Eco-GIS pe Valea Ronișoara

Cum se naște un proiect fain?

 

  1. De gândit ce aspecte eco din Valea Ronișoara pot să fie relevant-transpuse în GIS. Pe baza expertizei acumulate, pe baza cunoașterii terenului, pe bază de creativitate: de conturat ideea, de gândit coerent fenomenul de la un capăt la altul în liniile lui mari, care este sensul, cum se poate face, structura de rezistență, linii directoare, USP (unique selling point). Gândit pe 10 ani, primul an de teste, apoi scriere de proiect, finanțare, updatat și finisat pe tot felul de aspecte: dezvoltarea de cercetări care să producă poate 100 de lucrări științifice bazate pe metodologie și rigurozitate clară.

 

  1. De definit clar cine ce face. În contextul acestei inițiative din start este nevoie de minim două persoane care să fie destul de OK – fiecare pe partea lui. Și e nevoie de o bună colaborare. Partea mea este cea de concept și ecologie, partea lui Petre (dr. Petre Măran) este expertiza GIS și pasiunea pentru GIS. De discutat concret cum și ce trebuie să reiasă, ce vrei să se vadă, Petre să facă toată partea de GIS la mod creativ.

 

  1. De făcut pașii inițiali din pasiune, pentru a avea o bază de pornire serioasă: fără grabă, dar… cu stil și forță. Fiecare nou pas să fie creator de nouă abordare, să spargă tiparele banalului. Digitizarea suprafețelor, trasarea limitelor bazinului hidrografic, modele de elevație, hărți a pantelor, analize pe suprafețe de pădure, pășuni, terenuri arabile, locuire, drumuri, cursuri de ape, zone umede, posibilități de dezvoltare eco-turistică, aspecte naturalistice, habitate, dimensiuni populaționale, specii de interes pentru cercetare și protecție șamd.

 

  1. De obținut finanțare adecvată… și implementat proiectul. Implicați diferiți alți oameni, cercetători șamd. De creat un model care „să spargă fața”… prin utilitate și spectaculozitate. Create alte și alte proiecte pe aceeași zonă, cu detaliere și abordări noi, consecvente. Gândirea pe bază de bazin hidrografic are avantajul că nu depinde de schimbări administrative, de tăierea pădurii, sau lărgirea ariei protejate…. Ci rămâne o bază ideatică solidă pe termen nedefinit.

 

  1. De abordat alte suprafețe, sau zone mai mari, sau proiecte mai mari… prin upscaling.

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Eco-GIS pe Valea Ronișoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s