Microscopie electronică pe insecte

Mă uitam spre microscopia electronică de la Facultatea de Biologie din UBB Cluj, încă din studenție. Era ușor să îți imaginezi cam ce splendori s-ar putea vedea dacă ai face imaginile despre lumea micro/ nano… la o calitate perfectă. Se deschide poarta spre un microunivers apt să îți taie respirația: breathtaking, pe bune. Doar că întotdeauna există un milion de complicații și alte priorități, iar povestea cu încercarea de a face imagini la microscopia electronică a rămas doar imaginație. Până acum. Dar se schimbă situația.

 

Ce potențial are abordarea asta? Dacă te uiți prin cartea lui Richard Jones, Nano Nature – Nature’s spectacular hidden world… îți dai seama despre ce vorbesc. De la unicelulare la spongieri, denticuli de pe radula unui melc, ventuze de lipitori, scolexul unui vierme, solzi de pe aripi de fluturi și detalii ale trompei, ouă de fluturi, detalii de pe elitre de coleoptere și gheare de la vârful picioarelor, zona de joncțiune a antenei pe capul unei furnici, omatidii din ochi de muște, micropilozitate pe aripi de țânțari și detalii ale proboscisului lor, fețe de păienjeni, ochii de aproape și pilozitatea corpului lor, branhii externe de la larve de insecte acvatice, penisul unei libelule șamd. Pe lângă aspecte legate de nevertebrate, o serie întreagă de detalii de la vertebrate, de la papile gustative la detalii de pene, plus detalii de la ciuperci, spori, să nu zic de detalii de plante, glande, spini de urzici, stomate, polen, semințe, sporangii de mușchi etc. Îți dai seama că astea sunt doar o mică fracțiune a detaliilor spectaculoase care ar putea să fie vizualizate pentru a ajuta înțelegerea, cunoașterea, și până la urmă acceptarea realităților biologic exact așa cum sunt ele.

 

Una este să vezi desene făcute la microscop optic, sau să te chiorăști la binocular să detectezi ceva detalii, și alta este să ai în fața ta imagine brici, impecabilă… să poți să intri la orice detaliu morfologic – relevant pe plan biologic. Microscopia electronică este atât de diferită de celelalte abordări, și produce imagine atât de zdrobitoare, astonishing… încât relativ slaba ei utilizare în biologie, ecologie, educație ecologică, este oarecum surprinzătoare și penibilă. Și aici avem un exemplu că deși există capacitate, tehnologie șamd… se percepe o ruptură mare între lumea științifică și practicieni, ca și între diferitele sectoare ale specializărilor. Este un fel de izolare care este în detrimentul tuturor. Dar asta se poate schimba.

 

Am avut o discuție telefonică preliminară cu Lucian Barbu Tudoran – specializat pe microscopie electronică la UBB Cluj; cândva am fost împreună în Deltă, în practică de teren cu studenții de la Facultatea de Biologie, în urmă cu vreo 10 ani când eu am fost mentor în cadrul unui proiect. Acum la Universitatea Babeș Bolyai există la Facultatea de Biologie niște microscoape electronice destul de bune, dar la Institutul de Fizică (din Grigorescu) este unul ultra-performant. Până acum la Cluj au fost realizate niște imagini cu furnici (grup pe care este specializat Markó Bálint), inclusiv cu hife de ciuperci parazite care ies din chitina de pe capul unor exemplare bolnave.

 

Cum se face “fotografierea”? Materialul biologic trebuie lipit pe suport de carbon – un disc de carbon dublu-adeziv; este absolut necesar să fie foarte bine poziționat – sub lupă binocular. Apoi este metalizat, acoperit cu aur, pentru a avea semnal mai bun; pentru a crește eficiența, e bine să fie metalizate deodată mai multe probe, variate, care pot apoi să fie scanate râd pe rând. Scanarea cu baleiaj pentru o imagine durează circa 2 minute. Insectele, având exoschelet rigid – cu chitină, rezistă foarte bine la vid (cu alte organisme, situația e mai dificilă). E mai greu de făcut imagine cu insecte mari încât să apară tot animalul; e mai realist să te focalizezi pe detalii ale acestora, sau pe organisme mai mărunte. O anexa la microscopul electronic oferă posibilitatea de a detecta compoziția materialului biologic – pe bază de difracție cu raze X; astfel se pot determina acumulări de substanțe poluante, spre exemplu metale grele, atât cele depuse pe corp cât cele din interiorul țesuturilor.

 

Intenția este ca primele imagini să fie făcute în luna iulie 2018, pe baza unor exemplare provenite din Maramureș (evident, determinate la sigur ca apartenență la specie); imaginile de acest gen pot să fie considerate ca fiind undeva la limita de fuziune între știință și artă. Nici nu ai putea zice că este știință pură, dar nici artă pură nu este; undeva, are elemente din ambele. Oricum, acest tip de imagini au capacitatea să dea acces nu doar către aspecte morfologice ale vietăților – ceea ce este știință, ci și să ofere senzații despre patternuri, forme, portrete artistice ale unor ființe care nu pot să fie analizate în astfel de detalii nici cu ochiul liber, dar nici cu lupa sau microscopul optic. Microscopia electronică, dacă e făcută așa cum trebuie, este o splendoare absolut magică, iar – începând de acum – integrarea acestui tip de abordare în demersurile noastre naturalistice, o să fie un extraordinar salt calitativ. Rar ai senzația că trebuie să mulțumești Universului șansa de a avea acces la asemenea capacitate de a vedea și de a crea imagine.

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Microscopie electronică pe insecte

  1. Adrian Ruicanescu via FB zice:

    Până la anumite ordine de mărime, de exemplu 20:1 se pot face și fără microscop electronic, dar cu modalități de a atașa un obiectiv performant de microscop optic la un aparat foto. Apoi se fac câteva sute de fotografii pe adâncimi diferite, până se cuprinde toată imaginea. Sunt softuri care randează aceste fotografii într-una cu claritate peste tot. Avantaje: O dată achiziționat tot ce trebuie nu mai sunt cheltuieli. Nu există consumabile scumpe, nu este nevoie de depuneri de metal. Avantaj 2. Iese color. Sper cât mai curând să reușesc să încep. Cred că deja am tot ce trebuie, până acum la măriri de 10:1 pe senzorul camerei. Plus mărirea pe computer.

    Apreciază

  2. Andrei Daniel Mihalca via FB zice:

    Dl. Barbu ne-a facut si noua niste poze SEM bune cu nematode parazite: Angiostrongylus daskalovi

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s