Un glonț în gâtul vânătorilor

Poate că ar trebui să scriu un text despre situația actuală legată de blocarea (?) vânătorii unor specii protejate. Cam despre ce ar trebui să fie vorba?

Despre faptul că pentru prima dată Academia Română și-a făcut treaba și a dat aviz negativ (adică nu a avizat) jegului de “studiu” – ediția 2016 – pe baza căruia ajungeau omorâte an de an de an… atât de multe exemplare din specii protejate. Măcar acum, când scandalul a devenit virulent, academia a zis ceea ce trebuia să zică de mulți ani. Interesant este pe de o parte faptul că în draftul de ordin de ministru supus dezbaterii publice, apărea că Academia Română a dat avizul care era necesar, deși la data aceea nu exista acest acord (și nici după). Dar, atât de automatizat mergea treaba pe la minister, atât de unse erau mecanismele criminalității vânătorești statale prin care erau fentate reglementările europene și naționale referitoare la speciile protejate, încât automat era trecut ca fiind existent un aviz… despre care se presupunea că o să existe, fără probleme. Totodată, este interesant de remarcat că anii trecuți „studiile de fundamentare” a masacrelor nu erau mai puțin „științifice” decât cel de anul acesta, și totuși ele au fost avizate fără probleme de cel mai înalt for științific. Cu ocazia anului de grație 2016, acest înalt for științific a tras o sperietură în fața scandalului, și a considerat că nu mai poate aviza acele mizerii, similare cu mizeriile pe care le aviza fără jenă în anii trecuți.

Ministerul Mediului, așa jalnic și plin de bube cum este, măcar a deschis puțin cutia Pandorei, și circul a fost inevitabil. Nu știu dacă a fost o speranță a celor de la vârful ministerului, sau doar așa a fost să fie, dar oricum după scandalul care a rezultat nu prea aveau altă opțiune decât de a aduce niște modificări majore. Adică, interzicerea omorârii la grămadă a exemplarelor din specii protejate… și trecerea spre o variantă în care exemplare care produc probleme/ pagube… să ajungă să fie extrase profesional, de o structură specializată, nu de puroaiele care se duc să ucidă din plăcere.

Desigur, ca efect al suspendării legalizării masacrelor, a apărut un val de fericire în societatea civilă realmente interesată de protecția naturii. Era nevoie ca de aer de orice fel de succes… chiar dacă poate să fie vulnerabil și temporar, după ce atât de multe situații au fost total opuse oricăror dorințe de a mai lăsa ceva viu și sălbatic. Trebuia ceva succes care să mai ofere un fel de speranță. Iar efervescența cu care a fost primită decizia de stopare (temporară?) a masacrelor, este de înțeles, din acest punct de vedere. Orice om este fericit când demersurile pe care le consideră necesare și pozitive, au o șansă să devină transpuse în realitate. Și sigur că există un succes de partea societății civile care a fost aptă să coaguleze un val de proteste, care a zguduit puțin sistemul și a terfelit puțin mafia criminală a vânătorilor. Deci, până aici, totul este minunat… dar…

Dar… unele “ONG-isme” corporatiste-internaționale de mediu care uneori vând ursuleți de pluș (cu sânge?), acum jubilează de fericire pentru acest mare succes, fără să își amintească cât de tăcute erau până recent, cam cât de parteneri-de-sânge erau cu vânătorii care ucideau animalele protejate, cât de slugoi de doi bani erau când venea vorba de masacre. Îți amintești de vânătoare-sustenabilă a ultimilor rinoceri, vânătoare-sustenabilă a ultimelor exemplare din variatele specii aflate foarte foarte aproape de extincție. Oare aceste “ONG-isme” sunt și ele parte a cancerului, sau chiar cei care “au ținut de 6” vânătorilor? Sunt ele, de facto, parte a mafiei?

Vânătorii aveau peste tot oameni puși în punctele cheie, așa că nu se așteptau să apară probleme. Cu ocazia conferinței de presă a ministrului mediului, din seara de 4 octombrie 2016, se uitau și ei ca boii la poarta vopsită… unde nu se mai vedea leopardul… Nu le venea să creadă că încetul cu încetul le dispar ocaziile de masacrare a animalelor protejate, și până la urmă vor rămâne să se împuște doar între ei, la modul cel mai sportiv cu putință, aplicând etica vânătorească.

Urs, lup… În măsura în care aceste specii sunt a priori protejate la nivel european, a stabili legal cotă de vânătoare la ele este un fel de contradicție, o fractură de logică, un fel de manifestare a societății de tip patologic-schizofrenic atât de bine vizibile în minister/ parlament etc. Totodată, nimeni nu este atât de aberant să nu recunoască posibilitatea apariției unor exemplare care să producă „probleme”… mai mult sau mai puțin naturale. Spre exemplu, nu cred că te surprinde ca un animal prădător să mai consume și carne… lupul înfometat să mai prindă și câte o oaie sau două… ursul să mai doboare când și unde câte o vacă sau un bou. O mârșăvie umană, poate acceptabilă în societatea actuală, este ca acele exemplare problematice să fie căutate și oprite cumva… spre exemplu prinse și duse în ceva rezervație faunistică îngrădită. Sau, ceri prea mult ca ele să aibă o șansă la viață? Carne de oaie și de vită au dreptul să consume doar oamenii, dihănii care au mai multe perechi de boașe?

ICAS neagă că a luat parte la realizarea studiului, procurorii au deschis o anchetă privind conflicte de interese, fals intelectual, abuz în serviciu… deci cumva începe să se vadă cam ce cloacă infernală este cea în care sunt elaborate aceste decizii/ ordine de ministru… de masacrare a speciilor de animale protejate. Dacă se deschide puțin ușa și arunci o privire înăuntru, vezi toate hidoșeniile și scârboșeniile posibile și imposibile, de îți vine greață să te apropii de subiect… de aceste organe ale statului. Treaba e complicată, cu bune și cu rele. Există câteva semnale pozitive. Dar, încă nu e momentul fericirii. Presiunea din partea structurilor vânătorești care au o mare putere în parlament… încă nu se știe unde va duce. Pe moment există un fel de suspendare, dar asta nu înseamnă că situația este rezolvată. Plus că în timp scurt urmează alt guvern, cu alte jeguri, cu alte puroaie care o să dicteze legile și ordinele ministeriale.

Deși cu ocazia asta vânătorii au primit un glonț în gât, totuși, dihania asta jegoasă încă nu e moartă, deloc. A pierdut sânge, are respirația cam sacadată… dar… acum trebuie să ai atenție cu ea. O fiară rănită este și mai periculoasă decât de altfel, așa că până nu o vezi împăiată dusă la Muzeul Antipa… încă nu trebuie deschisă șampania.

© dr. Peter Lengyel

PS. Poate ar trebui arătat că tot felul de mizerabili care au ocupat până acum poziția de Ministru al Mediului, au fost niște lepre ordinare care nu au avut curajul să deschidă subiectul. Nu au dorit scandal. Au avizat tot masacrul fără să clipească, poate dornici să iasă și ei la ceva măcel… împreună cu colegii de partid. Nu vom uita și nu vom ierta, niciodată. Pentru genocid nu există termen de prescripție și nici scuză, de nici un fel.

 

PS2. Am văzut o emisiune tv despre subiectul actual al cotelor de ucidere la specii protejate (Antena 3, seara de 8 octombrie 2016). Iane, ceva fost șef pe la Partidul Ecologist (?) – acum parlamentar de la PSD și vânător, susține cu tot felul de aberații nevoia de măcelărire a animalelor protejate. Se vede pe el că este un ecologist adevărat, așa cum sunt și ceilalți din partidele verzi, care mai de care mai securistoide. Apoi, Dărămuș îl acuză pe vânătorul O. Ionescu că în lucrarea lui de doctorat a plagiat pagini din scrierile despre capre negre ale lui Ionel Pop. În ripostă, Ionescu îl acuză pe (fostul) vânător Dărămuș că a braconat urs, că a ucis urs la modul ilegal. Se vede că nu colcăie șerpăria asta, putredă până la cele mai mari profunzimi.

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Animal Salbatic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Un glonț în gâtul vânătorilor

 1. Oana Moldovan via Conservarea Biodiversitatii zice:

  ICAS nu a participat la studiu, Academia nu si-a dat acordul etc etc. Pana la urma care e realitatea in Ministerul Mediului? Ce e adevarat si ce nu din ceea ce se posteaza pe site-ul Ministerului?

  Dr. Oana Moldovan
  „Emil Racovita” Institute of Speleology
  Clinicilor 5, 400006 Cluj Napoca
  Romania
  http://www.iser.ro

  • Felis urbanis zice:

   Un rol important in perpetuarea acestor ordine an de an il are si consateanul d-voastra Dan Munteanu, ca bulibas al Comisiei Monumentelor Naturii!

 2. Intr-adevăr, mizerabile specimene s-au mai perindat in fruntea ministerului mediului. Multi dintre ei, de o ipocrizie gretoasa, au mimat preocuparea fata de mediu cind, de fapt contribuiau la nenorocirea lui, atit prin incurajarea intereselor tagmei vanatorilor, cit si prin indiferenta fata de distrugerea habitatelor naturale. Din 13 parcuri naționale cîte sint in Romania, unul singur nu functioneaza dupa niste reguli clare, neinterpretabile. O ancheta serioasa in toata problema asta cu stabilirea cotelor de vinatoare, ar trebui sa-i aiba in vedere totusi si pe membrii Academiei care au dat avize favorabile in anii precedenți.

 3. Georgica Manolea via FB zice:

  Toți impotenți au condus țara noastră . Impotenți votați de o majoritate aflată la limita societăți . Bețivi , hoți , întreținuți social . De frica să nu muncească mâine , au ales partide de căcat . Partide care nu au făcut ceva bun pentru societate. Lea fost mintea numai la furat. Hoarde tătare dacă erau și nu distrugeau cum au distrus nemernici care de 26 de ani ruinează țara . Închisoarea le doresc să îi mănânce . Putrezilear oasele în lanțuri . Nu au avut pic de milă .

 4. Bya Vasy via FB zice:

  Jegurile ăștia de ciobani care se pozează cu animale sălbatice împușcare. Protecția animalelor ce fac dorm pe ei pai multe dintre animale sunt pe cale de dispariție. Ba chiar ca trăim în tara lui Papura Vodă.

 5. Diana Andreea Thissen via FB zice:

  vai vai- cati <> sunt de la orase ….si mai mult….si de prin afara Romaniei…vin si vaneaza nedeclarat- ajutati de <>……………………….vine ea si <>

 6. Geanina Antonela Petrescu via FB zice:

  Nu ciobanii vaneaza…Nu-i ocarati pe bietii ciobani ca aia muncesc chinuit….Altii sunt criminalii

 7. Georgica Manolea via FB zice:

  Îmi este ciudă de mor pe toți care neau condus până acum . Faptu că au participat la distrugerea bunului național . Pleacă tineretul pe capete din țară . Numai lingăi și curvele au loc . Tineri apți să dețină funcții nu au loc de cei care nu sunt capabili decât de lipit afișe în campanii electorale și de curve de companie la diverse chiolhanuri de partid . Dacă nu vom face front comun , nu vom mai putea să trăim în mocirla asta .

 8. Bya Vasy via FB zice:

  Spuneam figurativ,, ciobani,, bineînțeles ca nu ciobanii. Eu spun ca sunt specii pe cale de dispariție care sunt vinate de oameni fără creier. Pădurile le taie în neștire animalele le vizează la fel o sa rămână la noi ca în desert fără nimic.padurile și animalele sunt ecosistemul pământului iar fără ele și noi vom fi pe cale de dispariție.efectele vor veni mai tirziu dar vor veni neîntârziat.

 9. Scortea Marian via FB zice:

  Nu sunt ciobani căci ciobanii își păzesc turma astia sunt criminali care ucid fără milă animale fără apărare și fără să aibă cum pt că gunoaiele astea au puști cu lunetă și trag de la distanta

 10. Georgiana Popa via FB zice:

  Nu pot sa inteleg ce fel de om poti sa fii sa iti placa sa omori animalele, de ce nu merg intr un ring de box sa isi consume energia dacă tot sunt asa pasionați de adrenalina si sânge?

 11. Stefan Stefan via FB zice:

  Numai un cacacios patetic se poate lauda ca ucis un animal nevinovat pentru „sport”.

 12. Pasca Sorin-Cosmin via FB zice:

  probabil ne meritam soartat avem o tara atat de frumoasa pacat,ca este locuita…

 13. Pasca Sorin-Cosmin via FB zice:

  padurile nostre se plimba cu trenu….toti sobolani vin la vanatore in romania ca noi suntem prosti europei si la ei tote sunt protejate

 14. Stefania Ciocirlan via FB zice:

  vanatorii sunt niste ciudati. toti. fara niciun dubiu. sa gasesti placere in a omori animale tine de spitalul 9

 15. Adrian Vitiate via FB zice:

  Ar trebui creeat un droid de lupta care, cum prinde un braconier, sa il sodomizeze. Ca in bancul cu ursul.

 16. Manole Georgia via FB zice:

  Sunt țări care nu taie o crenguta din pădure și nu omoară nici o vietate fără să inspecteze de 100 de ori și la noi…se taie tot se omoară ce prinde și ia-le urma ca nimeni nu răspunde de faptele sale.Cand o sa se dea legi pt.interzicerea tăierii pădurilor și concesionarii ilegale gen prințul Paul al Ro și așa mai departe??????

 17. Georgiana Popa via FB zice:

  Criminali nu sunt doar vânătorii, sunt si cei care le au permis sa omoare animalele !

 18. peterlengyel zice:

  impuscat in gat si ucis

  „Se pare că tânărul ar fi fost împușcat în gât, iar rănile făcute au fost incompatibile cu viața.”

  http://glasul-hd.ro/news-alert-darius-sendroiu-patronul-complexului-steaua-muresului-ucis-la-vanatoare-de-seful-de-post-de-la-bosorod/

 19. Catalina Dragoi via FB zice:

  E putin ironica treaba ca zilele astea chiar a murit un vanator in jud Hunedoara, impuscat in gat, in timpul unei partide de vanatoare

 20. Catalina Dragoi via FB zice:

  Stiu, nu am insinuat nimic 🙂

 21. Catalina Dragoi via FB zice:

  exact 🙂

 22. peterlengyel zice:

  in scurta perioada cand eram profesor, unul era catarat sus pe arborele din fata liceului si taia crengile; am zis in clasa… ca are mari sanse sa cada, la cum il vad; in scurt timp a cazut, dar nu a murit

 23. Catalina Dragoi via FB zice:

  Si mie mi se intampla des chestii de genul. Dar ma gandesc ca prin asta trece fiecare om care vede o situatie si reuseste sa evalueze probabilitatile 🙂

 24. ARIN via conservarea biodiversitatii zice:

  Desi TOATE partidele „ecologiste” au fost cam la fel (deci nu e mare mirare ca lumea le confunda), Iane NU a fost la „Partidul Ecologist” ci la „Partidul Verde”, afiliat la „Verzii Europeni” (aceia „europeni” fiind chiar „verzi” seriosi, am vazut ce fac prin alte tzari) – si asta chiar pe vremea cand era acolo colega noastra de lista, Georgeta Ionescu… scuze ca nu-mi mai amintesc toate misculatiile de pe vremea aia si cine a matrasit-o pe Geta de acolo dar in final a ajuns shef la ei Cernea care… a candidat pe listele PSD! 😛

  Codruta

  • peterlengyel zice:

   De aceea am pus din start acel semn al intrebarii la partidul ecologist, ca oricum nu conta care dintre ele…. nici nu merita sa cauti, este un singur puroi intreaga gasca.

   • Ștefan Crivăț zice:

    Motto: Un popor care votează corupți, hoți impostori, trădători nu este victimă. Este complice. George Orwell.
    Tot ce se intâmplă sub ochii noștrii, acum, nu face altceva decât să ne arate cine este, cum este și ce este jalnica asta adunătură de indivizi numiți români de pe peticul asta de pământ numit românia. Nemernicul ăla de peltic, gângav, fonf, incult, agramat, este vorba de ceaușescu, a ținut românia sub un imens complot al tăcerii, manifestat la nivel național, și de asta 25 de ani nu s-a putut spune nimic care să releve adevărata față a românilor. Eram cei mai cei de pe planetă. Acum însă, când după ’89 nu a mai interesat pe nimeni nimic în afară de a fura, într-o veselie demențială, s-a putut revărsa găleata cu lături care să ne arate în sfârșit cine suntem. Sentința , probabil divină, – nu sunt un fatalist -, nu știu cine și cum o mai poate schimba. Prea mare este hoarda lor și prea , mult prea puțini cei care vor să facă ceva bun pentru oamenii pământului ăsta. Și să și poată reuși. Condamnarea este pentru eternitate. Pentru că nu știu cum se poate scoate din imbecilitate un popor. Eu nu știu. Iar universul și prostia sunt infinite. Nu o spun eu. A spus-o Einstein. Tare trist.

 25. trans_mont via conservarea biodiversitatii zice:

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8358718-video-cum-reactivat-verzii-din-romania-cine-sunt.htm

  Ovidiu Iane este vicepresedintele Partidului Verde. In 2009, el a candidat la presedintie din partea Partidului Ecologist Roman, fiind sustinut de Mugur Ciuvica si de Gheorghe Turda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s