Despre politrucii de succes

De la început, trebuie clarificat că nu e vorba de un anume partid concret, nici măcar de o țară anume, ci de un stil care te face politruc de succes. Și nu e vorba că nu ar putea să existe și excepții, dar nu despre ei/ ele este vorba, ci de politrucul standard.

 

  1. În primul rând, este nevoie de o capacitate extraordinară de a zice minciuni, fără să clipești, fără să manifești nici un fel de stres sau reținere. Politrucul zice ceea ce crede că oamenii vor să audă de la el. Chiar dacă este clar din start că este improbabil sau mai concret imposibil de realizat în timpul și cu resursele aflate la dispoziție, nu are nici o reținere în a promite marea cu sarea. Politrucul de succes poate plusa, poate promite lejer tot felul de chestii… pentru ca în 5 minute să uite de ele. De fapt, niciodată nu a zis serios că se va ocupa de subiectele respective… erau doar promisiuni de campanie… adică, de facto, minciuni. Șarmant și zâmbitor, politrucul vine cu rezolvarea problemelor tale, și ține la tine… doar are nevoie de votul tău să te poată ajuta. Iar dacă ajunge să adune voturi destule pentru a avea undeva o funcție… uită rapid de toate promisiunile și se focalizează pe afacerile lui… pentru a colecta mai multă avere, pentru a aduna mai multă influență și putere. Banii lui, influența lui, puterea lui… astea sunt aspectele care îl interesează, și foarte puțin spre deloc influențele societale ale muncii… să nu mai zic de aspecte de sustenabilitate sau de mediu care nici nu se pune problema să existe măcar sub formă de idee. Politrucul de succes te minte în față fără să clipească.

 

  1. Politrucul trebuie să găsească o cale să se impună în fața altor politruci mai fraieri, să își construiască poziția prin orice fel de abordări, utilizabile în combinații; de la discursul prietenos, la tot felul de promisiuni, până la agresivitate, marginalizarea celorlalți, șantaje, răspândirea de zvonuri, discreditarea adversarilor din cadrul grupului, ținerea sub control a oricăror prezențe potențial-periculoase pentru el… lista poate să fie extrem de lungă. Știe pe cine să sape, știe cu cine să fie lingușitor… și pas cu pas urcă pe scara jegoșeniei, până sus spre vârf. Politrucul are o extraordinară capacitate de a face alianțe cu alți mafioți… din afara domeniului politic, cu șmecherași de toate felurile, pentru a avea susținerea lor. Campaniile electorale au costuri mari, așa că fără să le promiți tot felul de viitoare contracte afaceriștilor care au capacitatea de a susține campania… situația e mai dificilă… iar politrucul nu dorește să riște prea mult din proprii lui bani, adunați cine știe cum, cu ce riscuri. Politrucul găsește modalități de a face combinații cu tot felul de biserici, preoți, preasfinții, multpreafericiți și variate alte sutanisme care să îi manipuleze pe alegători spre direcția dorită. Vezi, nu e atât de simplu ca omul să devină politruc de succes, și se joacă cu focul când are la el multă dinamită.

3..

 

4…..

 

Se poate constata că onestitatea nu prea are loc în activitatea politică reală. Impresia este că dacă nu ești parșiv, uns cu toate alifiile, ăștia te mănâncă de viu. Sistemul este de așa natură încât îi favorizează pe cei apți să mintă fără reținere, pe cei care lejer pot să facă alianțe cu toți diavolii… pe cei cu o agresivitate extraordinară care se poate manifesta în momentele cheie… tot felul de sociopați care nu au nici un fel de respect față de alți oameni. Onestitatea greu poate să persiste în acest sistem.

 

Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s