Iarna la Bârsana

Pentru iarna 2016-2017, este destul de probabil să fac circa 10-15 ieșiri pe la Bârsana. O să fie un fel de zonă preferențială pentru fotografiere de iarnă, alături de Breb… și cred că ar merita continuată explorarea hivernală a munților Igniș precum și a văii Ronișoara… în loc de a hiberna în casă. Dacă ai aceste 4 zone cât de cât conturate, poți să ai o abordare mai programatică, nu doar să te bazezi pe hazard. Fiecare dintre cele 4 teritorii este fix îndeajuns pentru a avea spectaculozitate de toate felurile, șanse de a vedea specii sălbatice și peisaje care să merite efortul de a ajunge în acele locuri, în mijlocul zăpezilor.

 

Pentru a avea riscuri mai reduse, este de preferat să abordezi pe timp de iarnă doar zone pe care le cunoști ca în palmă, din perioadele fără zăpadă. Adică, în zona Bârsana am făcut destule ieșiri în vara 2016, încât să știu fiecare piatră, fiecare cioată și fiecare înmlăștinire de pe traseele pe care le-aș parcurge în zăpezi. Să faci mari experimente în locuri mai necunoscute, adaugă ceva risc de care deloc nu este nevoie. Pentru a avea chef de creativitate fotografică naturalistică și de filmare, trebuie să ai senzația de siguranță, să cunoști exact locul în care ești, să percepi exact cum se poate ajunge aici și cum se poate merge înapoi la șosea, când este seară. Este un fel de echilibristică între accesarea cu echipamente foto/video serioase a locurilor cele mai frumoase și mai sălbatice, cu cele mai promițătoare subiecte… totuși păstrând la minim riscurile, efortul și deranjul… încât să simți că a meritat. Să simți că a fost perfect. Că a fost splendid.

 

13 noiembrie 2016. Dimineața mă sună Dan și îmi zice că afară ninge. Privesc pe geam și văd că pentru prima dată în acest sezon, este alb în Maramureș. Fotografiez niște platouri cu specialități, în decoruri date de cel mai plăcut hotel-restaurant-bar al orașului; degustarea creațiilor culinare, discuții despre politică internațională cu un prieten. Dar când privesc spre parc, simt dorința să dau o tură prin Maramureș. Trebuie decisă o destinație, undeva nu foarte departe, dar ceva care poate să fie spectaculos… și mai greu accesibil când zăpada și gheața o să fie mai mare; ceva drum abrupt care urcă deasupra văii Izei, spre exemplu Bradova din Bârsana… sau poate și drumul de beton din Strâmtura spre Petrova.

dsc_9360

dsc_9363

dsc_9333

dsc_9324

dsc_9345dsc_9342

Îmi pot imagina cum este peisajul alb, cu trunchiuri negricioase, contururi de dealuri în ceață și prim-plan cu frunze galbene pe mesteceni. Rapid ajung la Bradova… și urc abrupt cât mai sus… dar am impresia că nu foarte mult o să se poată merge… adică nu e probabil să ajungi sus de tot. Mai sus de cabană simți că este prea multă gheață, și deși merg încet e apăsător cum riscurile cresc exponențial… și ajung la baza unui abrupt aberant de urcat când vezi că este luciu… Dacă ai experiența munților, nici nu se pune prolema să încerci să urci cu mașina pe aici… și apoi să și cobori… un și mai mare dezastru-potențial. Să cobori cu spatele din punctul unde ai ajuns, iar nu prea este fezabil… adică neapărat trebuie să întorci. Fain. Parcă îți vine să te întrebi, ce naiba cauți pe gheața asta pe versantul abrupt… dar îți aduci aminte că dacă stai acasă sau în baruri cu locuri călduțe, veci nu o să fie Imagini cu Natura care să aibă cât de cât un sens.

dsc_9357

dsc_9366dsc_9375dsc_9390dsc_9396dsc_9405

dsc_9411dsc_9414dsc_9417dsc_9423

Drumul este foarte strâmt, de o parte ai prăpastie, de alta perete de stâncă… e cel mai perfect loc unde să simți cum îți este cam uscată gura. Încet de tot, cu mișcările cele mai fine de care ești capabil, centimetru cu centimetru miști vehiculul și simți cum scârțâie gheața, cum botul mașinii iese peste prăpastia care se cască în golul plin de cețuri. Cunoști senzația aceea când riscul este evident, și parcă și vezi cum alunecă mormanul acesta de fiare de câteva tone, jos către arborii de la fundul prăpastiei. Dar calm, rezolvi situația, finuț… ca și cum ai risca viața ta și pe a eventualilor urmași. Dacă ai întors tancul, respiri mai liber. Și încet de tot, parcă și mai încet, ieși din zonele abrupte acoperite cu polei, cu strălucire dureros de indiferentă. Mai jos este doar zăpadă proaspătă, uneori apă – simți că ai aderență perfectă, și e bine și se pot face câteva imagini pe care le doreai. Exact așa cum îmi imaginam.

dsc_9429dsc_9444dsc_9449

dsc_9468dsc_9498

Înapoi la șosea, nici nu mă gândesc să urc pe culmea de la Strâmtura-Petrova, că nu trebuie să împingi lucrurile în zonele cu regrete. E mai sănătos cu adrenalina în doză mai rezonabilă. Și pusă centura (fără nici un sens?); în fața mea gonește o limuzină cu numere de Italia – văd că nu are nici un fel de reținere la viteză când zburăm prin peisajul înzăpezit, printre sate și dealuri; și ninge și vezi turme de oi, păstori în zăpezi imaculate – destul de paradisiac Maramureșul din căldura mașinii, cu muzica dată la maxim. Ai zice că este minunat aici și alb ca în vise; nu știu care ar putea să fie senzația dacă ai vedea fața păstorului, de aproape. Dar nu te uiți, de ce să strici atmosfera.

 

Cam asta este abordarea la stilul de fotografiere cu care sunt eu obișnuit. Cumva, e să simți ce vrei, să simți că dorești să ieși acum, să vezi când sunt șanse și unde, să îți imaginezi ce se poate fotografia sau filma acolo… și să mergi eficient până la punctul unde riscurile devin inacceptabile. Ce iese din astea, nu se poate avea nici o siguranță… dar se poate încerca. Se poate spera, că ziua a avut un sens, oricât de nesemnificativ sau de extraordinar pare acesta.

dsc_9507Drum peste râul Iza… (sau prin râul Iza)

 

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s