala Iasi a Academiei , din anul 1984. Impreuna cu cativa colegi studenti vizitam rezervatiile de la acea vreme si adunam informatii pentru Comisia Monumentelor Naturii, eram foarte increzatori si optimisti privind viitorul acelor rezervatii.

  Imi doresc sa pot avea optimismul acelei varste. Cate persoane au fost impresionate de prestigitatia cu aparitia si disparitia ANAP, comparativ cu numarul celor care sunt lipiti acum de televizor si sufera profund nu pentru felul cum arata lacul Bicaz , pentru despaduririle din Rodna ci pentru suturile ratate de celebritatile fotbalistice, care nu pot schimba viata noastra nici in bine nici in rau..

  ANAP este o structura guvernamentala, condusa pe criterii politice de functionari numiti politic,
  Este imposibil sa urmeze alte prioritati decat cele stabilite de conducerea partidului majoritar.
  De 28 de ani vedem care este atitudinea politicienilor alesi de noi, fata de conservarea naturii.

  Avizele si autorizatiile pentru diverse activitati se vor elibera pe criterii „politice”.
  Abuzul in servicu nu mai exista daca nu este in interesul propriu ci al colegului de partid.

  Grigore DAVIDEANU

 7. Octavian Alexandru Berceanu via FB zice:

  Azi, de la ora 13.00, în ședința Guvernului, PSD va face încă un pas spre totalitarism!

  Guvernul, camuflat de conflictului OUG-ul pentru amnistiere și grațiere, vine cu un alt OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizațiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singură lovitura, OUG-ul șterge din legislația Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, noțiunea de ”custode”.

  Ce presupune acest artificiu?
  Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor și care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administrațiile ong-urilor de mediu, în administrația unei structure nou înființate numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.

  Cine sunt custozii?

  Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 25 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii.

  Cine e ANANP?

  Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate este o structură nefuncțională, înființată prin Legea 95/2016, care ar trebui să vegheze aplicarea uniform a unei strategii naționale de management și conservare a ariilor naturale protejate, în conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialiști să gestioneze nici măcar o arie naturală din cele aproape 500 de arii lipsite de orice formă de administrație. În schimb, agenția încearcă, în mod disperat, să guverneze peste 23% din teritoriul României, aproape un sfert din țară, fără specialiști și având un plafon de angajare de 490 de salariați, conform OUG 13/2018.

  De ce Guvernul României, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

  Spre diferență de ceilalți doi presedinți ANANP, noua conducere ANANP a înțeles voința nomenclaturii PSD și a ales să reducă la tăcere prin forță orice fel de opoziție de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci când vor să construiască în ariile protejate sau să distrugă o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dădeau adesea custozii ariilor protejate atunci când interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. În loc de întărirea legii acum asistăm la subrezirea ei.

  ANANP avea datoria să preia mai întâi sutele de arii natural protejate doar pe hârtie și să urmeze exemplele de bune practice pe care le oferă organizațiile de mediu. Oricum ANANP poate să rezilieze oricând contractele de custodie cu custozii care nu-si îndeplinesc atribuțiile, însă e mai usor să-i concedieze pe toți cei 500 de specialiștii în loc să se ridice la nivelul lor.

  Tot conducerea ANANP, în stilul cel mai PSD-ist consacrat, în loc să promoveze un cadru legislative care să fie dezbătut cu toți actorii implicați, a preferat să introducă, noaptea pe sub masă, un OUG cu care să domnească imoral dar legal, peste un sfert din România.

  Presedintele ANANP a spus clar în sedința făcută săptămâna trecută la sediul ANANP, că specialiștii existenți în ong-uri care au în custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” dacă tac și nu comentează împotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Așa se asează linistit peste noi corupția, minciuna și dezastrul.

  OUG-ul se va adopta azi, iar de mâine sutele de specialiști în mediu, mulți dintre ei voluntari, vor fi înlocuiți cu nepoți, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gândit decât să înlocuiesti profesioniștii cu oportuniștii, însă la noi se poate orice. Întrebarea este până când?

  De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislația în vigoare, care conțin cuvântul custode, prin înlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3)Rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează ”prin preluare în custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate”.

  Din păcate și dezonorant pentru cei ce luptă pentru mediu, sub presiunea amenințărilor, multe ong-uri au ales să tacă în speranța că vor gusta din salariile ”grase” promise de noua structură. Ori așa se instaurează orice tip de dictatură, ”Cause the day we give in is the day we die”.

  • Stanciu Cătălin-Răzvan via FB zice:

   Ce penală este asta!.. Sper să nu se întâmple! Oricum, nu este prima oară când aud de inițiativa asta… Hwăă!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s