Porți de lemn în Secuime și în Maramureș

Povesteam seara asta cu un prieten și coleg despre niște motive pe care le-am văzut pe o poartă sculptată, aflată în Breb – Maramureș. Erau acolo niște porumbei față în față, plus niște lalele, destul de tipic prezente pe porți sculptate în Secuime. Cu toate că în Maramureș, motivele de pe aceste porți sunt diferite. Dar nu asta e partea cea mai interesantă.

dsc_8556dsc_8559dsc_8574dsc_8789dsc_8809dsc_8839dsc_8939dsc_8973

Cel mai tare este că atunci când au venit niște prieteni și colegi din Ungaria la o întâlnire eco în Maramureș, erau surprinși că satele erau pline de „porți secuiești”. Iar altădată, când am trecut cu niște prieteni români prin secuime, erau surprinși că satele maghiare sunt pline de „porți maramureșene”, foarte frumos sculptate… doar că unele erau mai pictate, mai colorate. Ceea ce este interesant e faptul că românii au auzit doar de porțile maramureșene, iar maghiarii au auzit doar de porțile secuiești… fără să audă despre arhitectura tradițională similară a celuilalt. Pentru că e mai ușor să ignori pe ceilalți… decât să vezi binele, atât la tine cât la celălalt om. Să vezi splendoarea și umanul în ochii celuilalt.

© dr. Peter Lengyel

 

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Porți de lemn în Secuime și în Maramureș

 1. Nicholas Kazan via FB zice:

  We are them and they are us and nationalism stinks!

 2. Dan Buta via FB zice:

  Cultural partnership !!!

 3. Daniela Popescu zice:

  Stiu ce vreti sa spuneti. Ce mesaj plin de umanism intr-o perioada a anului cand un om cu vise mari implineste 2017 ani de istorie.
  Craciun fericit tuturor!

 4. Andrei Știrbu zice:

  Puțini români știu că faimoasele porți maramureșene nu sunt așa de vechi și sunt de inspirație secuiască. Satele maramureșene erau până în sec. XIX predominant de tip răsfirat, cu casele risipite pe dealuri, nu adunate de-a lungul drumurilor. Însă nici porțile secuiești nu sunt așa vechi și originale. Ele sunt pur-și-simplu copiate după porțile caselor din satele săsești, porți care, ca și casele rurale săsești, erau predominant de lemn până în secolul XVIII, poate chiar XIX. Nu mai știu unde am citit asta, pe internet sau în vreo carte / articol de revistă (am lucrat niște ani la Universitatea de Arhitectură).

 5. Ceea ce ma bucura cel mai mult e ca Dvs. va vedeti de treba si bine faceti. Si da-r-ar Domnul asa sa faca fiecare din ce stie mai bine, ca de asta ducem lipsa de trebaluiala , nu de palavrageala.
  Romanesti si unguresti sau secuiesti „is faine tare”

 6. Gavrila Gheorghe zice:

  Sasii, cel putin cei din zona Sighisoara, nu isi impodobeau portile cu motive sculptate.Casele sunt legate intre ele prin zid, doar poarta-poarta e din lemn. Diferente mari, fara nicio legatura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s