Zboruri de vară la Ocna Șugatag

Pe un interfluviu dintre valea Cosău și valea Mara, există niște peisaje destul de diverse, de la Pădurea Crăiască la lacurile sărate, de la pășuni la fânațe, de la livezi la terenuri cultivate, pâraie, drumuri pitorești șamd. Nu doar localitatea Ocna Șugătag se poate vedea bine de aici, ci și celelalte localități învecinate, aflate în văile Cosău și Mara, în imediata apropiere… pe calea aerului. A transpune aceste elemente în imagine-beton, cu luminile care să le scoată în evidență, cu încadrările și perspectivele care să fie cele care mie să îmi pară perfecte… asta presupune zeci de ieșiri în teren. O ieșire nu poate să producă mare brânză, din cauza că perioada bună de fotografiere și filmare este scurtă… plus că dacă toate imaginile au aceeași stil din nou nu este bine. Teoretic ar fi bine să existe și imagini de la răsărit, nu doar cele în luminile apusului… doar că asta ar presupune să ieși în teren la 5 dimineața. Să faci asta la modul frecvent, cam greu de imaginat, dar măcar câteodată…

DCIM100MEDIADJI_0003.JPGDCIM100MEDIADJI_0004.JPGDCIM100MEDIADJI_0009.JPGDCIM100MEDIADJI_0011.JPGDCIM100MEDIADJI_0013.JPGDCIM100MEDIADJI_0015.JPGDCIM100MEDIADJI_0018.JPGDCIM100MEDIADJI_0019.JPGDCIM100MEDIADJI_0026.JPGDCIM100MEDIADJI_0028.JPGDCIM100MEDIADJI_0029.JPGDCIM100MEDIADJI_0035.JPG

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Zboruri prin Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Zboruri de vară la Ocna Șugatag

 1. Tibor Hartel via FB zice:

  Acest peisaj are absolut toate trasaturile unui peisaj rezilient si capabil sa ofere un spectru larg de servicii ecosistemice in timp ce are valori naturale si culturale ridicate.
  Puteti sa insirati cateva din aceste trasaturi? Hai ca nu este greu:)

  Apreciază

 2. Lészai István via FB zice:

  Eu cred ca acest peisaj poate fi apreciat ca valoare doar de cei care au vazut asa ceva. Nu poate fi descris in limbaj tehnic in mod suficient de detaliat ca sa convinga.

  Apreciază

 3. Tibor Hartel via FB zice:

  Lészai István asa este, total de acord. de aceea managementul holistic a peisajelor – de care avem nevoie urgenta, acum – nu se poate invata doar teoretic. nici gandirea experimentala nu ajuta la asta (ca sa nu se supere colegii mei experimentalisti: respect evident experimentele!). este nevoie de cunostiinte extrem de aprofundate si in aproape egala masura este nevoie de intuitie puternica si sentimentul armoniei (raportul sanatos dintre parte-intreg). din pacate generatiile pe care le producem la universitati nu au acest training. poate ca un artist bun m-ar intelege mai bine ce zic. pentru caasta este arta.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s