Biserica fortificată Mergenthal – Morgonda – Merghindeal

În germană localitatea se numește Mergenthal, Mergental, Mergeln, Märgeln, Merglen, Marienthal (însemnând Valea Mariei), în dialect săsesc Märjeln, Maerjln, în maghiară Morgonda, în română Merghindeal. Este situat la circa 50 km de Sibiu, atestat documentar din 1336. Biserica fortificată a localității este declarată monument istoric; construită în secolul 13, clădirea a devenit înconjurată de un zid ridicat pe la 1500 – zid care delimitează o curte interioară trapezoidală, cu lungime maximă de 37 metri și lățime maximă de 17 metri. Zidul dinspre sud, la colțuri este întărit cu câte un turn (datând din secolul 16); existau cândva patru turnuri la colțuri, din care s-au păstrat două. O inscripție din interior arată că biserica a fost devastată de trupele lui Mihai Viteazu. O descriere pe net amintește că de-a lungul timpului cele 7 statui ale altarului bisericii au fost furate. În 1910 aici trăiau 1204 oameni, pe când în 1995 erau doar 41. E liniște. Frumos.

 

Îți dai seama că nici mana naibii nu vine pe aici, iar dacă lucrurile nu se schimbă radical în direcție pozitivă din punct de vedere socio-economic, toată această localitate cu biserică cu tot se va reintegra frumos în peisajul natural al dealurilor. Se poate șterge orice urmă a ei, de parcă nici nu ar fi existat.

DSC_0863DSC_0868DSC_0878DSC_0891DSC_0903DSC_0912DSC_0923DSC_0937DSC_0943DSC_0948DSC_0971DSC_0993DSC_1008DSC_1026DSC_1032

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Biserica fortificată Mergenthal – Morgonda – Merghindeal

 1. dan zice:

  Avem inca o tara extem de frumoasa si de bogata, atata doar ca nu reusim s-o pastram si s-o inaltam la valoare sa adevarata…..!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 2. Toth Mariana via FB zice:

  Și sunt multe altele în aceeași situație

  Apreciază

 3. Laszlo Balazs via FB zice:

  Foaarte trist. Revoltator, chiar!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s