Corul Vânătorilor și Drujbiștilor

De ce este oare atât de ineficientă protecția valorilor naturale? De ce auzi de noi și noi păduri tăiate la ras până și în “arii protejate”? De ce nu prea vezi animale sălbatice decât rar de tot prin peisaje? Cum au fost eradicate speciile endemice din apele termale de la Pețea – în sit Natura 2000? De ce cam toate reglementările de protecție sunt litere moarte pe hârtie? De ce nu există finanțare adecvată a protecției și implementare – decât ca o caricaturală fațadă, dar există oricâți bani pentru exploatări și distrugeri ale naturii în toate felurile posibile? Pentru că e mafie-statală. Și nimeni nu i se poate opune, decât riscându-și viața. De aia.

 

Dacă te învârți puțin printre senatori, deputați, bancheri, oameni de afaceri, șefi din diferite structuri ale administrației… constați fără surprindere cam cât de mulți dintre ei sunt vânători. Au o pasiune pentru a ucide. Le place să omoare, ca hobby.  Deja din start ai un semn cam nefast pentru protecția naturii, dacă atât de mulți din structurile decizionale sunt ucigași pasionați. Și nu auzi că e pasionat careva de studierea sau protecția naturii… niciunul. Niciunul. Din start ai o mare problemă de abordare… și o prăpastie de netrecut spre protecție și conservare. Cred că nu te miră că o țară unde acești braconieri fac legea, nu prea mai are animale sălbatice vii, vizibile prin peisaje.

 

Când constați cam câți kilometri trebuie să parcurgi ca să vezi măcar un iepure sălbatic sau o căprioară, de cerb să nici nu zic… conștientizezi că ai de a face cu un genocid în derulare, la nivelul peisajului. Inclusiv în interiorul „ariilor protejate”, în vasta majoritate a cazurilor – situația faunei sălbatice este absolut dramatică. Adică, aproape că nu vezi animale mari, au fost ucise la grămadă. Dacă pui în calcul procentul uriaș al vânătorilor din Parlament, tot felul de parveniți agramați – târâturi fecaloide de o incultură incredibilă… îți dai seama că problema este de facto nerezolvabilă. Braconierii-vânători, în cârdășie cu structurile statale care ar trebui să stopeze agresiunea… au ajuns să distrugă populațiile animalelor sălbatice, să le aducă foarte aproape de extincție locală și regională. Cum poți să îi zici fenomenului? Holocaustul Animalelor Sălbatice Mari?

 

E greu de definit câte căprioare ar trebui să fie; la fel, e greu de zis câte sunt. Dar poți să îți faci măcar niște impresii. Hai să presupunem că o căprioară sau un căprior are nevoie de circa 10 hectare de habitat pentru a avea condițiile de existență asigurate. Pe un pătrat de 1 km X 1 km cu păduri, tufe, poieni șamd… îți poți imagina să trăiască lejer 10 căprioare. La câte pare – peisajul din Munții Igniș plus dealurile de la periferia acestuia, văile cu păduri, tufărișuri și poieni… zona pare destul de aproape de perfecțiune din punctul de vedere al necesităților ecologice ale acestei specii.

 

Între Sighet și Baia Mare, în linie aeriană sunt 23 km (65 pe șosea); dacă iei în calcul marele Platou Vulcanic Igniș și versanții acestuia, de la vest la est ai cam 40 km, iar de la nord la sud ai cam 25 km, adică 1.000 kilometri pătrați sau 100.000 hectare. Ai aici o suprafață relativ sălbatică, fără localități, cea mai mare arie ne-antropizată de pe teritoriul țării. Dacă un exemplar are nevoie de circa 10 hectare, teoretic acest teritoriu ar putea să susțină circa 10.000 de căprioare. La deplasări în teren, poți traversa această zonă prin mijlocul ei fără să vezi măcar un exemplar, alteori vezi una, sau 2-3, dar niciodată nu vezi cu zecile sau sutele. Dacă ești optimist, poți să presupui că în aria respectivă există poate 100, eventual maxim câteva sute, ascunse prin zone mai neumblate, trăind retrase din fața oamenilor… iar dintre ele tu ai ocazia să vezi când și unde, câte un exemplar sau două. Dacă ești pesimist, nu ai siguranța că există măcar 100, braconate și vânate fără milă… pe suprafața care eventual ar putea să aibă și 10.000 de exemplare. Deci, e posibil să ai doar pe la 1% din ceea ce putea să fie.

 

Este oare revoltător ca până și în interiorul Parcurilor Naționale să fie absolut legal ca pădurea să fie tăiată la ras chiar și pe lângă traseele turistice? Este acesta un semn clar al agresiunii nelimitate asupra biodiversității, asupra esteticii și o violare a bunului-simț din toate direcțiile? Simți aici că legea/ legalitatea este dată de niște foi pe care au fost scrise mârșăviile juntelor/ huntelor mafiote aflate la putere?

 

Modul în care sunt administrate ariile protejate… toate parcurile naționale și naturale, rezervațiile biosferei, rezervațiile naturale și siturile Natura 2000… ar trebuie să se bazeze pe o gândire naturalistică, biologică, ecologică. Să nu fie jăcmănite cu drujbe, TAF-uri, umplute cu microhidrocentrale, să nu colcăie de vânători. Faptul că aceste “arii protejate” sunt acum forme fără fond în multe cazuri, căsăpite în fel și chip, prezentând variate catastrofe peisagistice de îți este rușine să treci prin ele… este rezultatul situației că trăim în statul criminal mafiotizat până în vârf, până în miezul structurilor de putere. Din păcate, ai de a face cu un stat criminal, în cel mai dur înțeles al cuvântului. Realist vorbind, nu te puteai aștepta la altceva, dacă îți amintești spre exemplu de situația când armata a ieșit în orașe să împuște oamenii, fetele, băieții, copiii, bătrânii… când nu era vorba de stejari și urși, ci de noi.

 

În fața mafiei-statale, cea care are la cheremul ei deciziile politice și toate structurile de forță ale statului-mafiotizat, îți dai seama că nu au șansă nici pădurile, nici sălbăticiunile și nici „ariile protejate”. Iar dacă faci prea detaliate analize, dacă ajungi să interferezi cu interesele criminale la un nivel care să devină deranjant pentru ei, îți dai seama că te expui rău de tot. Adică, poți ajunge braconat, defrișat… pentru că de partea naturii, de partea protecției, nu ai nici un fel de structură sau forță semnificativă, care să îți fie aliată. Situația asta nu e o noutate, așa era și atunci când a fost ras versantul maramureșean al Parcului Național Munții Rodnei  – Rezervație a Biosferei, când caprele negre din acest parc au fost aduse din nou pe muchia extincției. Când erau căsăpite rând pe rând pădurile – la nivel de peisaj – pe Valea Vaser în Parcul Natural Munții Maramureșului, Parcul Natural Apuseni, Parcul Național Piatra Craiului șamd. Te poți întreba, ce au făcut în acest timp autoritățile statului? Tot felul de acțiuni mafiote și campanii electorale din ce defrișări au fost finanțate? Cred că bănuiești răspunsul. Nu?

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Silvici contra Naturii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Corul Vânătorilor și Drujbiștilor

 1. Valentin Stuparu via FB zice:

  Frumos spus !!

  Apreciază

 2. Sorin Hotea via FB zice:

  Despre căprioare nu știu ce sa zic. Pe drumul Sighet-Arad, de fapt după ce am trecut de Satu Mare am văzut weekendul trecut multe zeci de căprioare..

  Apreciază

  • adrian zice:

   Da multe care trec din Ungaria in Romania prin camp . In Ungaria nu prea sunt vanate caprioarele . De multe ori circul cu masina si vad o gramada de caprioare , iepurii sau fazani si trebuie sa fiu atent . Am mai spart odata la 70 Km un spoiler si farurile de ceata din cauza la o caprioara.Nu a patit nimic da pe mine m-a costat vreo 400 lei piesele. Eu sper sa nu dispara Capra Neagra si Ursul , Rasul si Pisica salbatica . Dar nu comentez vai de tara .

   Apreciază

 3. Peter Lengyel via FB zice:

  in mod normal, la orice tura de o zi prin Maramures ar trebui sa vezi cateva zeci sau mai corect sute; dar in realitate rar vezi una, doua exemplare

  Apreciază

 4. Lili Atschreiter via FB zice:

  Asta am observat si eu… nu mai sunt multe animale salbatice… cifrele oficiale sunt utopice…

  Apreciază

 5. Andrei Nicoara via FB zice:

  E holocaust general. Nu numai legislatorii, dar și cei de la parcuri și alte structuri de management al resurselor naturale se comportă de parcă ar trebui să vândă tot acum și să se mute pe altă planetă. La silvici nu am pretenții, că sunt niște fermieri și nu e oricum normal să administreze altceva decât plantații de copaci, dar am observat că în general lumea crede că poți aburi populația cu ce faci în GIS și, de facto să nu existe nicio formă reală de protecție nicăieri.

  Apreciază

 6. DM Păvăloiu via FB zice:

  Binenteles ca e plin Parlamentul de braconieri. De ce altfel ar fi respins in2008 proiectul de lege care trecea braconajul la fapte antisociale?

  Apreciază

 7. Niculae Radulescu-Dobrogea via FB zice:

  Densitatea Criminalilor Naturii creste cu îmbuibarea !

  Apreciază

 8. Petru Manda via FB zice:

  Padurea , la nevoie , se apara cu parul si cutitul in mana . Din scris si vorbe o sa ramanem ca muți in fata ultimului copac …

  Apreciază

 9. Lili Atschreiter via FB zice:

  Ma uitam la importul-exportul Austriei… Astia nu exporta de loc lemn brut!!! Numai noi, la exportul resurselor naturale trebuie sa respectam piata libera UE. Germania la fel! Nu exporta bustean! Nu stiu cum de exista atati imbecili prin sistemul asta pus pe distrus!!!

  Apreciază

 10. Horatiu Popa via FB zice:

  Visez la desemnari de National Scenic Trail ca in SUA si apoi la respectarea acestui statut de protejare a peisajului …

  Apreciază

 11. Catalina Dragoi via FB zice:

  Normal ar fi fost sa nu existe nici un fel de presiuni antropice in parcuri nationale si doar unele minime in parcuri naturale. Dar la noi legea e facut in asa fel incat nici parc sa nu fie cu adevarat, da nici sa nu-i lasi pe oamenii de acolo sa traiasca linistiti…..

  Apreciază

 12. Sorin Hotea via FB zice:

  Peter, eu tot zic ca in ultima vreme am văzut mai multe animale sălbatice decât pana acum. Chiar și in Maramureș de multe ori am văzut căprioare la câțiva metri de drumuri circulate, iar un coleg mi-a povestit ca in toamna a văzut de doua ori in zona Lapus cerbi cu ciute tot așa lângă drum.

  Apreciază

 13. Peter Lengyel via FB zice:

  cam cati km trebuie mers sa vezi macar una? asa, ca idee?

  Apreciază

 14. Sorin Hotea via FB zice:

  Pai nu foarte mulți. Îți ziceam ca între Satu Mare și Arad sunt vreo 240 de km și am văzut vreo 70-80 de căprioare, un iepure, vreo câțiva fazani și o vulpe. Eu zic ca e bine. Și tine cont: cel mai mic grup a fost format din 4 căprioare și cel mai mare din 16-18.

  Apreciază

  • Peter Lengyel via FB zice:

   in urma cu un an am fost si eu pe traseul de care ziceai, de cateva ori; zona Satu Mare, Carei, Marghita, Oradea, Arad… faptul ca poti vedea pe aici 70-80 caprioare, in camp deschis, nu face altceva decat sa sublinieze cat de mare este dezastrul in alte locuri, sa ne faca sa remarcam ca pe aici mai sunt cateva mici grupuri; pana si asta, pe 240 km sa vezi 70-80, in habitatul deschis unde de departe sunt vizibile, tot este foarte foarte putin

   Apreciază

 15. Lili Atschreiter via FB zice:

  Eu am fost anul trecut in iarna prin Carpati (4000 km cu masina) si in 2 saptamani am vazut numai un mistret prin Neamt!!!

  Apreciază

 16. Peter Lengyel via FB zice:

  Ma refer la faptul ca daca dai o tura prin peisaje linistite, unde teoretic trebuie sa fie habitatul lor, spre exemplu de la Sighet pe Sugau, prin Agris si coborat spre Iapa, pe 20-30 km, rar vezi cand si cand o caprioara; in medie, nu vezi nici macar una; sau daca urci pe la Cheile Tatarului pana la Izvoare si de acolo pe Varful Ignis, tot e mai probabil sa nu vezi nici una… decat sa vezi macar una. Si eu am vazut doua ciute pe Gutin, pe serpentine, cand ningea puternic; si cand si cand cate 2-3-4 exemplare prin Ignis; si mai vezi si caprioare, ici-colo, uneori poti sa le faci si poze perfecte cu teleobiectivul; dar nu despre astfel de cazuri de exceptie este vorba, ci despre dimensiunea populatiilor… adica ele sunt probabil pe la 1% din ceea ce ar fi densitatea lor naturala in habitatele care le sunt prielnice.

  Apreciază

  • Sorin Hotea via FB zice:

   Poate ca se feresc. Gândește-te câte jeepuri trec pe acolo și știm bine ca multe masini de offroad sunt total in afara oricăror legi, fără verificări tehnice, neînmatriculate, modificate, etc. Un motor de jeep se aude uneori de la km, iar dacă in zona drumurilor naționale probabil animalele s-au obișnuit cu traficul, in zonele astea unde ar trebui sa fie liniște, animalele se sperie de masini și de oameni și au dreptate. Oamenii pot fi cu adevărat înfricoșători și periculoși!

   Apreciază

   • Peter Lengyel via FB zice:

    sigur ca au tendinta sa se retraga din fata zgomotelor, masinilor, oamenilor etc; dar daca ele sunt prezente in peisaj in numar semnificativ, poti sa le vezi destul de usor… macar de departe, macar o miscare pe undeva iar daca in toata zona sunt doar cateva exemplare, pe alea este destul de probabil sa nu le observi.

    Apreciază

 17. Peter Lengyel via FB zice:

  si, un exemplu penibil este sa mergi o saptamana prin padurile din Muntii Fagaras – si sa vezi o singura ciuta de cerb; acolo unde sunt cat de cat, spre exemplu prin zonele inalte ale Calimanilor, vezi circa 6-7 pe zi… adica nu e sa nu le vezi daca sunt acolo; sa nu mai zic de Ungaria, unde poti vedea la gramada… poate prea multe in unele zone… adica la nivel de multe sute si chiar mii de exemplare in unele parcuri

  Apreciază

 18. Calin Dejeu zice:

  Din pacate nu doar politrucii se manifesta cu ura organica fata de natura, si ”oamenii de rand” manifesta o inconstienta criminala, care le permite mafiotilor sa distruga ariile naturale ”protejate” dupa bunul plac. Am fost socat sa gasesc pe YouTube o filmare, care pare recenta, cu santierul ilegal si mega-criminal din Defileul Jiului:

  Cel care a filmat se pare ca are impresia ca o crima impotriva naturii este ”ceva superb”!! Noaptea mintii! Asa ca nu ma mai mir ca o petitie pentru salvarea unui parc national, care ar trebui sa aiba macar un milion de semnaturi, are doar 12 mii:
  https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului
  Si nu ma mai mir ca toate autoriatile ”de mediu” isi permit sa inchida ochii la distrugerea de la un capat la celalalt a unui parc national/sit Natura 2000, cel mai brutal fata de natura proiect implementat in ultimii 27 de ani, strict ilegal pe multiple considerente.

  Apreciază

 19. Grigore Davideanu via [conservarea_biodiversitatii] zice:

  Sa nu uitam de unii hidrotehnisti.

  Desi de mai bine de 20 de ani la nivel de european este promovat si pus in practica principiul „mai mult spatiu pentru rauri”, la noi inca se pun in executie lucrari care au fost proiectate in anii 70 cand inginerii aveau deviza „Omul stapanul naturii” care a dus la proiecte ca marea Aral, barajul Assuan etc.
  Tarile europene cheltuiesc sume colosale pentru corectarea greselilor facute in trecut si refacerea unor bazine acvatice, macar pe mici portiuni. Noi repetam cu incapatanare si mandrie tipuri de amenajari si constructie care au produs adevarate dezastre asupra naturii si asezarilor umane.

  Centrul Roman de Reconstructia a Raurilor infiintat prin Legea apelor 107 din 1996, a functionat si exista doar pe hartie, oarecum similar cu efemera administratia nationala a ariilor protejate.

  Din cele 460 de MHC avizate au fost construte deja vre-o 100 , multe dintre ele, prin incalcari grosolane ale legislatiie actuale, si bineinteles fara nici o justificare economica decat lacomia noilor „baieti smecheri din energie”.

  Cei care s-au opus au fost amenintati, atacati fizic, supusi la presiuni greu de imaginat intr-un asa zis stat de drept si democratic.
  Autoritatile platite de noi sa vegheze la respectarea legalitatii: ANAR, ANPM, GNM, Inspectorate de constructii , in cel mai bun caz au inchis ochii, dar in multe cazuri au fost partasi directi la incalcare legilor, au gasit sau fabricat portite pentru infractori si au tergiversat, ignorat si amanat solicitarile cetatenilor care au cerut intrare ain legalitate.
  Exista in aceste institutii functionari care se aliaza cu infractorii pentru a denigra, ameninta si bloca pe cei care cer aplicarea legilor.

  Apreciază

 20. Sorin Hotea via FB zice:

  Am venit la Cluj. Am văzut 3 căprioare lângă Cernesti și alte 3 căprioare la ieșire din Gherla. Deci?

  Apreciază

 21. Peter Lengyel via FB zice:

  foarte putin, pe 220 km

  Apreciază

 22. Sorin Hotea via FB zice:

  Posibil, dar pana acum vedeam mult mai putine. Câte am văzut iarna asta nu am mai văzut anii trecuți.

  Apreciază

 23. Peter Lengyel via FB zice:

  Capriorul/ caprioara este o specie ierbivora care in mod natural trebuia sa fie o prezenta banala in peisajele cu tufarisuri, poieni, paduri samd. O specie diurna, usor de vazut daca este prezenta. Faptul ca poti numara pe degete exemplarele vazute dupa ce parcurgi habitatul lor pe sute de km, arata cam in ce stare de distrugere au ajuns populatiile pana si la mamiferele comune. Faptul ca iti aduci aminte ani de zile ca undeva ai vazut un cerb sau cativa… arata din nou dezastrul faunei salbatice.

  Apreciază

 24. ionut zice:

  Cand ai o lege a vanatorii cate permite aproape orice abuz,cand vanatul se face doar pentru placerea de a ucide,cand cei care ar trebui sa pazeasca si sa ajute la inmulțirea salbaticiunilor le ucid fara mila ,ce mai poți sa ceri?

  Apreciază

 25. Craciun Roxana zice:

  Si lupii se impusca, pentru ca ataca oile,zilele trecute am auzi pe cineva ce a impuscat o lupoaica! Nu sunt cumva protejati prin lege?!

  Apreciază

 26. Calian Manole via FB zice:

  Agresiunea impotriva mediului este agresiune impotriva statului.In consecinta este datoria armatei sa apere teritoriul Romaniei si nu desertul afgan sau irakian.

  Apreciază

 27. Andrei Știrbu via FB zice:

  Nu doar statul e mafiotizat. Aproape toată populația țării consistă în îndivizi care uită de orice principii dacă se ivește ocazia să câștige niște mii de euro. Sunt puțini cei care au tăria morală de a rezista în fața corupției, de a nu deveni parte a hoției generalizate

  Apreciază

 28. Liviu Luca via FB zice:

  V-ați întrebat, vreodată, câți vânători sunt printre funcționării publici? S-ar putea să aveți ceva explicații pentru lipsa de interes și determinare pentru a face ordine în domeniu.

  Apreciază

 29. Antonio Sfeatcu via FB zice:

  Nu puteati descrie mai bine, d-le dr. Peter Lengyel, situatia nestiuta de multi, printre care destui nepasatori care nu realizeaza ca nu este un joc virtual, unde, dupa ce ai distrus, o poti lua de la capat la nesfarsit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s