Tabăra Eco – Roger de Freitas – Maramureș 2018

Intenția este ca în fiecare primăvară în săptămâna care are data de 1 mai plus week-end-urile de înainte și de după, deci pentru 9 zile, să se deruleze o tabără de ecologie purtând numele lui Roger de Freitas – o personalitate londoneză care a ajutat și ajută mult în susținerea activităților noastre. Întrebarea este dacă e bine ca anual tabăra asta să fie în Maramureș, sau este de preferat să urmeze și alte locații, de la Apuseni la Dobrogea șamd. Oricum, ceea ce este clar este că în primăvara lui 2018, tabăra a avut loc în Maramureșul Istoric.

Important cu taberele acestea eco este ca ele să nu fie evenimente ocazionale rare, dependente de proiecte și finanțări circumstanțiale, ci să se permanentizeze cumva, având o susținere locală și auto-susținere care să le facă predictibile și previzibile. E ușor de zis… și mai aparte de realizat: se poate constata că așa-ceva nu există (nu prea există sau deloc nu există)… în peisajul Carpato-Danubiano-Pontic. Iar inexistența lor presupune totuși că poate să fie o nișă destul de liberă, care eventual poate să fie preluată și utilizată… dacă avem capacitatea intelectuală și organizatorică necesară. În principiu se poate face din asta ceva sustenabil și funcțional, educație ecologică live, făcută pe bune, cu contact direct al omului cu natura, observare de specii, fotografiere, filmare, totul în cadrul informal al libertății și distracției. Adică fără crispare, fără ifose, fără tensiuni… ci cu lejeritate, fericire, atmosferă de încredere reciprocă și respect mutual, oarecum elitistă în privința participanților… că nu se poate lăsa ștacheta prea jos. Un loc în care să existe interacțiune între experți consacrați ai variatelor domenii și tineri interesați de a cunoaște viul.

::::::::::::

Scufundări la lacul Teplița

DSC_8581DSC_8590DSC_8595DSC_8604

DCIM100MEDIADJI_0004.JPGDCIM100MEDIADJI_0005.JPGDCIM100MEDIADJI_0010.JPGDCIM100MEDIADJI_0015.JPGDCIM100MEDIADJI_0029.JPGDCIM100MEDIADJI_0034.JPGDCIM100MEDIADJI_0036.JPGDCIM100MEDIADJI_0039.JPG

April 28 at 12:51am ·

De azi, timp de 9 zile, tabăra eco în Maramureș. Sunt convins ca o să fie splendid.

April 28 at 1:18pm ·

O liniște plăcută pe la Izvoare. Doar vântul care trece printre cetini de molizi și câte o pasăre care cântă. Și aroma rășinoaselor. Ai senzația că e perfect aici.

April 28 at 11:05pm ·

Se aud țipete de ciuș și e Lună plină. Și ceva orăcăit de broaște dinspre valea Ronișoara. A trecut cu bine prima zi de tabăra. A fost perfectă și cina. Acum urmează poveștile de noapte.

April 29 at 12:53am ·

Dacă nu ai sta noaptea pe valea Ronișoara, la sfârșit de aprilie, să auzi cum strigă ciușii prin livezile bătrâne, nici nu ți-ai imagina că sunt atât de mulți pe aici.

April 29 at 1:40pm ·

Azi filmam niște interviuri despre experiența unor plimbări naturalistice prin zona dintre Iezerul Mare și Sat Șugatag. Văd ca sub tufa de alun de lângă noi e ceva mișcare. Și, frumos, iese pe pajiște o vipera neagră. Era foarte activa, așa că a fost reținută doar până participanții taberei au făcut câteva poze de la distanță adecvată. Adică de la 40 – 50 cm. Apoi a fost lăsată să intre înapoi în desișul tufei de alun. De altfel, săptămâna trecută am făcut filmări foarte faine cu o viperă neagră în Vrancea. De acolo o să rezulte un film scurt excelent.

DSC_8307DSC_8311DSC_8314DSC_8329DSC_8332DSC_8336DSC_8338DSC_8347DSC_8352DSC_8371

April 29 at 2:44pm ·

Dimineața de azi luam micul dejun pe terasă și ascultam păsările care cântau pline de fericire. Pitulice, cuc, sturzi, grauri, cinteze, pițigoi etc. Văd ca o veveriță fuge pe gard, apoi urcă pe poarta de lemn sculptat. Este fugărită de un sturz de iarnă – ajung să se bată pe un copac. Evident sturzului nu îi convine ca veverița să se plimbe prin preajma cuibului care are ouă. Poate să îi vină ideea să le mănânce pe toate.

April 29 at 2:55pm ·

O gaița se pune pe o creanga la 1 metru de mine. Rar ne privim față în față de la distanță asta. Și nu durează mult. E soare de primăvara și e mai fain prin Igniș decât în Paradis. Cu cer albastru și ceva nori pufoși.

April 30 at 1:40pm ·

Azi e ziua de botanică pură. Prima stațiune vizitată este lunca Izei la Bârsana. Sabin Bădărău prezintă situația fitocenozelor. Apoi o experiență cu un crescător de capre care ne povestește tot felul de aspecte. Cu caprele atente.

April 30 at 3:31pm ·

O baltă nesemnificativă pe marginea drumului. Bagi ciorpacul în ea și scoți 3 specii de tritoni: carpatic, comun și triton cu creastă. Femele și masculi în culori splendide. Evident că privitorilor nu le vine să creadă cât de frumoși sunt de aproape, în aceste zile de primăvară.

May 1 at 3:19pm ·

Trei grupuri vizitează timp de trei ore pădurea. Ideea este să descopere aspecte naturalistice interesante și să ia locația GPS pentru fiecare punct de interes. Aceste puncte vor ajunge puse pe o hartă creată în GIS. Pădurea Crăiască are 1500 pe 300 de metri, deci este un spațiu ideal pentru un astfel de exercițiu.

May 1 at 3:58pm ·

Cucii se aud cam peste tot prin peisajul maramureșean. Pe la margini de pădure, prin livezi, prin zone cu tufărișurilor. Doar dacă te deplasezi în variate zone una după alta, îți dai seama cât de larg răspândită este această specie.

May 1 at 6:45pm ·

Plimbare de seară în livada înflorită. Observații ornitologice. Seara se va face compararea listei speciilor observate în livadă cu lista celor observate în pădure.

May 2 at 5:08pm ·

A fost downloadată prima serie de filmări subacvatice cu GoPro în 4K. Foarte faine imaginile trase. Vegetația submersă, scafandri, șarpele de casă, știuca etc.

May 3 at 1:11am ·

Vizionarea filmărilor subacvatice și aeriene plus interviuri din zilele trecute. Filmări cu vipera neagră – bestial de bune. Ce fain e să le vezi proiectate pe ecran mare.

May 3 at 9:18pm ·

Prima zi de pești încheiata cu succes. Filmări cu ciclostomi și peștii Izei. Foarte frumos.

May 4 at 11:41am ·

Ziua 7. Pregătiri pentru noi scufundări.

May 4 at 12:08pm ·

Pentru tabăra eco din vară, Eliana Sevianu va reveni în Maramureș să coordoneze abordarea pârșilor. Capturări și montarea de scorburi artificiale. O să fie o altă noutate interesantă pentru taberele noastre.

May 4 at 2:42pm ·

Filmarea scafandrilor cu drona. Imagini bestiale.

May 5 at 8:46pm ·

E ora 20.45 și încă e destul de luminos cerul, dar deja ciușii au început să cânte pe valea Ronișoara. Iar cucii încă nu au terminat pe azi.

May 5 at 11:42pm ·

Mă gândeam acum, oare de ce ne atrage pericolul? De ce oare o filmare cu vipera neagră este mult mai tare decât una similară, cu șarpele de casă?

May 6 at 12:06am ·

Comparând tabăra de filmare din vara 2017 cu cea de acum se simte diferența. Cea de anul trecut a avut adrenalină mai multă – mașini de teren care au ajuns în cele mai dure locuri – iar cea de acum a avut mai muți tritoni și broaște, șerpi, ciclostomi, zglăvoace, moioage și alți pești, nevertebrate acvatice, scufundări și filmări subacvatice. Plimbări prin păduri, livezi, pe lângă ape. Cercetare de biodiversitate. Experiențe de neuitat. Care se completează reciproc. Și aștepți să vezi care e pasul următor.

May 6 at 12:35am ·

La ora asta ieși din cabană în noapte și simți aromele de salcâm și nuc și florile câmpului sălbatic iar deasupra ta un miliard de stele. În timp ce ciușii se aud frecvent. Și uneori auzi și huhurezul mic, care are cuib pe aproape.

May 6 at 9:11am ·

Să poți sa lenevești în pat, cu geamul deschis iar din afara cabanei să se audă concert cu grangur și ghionoaie, mierle, sturzi, pitulice, țiclean, silvie, sticleți, botgrosi, codroși, grauri, cinteze, codobaturi, cuci, pițigoi codați, pițigoi mari, turturele, cânepari șamd. De neprețuit.

DSC_8445DSC_8459DSC_8464DSC_8467DSC_8473DSC_8475

May 6 at 10:39am

Probabil ca versanții din preajma cabanei se încălzesc mai repede dimineața, în comparație cu împrejurimile: în careva zi se roteau 7 berze pe o coloană de curent ascendent, în altă zi erau 6 șorecari. Și acum încep sa se rotească niște șorecari. Probabil că se adună aici pentru a se putea înălța mai ușor. E plăcut să îi privești cum se rotesc imponderabili, fără efort, și se îndepărtează, tot mai sus.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s