Ce este Creasta Cocoșului? Dyke, falie, fragment de crater vulcanic?

DCIM100MEDIADJI_0307.JPG

Ajungând destul de frecvent pe la Creasta Cocoșului, realizând imagini din multe unghiuri inedite permise de zborul cu drona, reapare din când în când întrebarea: ce naiba e asta? Desigur, e frumos bolovanul, are forma unică și irepetabilă… dar cum a ajuns ceea ce este? Detalii de acest gen nu ar trebui să mă intereseze neapărat – oricum nu e în domeniul biologiei, dar naturalistul simte nevoia să înțeleagă procesele în amploarea lor, inclusiv aspecte de geomorfologie.

 

Pare evident că această entitate se manifestă vizibil în peisaj de mai multe milioane de ani. Nu a apărut acum recent – rocile astea vulcanice dure nu sunt așa de ușor de modelat cum sunt calcarele reliefului carstic, iar la altitudinea asta de sub 1500 metri nici ghețarii nu au avut efecte dramatic-modelatoare cum sunt cele vizibile în munții mai înalți. Probabil că încă înainte de glaciațiunea cuaternară, să zicem cu două milioane de ani în urmă, pe aici exista un peisaj care în aspectele lui structurale majore – inclusiv geomorfologice, era cvasi-similar celui de acum. Ai putea zice că aici exista Creasta Cocoșului înainte de era mamuților, rinocerilor blănoși/ lânoși și renilor care pentru o vreme au locuit landșaftul nostru.

 

Ceea ce este clar e că toată zona asta vulcanică – inclusiv Gutâi și detaliul numit Creasta Cocoșului – este rezultatul vulcanismului neogen, derulat începând cu circa 14 milioane de ani în urmă și terminat în urmă cu circa 7 milioane de ani. Siguranța că nu o să existe cândva o nouă fază activă, nu cred că o poate garanta cineva – mă refer la cei care pot vedea amploarea în timp și spațiu a fenomenelor geologice. Evident acum e liniște și pace, dar procesele care au creat aliniamentul de munți vulcanici de-a lungul laturii de vest a Carpaților Orientali… nu au nici un fel de obligație să prezinte predictibilitate.

 

Creasta Cocoșului, în variate lucrări geologice și geografice, tratate, cursuri universitare, articole științifice, prezentări de toate felurile… apare ca fiind când una, când alta… un dyke, sau un rest de crater vulcanic, sau o falie cu o mare dislocare-alunecare a fețelor una față de alta. Oare lavele fierbinți s-au consolidat în subteran și au apărut la suprafață doar după milioane de ani prin erodarea rocilor mai puțin rezistente în care au fost cândva injectate – avem deci un dyke aici? Sau o falie – un fel de crăpătură – a făcut posibilă ruperea unor mase de rocă magmatică de-a lungul unui plan și a urmat dislocarea și alunecarea ulterioară a celor două fragmente, astfel încât ceea ce vezi este una dintre fețe? Sau, ceea ce vezi este o margine reziduală a unui fost crater vulcanic – ceva ruină păstrată și puternic erodată?

 

Ar merita citite rând pe rând variatele opinii, pentru a îți face o părere mai bine fundamentată? Dacă nu ești geolog – vulcanolog, poți decide care dintre variante ți se pare mai credibilă? Pe ce baze? Este doar un exercițiu intelectual pentru a îți face o impresie despre modul în care vulcanologii au abordat problema? O încercare de a face un fel de up-date la informația eminamente vagă pe care o poți avea despre acest bolovan? În lumea reală poți oare aloca timp și energie pentru acest subiect, sau Creasta va rămâne la fel de enigmatică cum este acum?

 

O întrebare mai romantică este: oare când a urcat primul om pe Creastă? Cum arăta el – îmbrăcat în blănuri, cu sulițe cu vârf de cioplită piatră? I-a plăcut oare, când a ieșit din pădurea imensă, și a ajuns deasupra ei – să vadă peisajul până departe în zare? A simțit oare acel oooau. Sau îl interesa doar că tare bate vântul și el nu vede nici o pradă potențială. Cât de om era și cât era de animal?

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce este Creasta Cocoșului? Dyke, falie, fragment de crater vulcanic?

  1. Aurel zice:

    Un raspuns Interesant, documentat….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s