Între Sighet și Șugău

În urmă cu peste 3 decenii veneam aici frecvent, pe lângă râu și mai ales pe dealuri în zona unde cuibărea buha mare. De atunci foarte multe aspecte de detaliu au ajuns schimbate, păduri bătrâne au fost tăiate, nu mai există molizii uriași printre care unul purta spre vârf un cuib de corbi. Și nici fagul enorm pe care era un cuib de șorecar. Și multe nu există deja. În schimb unii politicieni și silvici au averi uriașe. Dar avem drumuri mai întreținute, și vezi construcții noi, o herghelie… se simte diferența. Iar râul are diguri mai nemiloase cu natura, și maluri consolidate cu bolovani… și e mai lipsit de sălbăticie în multe locuri. Dar până și așa, există încă multe zone unde simți că natura este de neînvins, cu pereți de prăbușiri de sedimente… gresii și marne, păduri în locuri foarte abrupte, zone inundabile sălbatice și aparent paradisiace. De o vreme îmi imaginez că ar merita ieșit mai frecvent prin zona asta, că este foarte aproape de mine… deși după-masa nu prea este lumină, din cauza dealurilor care coboară brutal de abrupt către râu.

dsc_8051dsc_8054dsc_8062

dsc_8066dsc_8072

dsc_8081dsc_8093

Vara 2016. Poate nu pare nimic special dacă oprești în lunca râului și vezi vegetația luxuriantă din apropierea apei: niște arbori, plante cățărătoare, tufărișuri, buruienișuri, ierburi de variate feluri. Dacă semănăm, bănuiesc că nu ai avea răbdarea, timpul, energia… să descoperi rând pe rând ce este fiecare specie. Dar măcar câteva minute ai să îți faci o impresie generală despre habitatul acesta special, cu estetica lui surprinzătoare. Minunatul ecosistem de luncă, ce poate să dispară în oricare zi sub șenilele buldozerelor și excavatoarelor de la Apele Române… aici în sit Natura 2000 Valea Izei – Dealul Solovan. Dacă le vezi azi, e bine; că mâine poate să fie totul plin de betoane.

dsc_8108

11 noiembrie 2016. Zona inundabilă a Izei între Sighet și Șugău plus dealurile învecinate. Era soare, lumină atât de așteptată prin luna asta… cumva parcă dădea viață peisajului. A fost frumos… o vulpe a stat destul de aproape să îi fac o serie de poze bune, pe râu erau grupuri de rațe sălbatice… iar cerul avea valuri de nori albi ca niște turme enorme. Și era liniște, perfect.

dsc_8790dsc_9684

dsc_8432dsc_8436dsc_8452

Există o cale de traversare facilă a zonei, care urcă pe lângă râu prin zona Valea Cufundoasă, trece pe la herghelie și iese undeva pe o stradă de pe Valea Șugău… în sectorul care aparține de Vadul Izei. Din această arteră se deschid variate drumuri mai dificile, unele urcând către deal, altele coborând în “fizeșul” de-a lungul râului… sau trecând cursul apei spre est, pentru a ajunge în lunca inundabilă dinspre Sighet. Cred că îți este evident că fiecare dintre aceste drumuri laterale are atât splendori cât și riscurile atașate. Spre exemplu azi dacă doreai să treci Iza… și vedeai cam ce mare era apa în zona de vad, ce puternic și agresiv venea… sigur logica te făcea să rămâi pe malul pe care ești… să nu te aventurezi, că riscul este mult dincolo de cel acceptabil. Am coborât în schimb pe un drum care de pe o margine de deal se lasă rapid în zona inundabilă la vest de râu; odată pornit în jos, nu aveai cale de întoarcere și deloc nu era bine; dacă vedeai cam ce ape și ce noroaie erau și cum derapai prin toată mocirla asta… și trebuia să mergi cu viteză destul de mare că dacă nu ai inerție și rămâi scufundat pe undeva… habar nu am cine vine să te scoată din nămolurile astea… și nu ai nici măcar un trunchi serios de care să te legi cu troliul… Ce senzație de eliberare când ai ieșit din zona dezastruoasă și ești din nou pe teren solid… terra ferma! Norocul nu trebuie forțat de rea multe ori. Lunca inundabilă… un alt loc pe unde nu e de trecut decât vara, când e secetă adevărată.

dsc_9885

Dacă vrei să ajungi în zona de fotografiere, prima dată trebuie să poți să ieși din municipiu, pe la podul Puskaporos…

dsc_9894dsc_9897dsc_9912dsc_9930dsc_9951dsc_9969dsc_9978

24 noiembrie 2016. Malul Izei, sub un versant abrupt, acoperit de pădure și tufărișuri, plus alunecări de teren pe marne și gresii. Circa 20 de corbi se tot vântură pe aici; vezi în general perechi, dar și exemplare singuratice (probabil juvenili?). Vara când e plin de păsării cântătoare și fluturi și șerpi șamd, nu prea ai da atenție unor corbi, dar acum reprezintă cel mai dinamic și mai interesant element al peisajului. Se joacă între ei și se urmăresc… dar dacă ajung să fie aproape de tine încât imaginea să aibă sens din punct de vedere tehnic, atunci nu cred că îi poți avea în obiectiv și cu clarul pe ei, la ce viraje incalculabile au și la ce viteză de zbor se deplasează ca săgețile vii. Așa că e mai simplu să faci poze cu ei când se rotesc pe cer, calmi, sclipitori, perfecți cumva în penajul lor negru-strălucitor.

dsc_8467dsc_8468dsc_8483dsc_8484

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Între Sighet și Șugău

 1. peterlengyel zice:

  Into My Arms – Nick Cave & The Bad Seeds

  I don’t believe in an interventionist God
  But I know, darling, that you do
  But if I did I would kneel down and ask Him
  Not to intervene when it came to you
  Not to touch a hair on your head
  To leave you as you are
  And if He felt He had to direct you
  Then direct you into my arms

  Into my arms, O Lord

  And I don’t believe in the existence of angels
  But looking at you I wonder if that’s true
  But if I did I would summon them together
  And ask them to watch over you
  To each burn a candle for you
  To make bright and clear your path
  And to walk, like Christ, in grace and love
  And guide you into my arms

  But I believe in love
  And I know that you do too
  And I believe in some kind of path
  That we can walk down, me and you
  So keep your candles burning
  And make her journey bright and pure
  That she will keep returning
  Always and evermore

  Apreciază

 2. Ganciu Roxana via FB zice:

  Poarta spre pădurea fermecată

  Apreciază

 3. Krisztina Griga via FB zice:

  Egyszeruen csodas…

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  Louis Armstrong – What A Wonderful World (Spoken Intro Version) ABC Records 1970

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s