Despre Selecția Naturală – Live

6 ianuarie 2017. În zilele și nopțile care urmează – în acest week-end – sunt previzionate și temperaturi de minus 25 de grade, asta în estimările reținute. Și zăpadă mare și viscol și vânt de 80 km/ oră. Dacă te gândești cam ce situație este asta pentru un animal sălbatic care trebuie să nu înghețe, să își caute mâncare, să se mențină sănătos și în putere… destul de dur. Sau foarte dur. Fie că e vorba de cerbi, căpriori care trebuie să caute hrană vegetală… și să se țină departe de lupi, fie că e vorba de lupi și vulpi cate trebuie să găsească prada și să o prindă… deloc nu este simplu. Condițiile abiotice din munte sau din stepe, de o vitregie cruntă… reprezintă un factor de selecție care face diferența dintre exemplarele viguroase, pline de viață și de energie, cele care sunt în stare să lupte pentru a exista… și cele care se lasă învinse de situație. Desigur, și norocul/ hazardul poate să contribuie la rezultate… să găsești un culcuș bun, o vizuină,  să ai norocul cu o zonă unde zăpada nu e prea groasă și ajungi la ierburi, să găsești un hoit din care să înfuleci ca un animal. Oricum, viața e dură întotdeauna… dar și mai dură în astfel de condiții extreme. Și multe exemplare ale variatelor specii nu vor trece peste zilele astea; iepuri, vulpi, bufnițe, cerbi, ulii, căprioare; iar cele care vor trece cu bine… vor avea o moacă de învingători. Strămoșii următoarelor generații.

Pescărel albastru. Ca o bijuterie splendidă și ultra-colorată, stătea mort pe gheața imaculată. Îmi aduc aminte de el, găsit neviu pe cursul Tisei în ceva iarnă similară, în locul unde a înghețat ultima suprafață de apă liberă, când peste tot era pod de gheață. Nu mai avea nici un fel de acces la peștișorii cu care se hrănește, și pentru a își menține temperatura corpului la circa +40 de grade în gerul de -20… nu avea nici un fel de sursă de energie. Realitatea este că multe dintre păsările acvatice nu au nici o șansă.

 

Acasă la mine, congelatorul este reglat la -22 grade. Când îl deschizi vara, ai impresia că este crâncen de înghețat și că e o exagerare să scazi temperatura la acest nivel. Acum că în zilele astea afară este și mai rece de -22, îți face o imagine reală despre cea ce se întâmplă în natură, în mod natural. Adică, vulpile și pițigoii, ciorile și stârcii, pescăreii albaștrii și pescăreii negri nu pleacă niciunde ci încearcă să supraviețuiască în acest imens congelator glacial, din interglaciarul glaciațiunii cuaternare în care ne aflăm acum. Efectivele vor avea scăderi inevitabile, tot ce nu e la parametri de ultra-performanță va fi parte a trecutului. Îți dai seama cam cât de performante sunt aceste vietăți să reușească să supraviețuiască ca specii, să nu dispară toate după câte o etapă de asta de ger năprasnic. Și cam ce senzație de eliberare trebuie să aibă ele când începe să se simtă încălzirea… dacă nu globală, măcar în peisajele noastre.

 

© dr. Peter Lengyel

PS. Îmi imaginez că aici voi face scurte descrieri despre situații concrete – care să arate cam cum funcționează selecția naturală… Câte o poveste despre migrație, despre găsirea partenerului, despre creșterea puilor șamd. Pentru a înțelege mai bine realitățile biologice… din care facem parte. Poate să fie destul de fain, cred.

Acest articol a fost publicat în Stiinte Biologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Despre Selecția Naturală – Live

 1. Andrei Hanches via FB zice:

  Selectia Naturala functioneaza foarte simplu si eficient,indiferent de locatie si clima si asta este fascinant,supravietuirea genelor este in joc pana la urma chiar daca hazardul isi joaca rolul in functie de situatie in lupta pentru supravietuire.Viata este dura dar supravietuiorii sunt si mai duri..

  Apreciază

 2. Peter Lengyel zice:

  Sute de lebede în ghearele gerului, pe o baltă îngheţată, la graniţa Brăilei cu Tulcea. Câteva au murit, prinse în sloiuri

  http://adevarul.ro/locale/braila/sute-lebede-blocate-ger-brat-vechi-dunarii-cateva-pasari-murit-deja-prinse-scapare-sloiuri-1_587767e85ab6550cb860641b/index.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s