Te implici în politică?

Unde se decide cine anume o să fie la conducerea Agenției de Protecție a Mediului, a Gărzii de Mediu, cine o să fie directorul Administrației Parcului Național Munții Rodnei sau Guvernatorul Deltei Dunării, cine o să fie șeful Administrației Fondului de Mediu sau cine are susținerea politică să devină Ministrul Mediului? Cum de au ajuns pe acest tip de funcții, nu totdeauna dar mult prea frecvent, tot felul de scursuri, canalii, ticăloși care nu aveau nici măcar vagi contacte cu aceste domenii? Au fost aceste funcții primite pe baza unor reușite profesionale, sau au fost date pur și simplu pe bază de apartenență politică la careva partid (sau coaliție) care ajungea să dețină puterea? Cine a decis că se pot face sute de microhidrocentrale prin văile din Carpați, cine a decis că e ok să existe mii de eoliene pe traseul de migrație a păsărilor, cine a decis că situl Natura 2000 Tisa superioară poate să fie maltratat și schingiuit în ultimul hal prin investirea a 26 de milioane de euro din fonduri publice – în îndiguiri și desecări? Desigur, toate acestea sunt decizii politice, realizate de minunata clasă politică paleolitică existentă prin aceste peisaje. Cam ce mega-vidanjă ar putea să asaneze toate șmecheriile jenante, toate mafiotismele și politrucismele, toate jegoșeniile posibile și imposibile care au ieșit la iveală în ultimele decenii, sau cele despre care nu se știe… și nici nu se va afla vreodată? Sigur, ca ecolog și/ sau ecologist, sau ca intelectual, sau ca om, nu vrei să cobori în mocirla politică… simți că poate să te tragă cu ea. Doar că în mocirla asta se iau deciziile asupra prezentului și viitorului, iar de pe margine poți să cârcotești cât vrei, efectele nu sunt prea tare sesizabile.

 

Una dintre problemele date de implicarea în viața politică este că se lipește de tine un fel de contaminare, un fel de stigmatizare de care nu mai scapi. Dacă ai putut să te implici în orice structură politică, ești fix ca ei, se va zice inevitabil. Bazat pe cele constatate până acum, percepția publică este că nu se poate să existe un politician bun; că toți sunt o apă și un pământ, un fel de scârboșenia pământului. Că absolut toți se duc acolo doar să își pună soțiile pe funcție (măcar directoare la spital sau la o școală generală), să își pună fetele-apropiate ca regulate secretare cu acte în regulă, să fie în careva mafie a retrocedărilor și să privatizeze o fabrică de piulițe sau un munte plin de pădure, să participe la ceva licitație-trucată în care să își treacă pe numele lor parcul orașului sau clădirea fostei prefecturi, să intre în combinații cu ceva culte-oculte și să fure din avuția publică un palat al culturii, spre exemplu.

 

Implicarea de bună-credință în viața politică este o naivitate fantastică și/sau o autosacrificare pentru un ideal. Cu idei eco sau de sustenabilitate… îți poți imagina cam cum se vor uita la tine găștile de hiene și șacali, târfele politice de toate culorile, din toate partidele? Ai ocazia să îi întâlnești pe cei care au managerizat defrișările la scară de peisaj inclusiv în parcuri naționale și naturale – și care acum au vile, palate, mercedesuri ultimul răcnet și papion de mătase. Vei vedea oierii agramați ai politicii, scuipătorii de semințe locale, lipitorii de afișe și lipitorile lor rujate. Poți să îi vezi pe foștii securiști, acum lepre bătrâne, dar care au contactele și influențele pe care niciodată nu o să le ai. Și poți spera (naiv?) că nu doar aceștia sunt prin zonele mai centrale, mai aproape de forțele decizionale. Printre persoanele mai rezonabile trebuie să îți faci aliați. Simplu, nu?

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Te implici în politică?

  1. viorel zice:

    Asta dovedeste inca odata ca politica este cancerul societatii romanesti si ca depolitizarea tuturor institutiilor statului este o cerinta de urgenta maxima…..Si…inca odata imi sustin teoria ca toti candidatii in functii politice ar trebui sa fie testati, prin teste tip grila, in format electronic, la minim 100 de intrebari pe test, de management, de cultura generala, la o limba straina(la alegere) si nu in ultimul rand pe teste de sanantate mintala…..!!!!! Rezultatele acestor teste sa fie facute publice, iar partidele dupa aceste teste sa fie in masura sa-si alcatuiasca listele electorale…..Pentru ca pana astazi s-a demonstrat ca toate functiile de conducere in stat, sunt ocupate de indivizi care vin doar din lumea interlopa, fara studii si fara experienta profesionala, ci doar pe liste de partide alcatuite pe genunghi printr-un joc politic infect…..!!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s