Libelulele de la lacurile de la Teplița

Primul loc unde încercăm să testăm metodologia cu cercetarea libelulelor din Maramureș este în zona lacurilor de la Teplița. E foarte aproape de Sighet, are o serie de lacuri și bălți cu variate habitate acvatice, stufăriș, papură șamd. Mă refer nu doar la lacul vechi… care exista aici de când ne știm, ci la seria de bazine rezultate din săpăturile recente de extragere de prundiș, zone cu luciu de apă care depășesc de câteva ori suprafața apelor lacului vechi. O primă constatare este că dacă fileul entomologic are pânză de culoare albă, este cam prea vizibil… deci la următoarele trebuie găsită o modalitate de a le face verzi sau brune. O altă constatare este că din cauza ploilor recente, accesul în zona lacurilor noi este destul de problematic, nămolurile aduse pe drumuri, apele mari care băltesc făcând riscantă trecerea (așa că ne-am abținut de la încercarea de a trece prin zonele dubioase).

 

La o primă ieșire, în 24 iunie 2018, (cu Mark) a fost constată prezența a 4 specii de libelule. Exemplare din două dintre specii au fost capturate și fotografiate cu telefonul iPhone 7 plus, trimise pe facebook lui Cosmin Manci. În scurt timp a sosit determinarea speciilor: Ischnura elegans și Sympetrum sanguineum. Pe lângă acestea, se mai vedeau în zonă exemplare de la careva specie din genul Libellula (depressa sau fulva?), rămâne de văzut la sigur care (probabil depressa). Plus că pe deasupra apelor și peste fânațe circulau cu viteză mare ceva libelule de mari dimensiuni, probabil din genul Anax sau Aeshna; rămâne de văzut care, după ce reușim să prindem sau măcar să fotografiem din zbor câteva dintre ele. Dacă din prima ieșire de poate o oră în zonă, deja se constată existența a 4 specii, este fezabil ca în timp numărul acestora să se dubleze. Vom vedea.

 

În încercarea de a standardiza datele rezultate din această inițiativă, o modalitate este de 1. a face lista de specii din fiecare locație analizată (listă care ajunge să se dezvolte o vreme, apoi se maturizează… când ai detectat toate speciile de odonate din zona respectivă), apoi 2. Să menționezi data la care a fost observată și 3. un număr aproximativ de exemplare văzute, eventual câteva notițe despre ele.

 

 1. Ischnura elegans

24 iunie 2018. Vegetație ierboasă la malul lacului nordic nou, erau circa 50 exemplare pe circa 10 metri pătrați unde s-a făcut observația.

 

 1. Sympetrum sanguineum

24 iunie 2018. Vegetație ierboasă la malul lacului nordic nou, erau circa 10 exemplare pe circa 10 metri pătrați unde s-a făcut observația.

 

Dacă te gândești că aici ai mai multe hectare cu habitate favorabile, îți poți imagina cam care este nivelul necesar de efort/ timp/ energie – pentru a putea face o evaluare a diversității de specii de odonate din acest loc.

 

Cu ocazia ieșirilor viitoare voi face și imagini cu aparatură foto serioasă, cu obiectiv macro și blitz-uri care să pună în valoare frumusețea acestor vietăți, dar scopul de moment este determinarea apartenenței exemplarelor la variate specii, iar asta se poate realiza facil și cu un smartphone. Dacă e să faci o metodologie de tip citizen science, e chiar bine să se bazeze pe tehnologie disponibilă larg… telefoanele pe care le are în buzunar aproape orice om.

Mai jos, poze făcute cu telefonul, realizate cu scopul de a determina speciile.

IMG_1391

Ischnura elegans

IMG_1410

IMG_1400

Sympetrum sanguineum

IMG_1406

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Insecte de aproape. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Libelulele de la lacurile de la Teplița

 1. Mihai Cosmin via FB zice:

  Pai nu exista câmpuri pentru a trece datele respective? Din câte știu în formatul de shp de la ministerul mediului exista și aceste câmpuri. Nr de exemplare, observații etc. Aria este BY default data de poligonul carat per specie.

  Apreciază

 2. Peter Lengyel via FB zice:

  Aici eu incerc sa fac un sistem functional pe care sa il aplicam in Maramures, indiferent de orice altceva.

  Apreciază

 3. Mihai Cosmin via FB zice:

  Ah super dar ma gândeam ca pleci de la formatul standard.

  Apreciază

 4. Peter Lengyel via FB zice:

  Nu. Nici macar nu ma intereseaza tampeniile birocratice, ci realitatea biologica din teren

  Apreciază

 5. Mihai Cosmin via FB zice:

  Am înțeles. E ok abordarea, cu atât mai plăcută atunci când cineva vrea sa treacă peste aceste bariere impuse de sistem. Este vorba și de o aplicație web pt vizualizarea datelor?

  Apreciază

 6. Peter Lengyel via FB zice:

  Acum, in prima faza intentia este de a face sistemul sa functioneze, sa poata produce date care sa se acumuleze; sa rezulte harti GIS samd; candva probabil ca va exista si o platforma web pe care sa se poata vedea datele.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s