Ministerul Sângeros al Mediului

Există prin (m)inisterul (m)ediului niște comisii, niște experți, plus ceva mecanisme de avizare din partea (a)cademiei (r)omâne… care ar trebui să facă tot posibilul pentru protejarea valorilor naturale. Cum îți poți explica oare ca prin cotele de vânătoare aflate pe cale de aprobare în septembrie 2016 să fie legalizată uciderea a 474 de pisici sălbatice… protejate… care nici măcar nu “produc pagube” (oricum o formulare mizerabilă); deci, cum îți explici asta? Documentul pe care se bazează această “cotă” de 474 de pisici sălbatice mai cere și împușcarea a 68 de râși… Te poți întreba, cam câți sunt cei din aceste comisii de cacao care au văzut în natură măcar odată o pisică sălbatică… să nu mai zic de râs… și totuși fără jenă ei aprobă an de an acest masacru propus de mafia vânătorii, escrocii care te-ar împușca și pe tine, așa din distracție. Tehnocratic, ca la Auschwitz, în stil tăcut, metodic, fără multe comentarii.

Cam cât de escroci sunt acești escroci? În „referatul de aprobare” care dincolo are titlul de „referat de necesitate” scrie: „Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului acordă derogări, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă,”…. adică nu există o alternativă acceptabilă… decât împușcarea pisicilor sălbatice? Deci, reiese de aici cumva că… fără să fie împușcate, o să fie un dezastru, sau ceva asemănător? Cam cât de cretin trebuie să fie mecanismul care produce aceste texte, aceste reglementări de 2 bani, aceste violări din plăcere ale naturalului sălbatic?

 

Scursura asta de proiect de ordin al ministrului… se bazează pe o „fundamentare științifică” în care se prevede și împușcarea a 68 de râși. Doar că undeva pe filiera decizională, cineva a hotărât că o să iasă cu scandal prea mare dacă se oficializează asta… și a decis că râșii trebuie lăsați în pace. Totuși, a lăsat cele 474 (sau 482) de pisici sălbatice să fie măcelărite. Te poți întreba, care este diferența dintre cele două situații? Conform “studiului științific”, avea râsul mai multe perechi de testicule? Sau râsul zâmbea mai frumos? Sau râsul a dat o șpagă la minister?

 

Este o tragicomedie să vezi prin minister în punctele decizionale tot felul de persoane din mișcarea ecologistă, verde, protecționistă, cea preocupată de natură șamd… și efectele sunt zero barat: cotele astea imbecile de vânătoare tot la fel sunt, nici un semn de respect față de vietățile “protejate”. Sunt legalizate masacrele, exemplarele speciilor protejate sunt căutate în cele mai retrase zone unde ele mai persistă cumva, scoase și din gaură de șarpe, sunt rând pe rând împușcate. Cam ce ar zice un ecolog/ ecologist adevărat dacă ar vedea asta?

 

Cum arată o grămadă de 500+ urși morți protejați? Te poți întreba, persoana care ocupă funcția de ministru al mediului oare ce părere are despre o astfel de grămadă. Sau, referitor la o specie atât de rară cum e lupul, ce părere are despre un morman de 600 de mortăciuni protejate de lege… ai putea zice că o bună parte a exemplarelor care mai existau prin țara asta? Oare cum naiba își explică omorârea legală a peste 400 de pisici sălbatice… pe motiv de reducere a „pagubelor”? Oare ministrul mediului crede că astea sunt OK și poate semna sentința-mortală-genocidală, sau crede că nu e bine dar semnează totuși că nu are altă variantă, din cauza că mecanismele birocratice sunt de așa natură încât ministrul este un simplu papagal? Sau nici nu bagă în seamă subiectul, că are altă treabă?

 

Poți să îți bagi piciorul în toată tehnocrația naibii, asta fără nici un fel de boașe, că tot Mafia Vânătorească transpartinică și trans-generațională este cea care dictează: împușcă ce vrea și unde vrea, rezolvă actele pe șestache’, le trece ca prin brânză… și cu ocazia asta mai violează puțin și „structurile de protecție a mediului”… iar acestora pare că le place. Ministerul Mediului, ca un limax fără nici un fel de coloană vertebrală, fără urmă de demnitate, trece toate aceste reglementări fără să clipească. Este jenant să vezi că trăiești în zone unde până și speciile protejate sunt permanent în bătaia puștii, prigonite peste tot. Îmi este milă de cei 552 de urși și de cei 657 lupi care sunt trecuți pe listă. Așa protejați cum sunt pe hârtia legii, pot să se șteargă cu legea, că o altă șmecherie, o portiță dă satisfacție celor însetați de sânge, leprelor numite generic vânători.

 

Când în funcții ministeriale decizionale sunt tot felul de tehnocrate, tehnocrați și tehnocratițe care au frecat hârtiile prin comitete și comisii, dar care habar nu au de realitățile concrete privind aspectele din teren… îți dai seama că nu poate să fie altfel decât dezastru. Din punct de vedere birocratic, există o anumită procedură, vine hârtia cu niște cifre măsluite de către vânători, are ștampile, are tot ce trebuie și de la Academia Română (ai tentația să zici “Cacademia Rromână”, dar nu e frumos…), așa că totul este perfect… merge mai departe. Fără a străbate zeci de mii și sute de mii de km prin păduri, desișuri, poieni, stâncării șamd… deci prin spații sălbatice pe unde este habitatul lupilor, urșilor, râșilor și pisicilor sălbatice… și fără a avea înțelegerea realistă cam cât de rare sunt aceste animale în peisajele noastre… fără a avea amintirea cam ce distanțe trebuie parcurse pentru a vedea măcar o urmă în zăpadă, pentru a vedea măcar un exemplar undeva departe… pentru a face o singură imagine bună cu un ultra-teleobiectiv… nu ai cum să înțelegi situația lor; și la fel… fără a avea înțelegerea cam ce vulnerabile sunt aceste vietăți în fața tehnicilor actuale, a atractanților, feromonilor, a momirii cu hoituri, a puștilor cu lunetă care de la distanță pot să le spulbere creierii pe copaci. Deci, lipsind percepția din teren și înțelegerea eco, dar având obișnuință cu vrafuri de documente cafenii și comisii care mai de care mai cretine, factorii decizionali naivi & neimplicați au tentația să legifereze agresiuni genocidale, fiind parte din criminalitatea statală organizată.

 

Îți dai seama cam ce mare este revolta în sufletul celor care doresc să mai păstreze ceva natură sălbatică prin peisajele noastre, când constată această mizerie nemărginită, aceste legale băi de sânge din plăcere și sute și sute de hoituri de animale „protejate”…  Ce sens mai are educația ecologică și poveștile despre protecție… dacă vezi întinse sutele și miile astea de animale nevinovate… care trebuie să moară doar pentru a face plăcere unor oligofreni cu pușcă, unor gloate de cretini care se distrează când au ocazia să ucidă?

 

Cu toată indignarea societății civile, cu articolele din mass media și cu seria de comentarii și proteste pe contul de facebook al persoanei care este ministrul mediului, totuși… efectele sunt zero. Până acum. Cred că nu te surprinde. Este atât de bine betonată la putere gașca de vânători-securiști, încât nu e ușor să le iei distracția de a ucide animale protejate și neprotejate, la grămadă, legal sau ilegal. Cine să îi oprească, când ei dictează legile, cotele de masacru, limitele de arii protejate, defrișările din parcurile naționale, ei decid bugete, ei decid ce face și ce nu face ministerul, ei decid cam totul. Și, o întrebare puțin extrapolată: de ce să nu plece un tânăr inteligent și cult, de ce să rămână pe aici în cloaca asta purulentă… să se uite la mormanul de urși protejați și morți?

 

© dr. Peter Lengyel

PS. Ministerul Morții, văzând proporțiile revoltei contra jegului de hotărâre pe care urmează să o emită, a scremut un comunicat de presă, la 28 septembrie 2016: „În final, precizăm că Directiva Habitate permite tuturor țărilor UE, derogări în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor şi altor bunuri, fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau în scop de cercetare ştiinţifică şi educaţie etc.” Te tot întrebi, cele 474 de pisici sălbatice care urmează să fie trase în țeapă… oare ce „vină” au dintre acestea enumerate? Singura lor vină este că există, iar Ministerul mediului nu poate permite o asemenea abatere… o scăpare din fața plutonului de execuție. Așa că le pune frumos pe toate în fața zidului.

 

PS2. În 2 zile a trecut de 2.000 de share-uri pe facebook. Sunt ceva șanse de viralizare? Oare subiecte de genul acesta, mai serioase – ai putea zice de viață și de moarte pentru vietățile sălbatice – abordate la un limbaj ușor accesibil… pot să fie și ele rostogolite pe net, să ajungă la cât mai multe persoane, sau interesul este doar pentru curve reșapate, drăgușence, borci, botoxuri și altele asemenea?

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Animal Salbatic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

77 de răspunsuri la Ministerul Sângeros al Mediului

 1. peterlengyel zice:

  Aici apare doar numărul de pisici sălbatice, cel al râșilor l-am văzut în ceva articol în mass media..

  http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-derogarilor-in-cazul-speciilor-urs-lup-si-pisica-salbatica/1883http:/bit.ly/2d3LyEF

  ::::::::::::::::::::::::::::

  WWF: 1691 védett vadállat lelövését tervezi a környezetvédelmi minisztérium
  2016. szeptember 28. 19:39, utolsó frissítés: 19:39
  552 medve és 657 farkas, valamint 68 hiúz és 474 vadmacska kilövése szerepel a minisztériumi rendeletben.

  http://think.transindex.ro/?cikk=26202

  ::::::::::::::::::::::::::::

  „Și asta în condiţiile în care cotele stabilite de autorităţi se bazează pe un studiu care propune împuşcarea a 68 de râşi şi 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de aceste specii.”

  http://www.cotidianul.ro/ministerul-mediului-da-ordin-pentru-impuscarea-a-1691-de-animale-protejate-288609/

  ::::::::::::::::::::::::::::

  „Solicităm, de asemenea, publicarea pe website, împreună cu ordinul și referatul de necesitate, a raportului/studiului realizat in ultimii 5 ani și a setului de date ce a fundamentat studiul și planificarea din anexa 1 a ordinului, această acțiune fiind o obligație legală, având în vedere alocarea din bugetul național a sumelor aferente realizării studiului. Disponibilitatea datelor brute nu poate decât să contribuie la îmbunătățirea procesului deoarece ar facilita implicarea unui grup mai mare de cercetători.”

  http://www.acdb.ro/%C8%99tiri/pozi%C8%9Bia-acdb-fa%C8%9B%C4%83-de-ordinul-de-ministru-pentru-aprobarea-derog%C4%83rilor-pentru-urs-lup-%C8%99i-pisic%C4%83-s%C4%83lbatic%C4%83/

  ::::::::::::::::::::::::::::
  Remus Cernea scrie pe facebook
  Remus Cernea
  30 mins ·

  Acum 4 ani am reușit să scoatem râșii de pe lista animalelor care pot fi vânate în România. Aceste animale magnifice mai sunt în număr mic în țara noastră și vreo 8000 la nivel mondial fiind preotejate de legislația europeană.

  Românii, ‘isteți’ cum îi știm, se folosesc de o portiță care permite o derogare doar pentru anumite condiții și stabilesc, prin Ministerul Mediului, așa numitele ‘cote de recoltare’ în fiecare an, adică numărul de animale care să fie vânat în țara noastră.

  Nu înțeleg cum râșii au fost reintroduși pe lista animalelor care urmează a fi ucise pentru a satisface pofta de sânge și plăcerea de a ucide a unor vânători a căror mentalitate ar trebui condamnată prin lege.

  Până în 30 septembrie proiectul de hotărâre al Ministerului Mediului se află în dezbatere publică. Sper ca măsura introducerii râșilor pe această listă a morții să fie retrasă iar numărul exemplarelor din alte specii vânate să fie redus semnificativ. Ideal ar fi ca nici un animal sălbatic să nu mai fie vânat pentru plăcerile sângeroase ale vânătorilor.

  ::::::::::::::
  COMUNICAT DE PRESĂ – Referitor la informațiile recent vehiculate de reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și mass-media privind Ordinul pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică

  http://mmediu.ro/articol/comunicat-de-presa-referitor-la-informatiile-recent-vehiculate-de-reprezentanti-ai-organizatiilor-nonguvernamentale-si-mass-media-privind-ordinul-pentru-aprobarea-derogarilor-in-cazul-speciilor-de-urs-lup-si-pisica-salbatica/1917

  ::::::::::::
  Omul care a decis uciderea a 1.700 de animale protejate de lege

  https://pressone.ro/omul-care-a-decis-uciderea-a-1-700-de-animale-protejate-de-lege/

  Apreciază

 2. Bogdan Tatavura via FB zice:

  Parerea mea este ca vinatoarea ar trebui interzisa, deoarece majoritatea braconierilor este oricum formata din vanatori, iar omorirea chiar cu permis a unor animale fara aparare, pentru distracție, nu este sport, ci boala.

  Apreciază

 3. Gheorghe Ploaie via FB zice:

  Ministerul criminal al mediului! Așa se întâmplă când sunt puși să conducă oameni care n-au sufletul aproape de natură!

  Apreciază

 4. Sorina Tibacov via FB zice:

  Da politicienii/tehnocratii astia nu ar putea fi impuscati?Ce se nu se mai chinuie…zic.

  Apreciază

 5. Lili Atschreiter via FB zice:

  Nu inteleg, ele stau pe lista rosie a UE, sunt protejate de legea UE! Vin alegerile si le trebuie bani! Nu mai stiu de unde sa adune!

  Apreciază

 6. Oana Moldovan via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Peter,
  eu nu cred ca e vorba de naivitate, de lipsa informatiilor etc. Este strict vorba de interese si de serviciu contra serviciu. Cred ca perioada naivitatilor si „sa le dam o sansa sa arate ce pot” a trecut demult. Poate ca am o deformatie de cercetator/evaluator etc dar cand vad CV-ul unui om stiu exact la ce sa ma astept. Si din pacate, ceea ce scriam in decembrie 2015 pe aceasta lista s-a adeverit inainte de decembrie 2016.
  Ar fi timpul ca oamenii sa nu mai astepte si sa nu dea sanse ci sa fie vigilenti si sa raspunda prompt de la prima abatere. Eu am incercat, dar am fost „amendata” si pe lista si in medii profesionale si la Minister si de catre CMN pentru ca exista prea multi avizi de bani in tara asta.
  Felicitari pentru ce ai scris pe blog!
  o.

  Dr. Oana Moldovan
  „Emil Racovita” Institute of Speleology
  Clinicilor 5, 400006 Cluj Napoca
  Romania
  http://www.iser.ro

  Subterranean Biology
  http://subtbiol.pensoft.net/

  IUCN – Cave Invertebrates Specialist Group
  http://iucn.org

  Apreciază

 7. papara ionel zice:

  Trebuie schimbati toti si in puscarie cu ei

  Apreciază

 8. Adorian Ardelean via FB zice:

  D-aia cand ii aud pe astia cum departajeaza propagandistic taierile legale de cele ilegale… Daca nu sunt legale, le fac ei sa fie asa in felurite feluri. Sunt capabili, doar e meseria lor de „lupi” paznici la…

  Apreciază

 9. Ion Vasile via FB zice:

  SPECIALISTILOR DIN MINISTERE, UNDE SUNTETI CA NU VI SE AUDE GLASUL ???
  DOAR TACERE OFERITI PE BANII CONTRIBUABILILOR ?
  NU MAI MISCATI SI VOI ? MACAR UN SCANCET , O INCERCARE DE A LAMURI IMPORTANTA FLOREI SI A FAUNEI . NU …CHIAR NIMIC ?
  AHA…VA E TEAMA SA NU VA SUPARATI SEFII

  Apreciază

 10. Emanuel Lazăr via FB zice:

  DAN MUNTEANU-Președintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul „cinstitei” Academii Române, instituție care ar trebui să avizeze acest ordin de ministru, este vânător cu ștate vechi. Zona Parcului Național Munții Rodnei îi este foarte cunoscută, fiind „iubitor” al caprelor negre. „Oamenii locului”-și mă refer aici la cei care duc frâiele acestui parc nu sunt neștiutori ai acestor detalii. Asta cred că spune tot.

  Apreciază

 11. Dudas Francisc Ioan via FB zice:

  ce guvern ucigas…………….!

  Apreciază

 12. Lucia Ristache via FB zice:

  Intrebare pentru comisia din ministerul mediului ( gașca de vânători-securiști) care-si pune semnatura pe un act sangeros de impuscarea atator specii de necuvantatoare salbatice nevinovate;ca sta in genele biologice ale romanului sa fie ”naiv”,hot,corupt ,stiam,dar sa fie si CRIMINAL ??? Chiar acolo am ajuns ???

  Apreciază

 13. Dumitrascu Viorica via FB zice:

  GASCA LUI TIRIAC SI NASTASE

  Apreciază

 14. Silviu Munteanu via FB zice:

  Poate nu mă pricep eu la dinamica vânatului, dar cred că ăștia-s nebuni.

  Apreciază

 15. Octavian Albu via FB zice:

  Ciolos si Iohannis o sa platiti pentru asta !!!! CRIMINALILOR

  Apreciază

 16. Bejan Catalin via FB zice:

  Eu cred ca ar trebui sa dam drumul la vanatoare in minister.Este vanat din belsug !!!

  Apreciază

 17. Lizi Popescu via FB zice:

  Am postat si am trimis mesaje si domnului Ciolos! Cucoana de la Mediu ma blocat !

  Apreciază

 18. Dudas Francisc Ioan via FB zice:

  nenorociti………..si acest guvern si mai nenorocit si ucigas!

  Apreciază

 19. Teddy Neacsa via FB zice:

  Motivul pentru care animalele nu vor avea protectie in tara asta: cei din guvern si parlament sunt niste criminali (pardon, vanatori).

  Apreciază

 20. Gabriela Mocanu via FB zice:

  Pana nu iesim cu milioanele in strada nu se va clinti nimic !!! Regret ca acest popor este letargic, inert , amorf mai mult mort decat viu !!!! Mortii nu au cum sa strige !!!

  Apreciază

 21. Ionut Ceausu via FB zice:

  CE POT ADAUGA -NISTE INCOMPETENTI PUSI SA DISTRUGA TOT CE TINE DE FRUMUSETEA PADURILOR NOASTRE
  CU CAT NONSALANTA VA PUNETI IN PRACTICA GANDIREA CEA INGUSTA CE-O AVETI?
  CREDETI CA URSII, LUPII SAU CELELALTE ANIMALE SALBATICE PE CARE VRETI VOI SA LE UCIDETI VIN IN SATE DE PLACERE? AICI SI UN COPIL DE 3-4 ANI AR STI SA VA RASPUNDA –- ATI VANDUT SI DEFRISAT ILEGAL PADURILE,LE-ATI DISTRUS HABITATUL LOR PRIN DEFRISARI SI CONSTRUCTII ILEGALE, ATI ASCUNS ACESTE LUCRURI –MAJORITATEA PADURARILOR AU PALATE NU VILE DIN FURTUL LEMNULUI – TOATA LUMEA DIN ACELE LOCURI STIE ACESTE LUCRURI (DAR LA CATI BANI PRIMITI DE LA EI E SI NORMAL SA NU STITI)
  CREDETI MAI INCOMPETENTILOR CA O SA ATRAGETI ASA TURISTII? FIE EI ROMANI SAU STRAINI (IN AFARA DE SAMANTARI SI MANELISTI CARE MERG LA MUNTE DOAR PENTRU BAUTURA SI MANCARE)

  DA DE ASTA MULTI VOR SA PLECE – SA RAMANETI NUMAI VOI INCOMPETENTILOR NUMAI DE FURAT SI DISTRUS DE ATATA SUNTETI IN STARE

  Apreciază

 22. Viorica Moman via FB zice:

  Mi se pare ca nu mai au ce face si acum le-a venit sa ucida animalele care fac parte din fauna tarii noastre. Doresc cu ardoare sa nu ramana nimic .

  Apreciază

 23. Rades Iulian via FB zice:

  Pai trebuie ca si cativa mari granguri sa isi faca placerile criminale sa vaneze si sa omoare animale in mediul lor si unde se mai poate daca nu in Romania unde se poate cumpara orice

  Apreciază

 24. Rancid Iodine via FB zice:

  Cineva din minister, sau din partidul de guvernare, sau asociat cumva ori cu minister ori cu administratia parcurilor nationale, sau cu toate 4 aceste elemente CÂŞTIGĂ CEVA din toate aceste „aprobări”. Nu există alt răspuns decât LĂCOMIA.

  Apreciază

 25. Doina Simion via FB zice:

  Din greseala in greseala la distrugerea totala!!! Sau mai bine zis din crima-n crima!!!! Ne meritam soarta!!!! Suntem un popor de nevertebrate care se multumeste cu un os aruncat de la masa criminalilor!!! Din zi in zi mi-e tot mai rusine ca apartin unui popor de zdrente!!!!

  Apreciază

 26. Vasy Gota via FB zice:

  Societatea Civila are dreptul la un raspuns din partea Guvernului.Este inacceptabil sa te baricadezi intrun birou si de acolo sa semnezi documente care au un impact major asupra Mediului.Doamna Palmer,nu stiu in ce tabara sunteti si cam ce urmariti dar va avertizez ca,daca nu luati imediat masuri veti raspunde in fata legii.Nu mai distrugeti Ecosistemul Romaniei!Sunteti platita sa aveti grija si sa ocrotiti Mediul,nu sa il distrugeti.Daca nu sunteti capabila,renuntati,dati-va Demisia.

  Apreciază

 27. Anca Vartic via FB zice:

  Aloooo jurnalistiiiii……subiectul asta de ce va lăsa rece????? Ca ne-am săturat de știri cu ghita etc

  Apreciază

 28. Teodorescu Otilia G via FB zice:

  Orice viata este importanta!!!! Cand vor realiza si altii acest lucru? Ni se taie pădurile, ni se omoară animalele, ni se intoxica pământul, suntem otraviti cu insecticide interzise, iar politicienii pot face ce vor, doar au imunitate! Va veni ziua cand stra- stranepotii lor nu vor putea cumpăra nimic, cu banii lor, ” primiti moca”, de la noi, caci nu vor mai avea ce!!!!

  Apreciază

 29. Camelia Maria via FB zice:

  Nimeni nu ar trebui sa ia hotarari in ceea ce priveste patrimoniul national fara acordul populatiei!!! Nu puteti sa taiati sa ucideti sa distrugeti dupa bunul plac si mai mult nici sa nu dati socoteala!!! Cum e posibil!!! Acolo sunt niste persoane care semneaza aceste decizii…cine sunt…nominal, va rugam!!!

  Apreciază

 30. Daniel Ponde via FB zice:

  Unde esti tu Tepes doamne…?pana nu se lasa cu varsare de sange din gatu’ lor noi vom suferi incontinuare privind cum se duce de rapa tot …astia altfel trebuie opriti nu cu semnaturi …la noi nu merge treaba cu actele si semnaturile caci tot ce vor ei aia o sa faca si pe noi ne mint incontinuare….

  Apreciază

 31. Florin Floreanu via FB zice:

  Asta cu cercetarea științifică am întâlnit-o destul de des, japonezii parcă cercetează zeci de mii de balene anual. Cum ar veni 1745 de balene cercetate pe cap de cercetător.

  Apreciază

 32. Valentina Dragomira via FB zice:

  Mizerie, mizerie, mizerie umana.

  Apreciază

 33. Olimpiu Adrian Rades via FB zice:

  Jegurile astea penale care dicteaza in romania trebuiesc vanate fara mila,nu animalele salbatice,care oricum nu sunt daunatoare comparativ cu leprele mai sus mentionate !

  Apreciază

 34. Andreea Tetea via FB zice:

  Dar de ce sa plecam noi? Sa plece ei! Preferabil pe lumea cealalta.

  Apreciază

 35. Gelu Marcu via FB zice:

  Nenorocitii dreacu

  Apreciază

 36. Diana Vlaicu via FB zice:

  Jeguri,Jos labele !!!Lasati fauna sa existe real nu doar in fotografii!!!

  Apreciază

 37. Ileana Barbu via FB zice:

  Poti te rog sa scrii in engleza? Eu am incercat sa folosesc automatic translation– si nu merge… Vreau sa citeasca toata lumea (locuiesc in SUA- intr-un oras universitar). Stiu ca studentii de aici au incercat sa aduca inapoi lupii, care au fost exterminati in trecut. Ma voi interesa LA univetsitatea locala , si iti voi trimite link–ok? Nu te lasa!!!

  Apreciază

  • In America se omoara la fel cu sprijinul protectiei mediului si a animalelor salbatice sub pretextul ca omoara vitele fermierilor,lucru vazut statistic neadevarat pt ca nr vitelor omorate de animale este net inferior celui de vite omorate in abatoare sau altfel…Este o afacere a blanurilor,pieilor si carnii(urs in special).lupii,coiotii si ursii sau pisicile salbatice ,nu mai vorbim de pume sau alte specii sunt aproape disparute dupa ce niste ani in urma fusesera aduse niste specii sa repopuleze America(lupi) pt ca sunt necesare mediului si echilibrului ecologic.In momentul de fata in America,este un masacru al animalelor salbatice!In Romania suntem si noi masacrati si animalele,hotii ,analfabetii si incompetentii conduc iar noi nu suntem uniti si ne meritam soarta!Pacat de tara!.

   Apreciază

 38. monica chirnoaga zice:

  In America este tot o politica de ucidere a lupilor,ursilor,coiotilor,pisicilor salbatice,bizoni sub pretextul ca omoara vitele fermierilor…de fapt s-a dovedit statistic ca nr de vite ucise de animale salbatice este net inferior celui de vite omorate de oameni in abatoare sau altfel!Este ,de fapt,o afacere a,blanurilor,pieilor,carnii(urs) condusa din umbra de insasi protectia mediului si a animalelor salbatice!Mizeria umana exista peste tot,nu va faceti iluzii!Numai ca la noi mizeria umana se extinde in absolut toate domeniile si se pune accentual pe nonvaloare!Vezi guverne,parlament si legi facute de analfabeti si hoti care au ajuns sa conduca tara!
  Daca nu suntem uniti ,asa ne trebuie!

  Apreciază

 39. Paca Sergiu via FB zice:

  Ministerul mortii! Mortii lor de vânători! Onanisti!

  Apreciază

 40. Criș zice:

  Rușine!!!! Nu este posibil așa ceva!!! În locul vostru mi-ar fi rușine să dau o asemenea lege, criminalilor!!!

  Apreciază

 41. Kosinszki Sorin zice:

  Cele 474 de pisici sălbatice cred ca le vor gasi doar pe hartia sterila pe care au intocmit condamnarea la moarte a acestor minunate fiinte din natura. In 10-20 ani prin distrugerea habitatului, taierile devastatoare ale padurilor, accentuarea fenomenelor de torente si claie peste gramada a asasinarii faunei, in special a celei protejate si care se reface mult mai greu, vom avea peisaje selenare sau chiar martiene in locurile unde odinioara aveam codrii de basm. Din pacate nu o sa vina nici macar hollywoodienii, historyenii sau discoveryenii sa filmeze peisajele de tip „otherworldly deserts”, din cauza ca lor oricum nu prea le place sa arate in emisiunile lor ca noi existam si am existat aici de ceva milenii. Decizia asta a ministerului sangeros este la fel de logica ca si aceea de a aduce in Europa imigranti cu o cantitate suficienta de teroristi la pachet, ca sa fie ipena treaba si sa implodam la fix, cand va veni timpul.

  Apreciază

 42. Carmen Nestor via FB zice:

  Opriți crima ptr niște dementi sadici ! Opriți crima lăsați.. ce este a naturii și nu a voastră criminalilor !

  Apreciază

 43. Ramon Cristian via FB zice:

  De ce să împușcăm cateva mii de urși, pisici sălbatice, cerbi sau alte animale sălbatice când avem 600 parlamentari?

  Apreciază

 44. Luminita Filipescu via FB zice:

  MORTII MAMII VOASTRE DE JEGURI BIPEDE AJUNSE LA CONDUCEREA ACESTEI TARI.SA VA ADUNATI CU FARASUL DE SUB ROTI CE AVETI MAI DRAG PE LUME. SICTIR IMBUIBATILOR CE ATI DISTRUS ACEASTA TARA .

  Apreciază

 45. Marin Adrian via FB zice:

  singurul lucru care i-ar face sa se opreasca e parul pe spinare

  Apreciază

 46. Simona Ciglenean via FB zice:

  O tara terminată din toate pc de vedere !

  Apreciază

 47. Vio Muraru Alexa via FB zice:

  crede cineva ca se vor opri din a distruge si cea mai ramas din tarisoara asta ?? se inseala

  Apreciază

 48. catalin zice:

  Domnul ministru sa faca cv pt stoparea defrisarilor masive din tara asta nu pt reducerea faunei. Sau asa cum s-a mai spus sa se inceapa vanatoarea in Parlament!!!!!

  Apreciază

 49. Bogdan Dudau via conservarea_biodiversitatii@yahoogroups.com zice:

  Cred ca ar trebui sa depasim (ocolim) faza dezbaterii publice si a petitiilor (asta-i o vrajeala, o forma de masturbare civica facuta ca sa se usureze fraierii) si sa punem de un protest in fata Ministerului.

  Apreciază

 50. Nicoleta Man via FB zice:

  CRIMINALII !!! ptr. ei cand se va da o cota de reducere prin impuscare ?

  Apreciază

 51. Tuns Roxana via FB zice:

  Nu ar fi bine sa se organizeze o vanatoare impotriva astor fiare numite TEHNOCRATI?!

  Apreciază

 52. Laurentiu Duma via FB zice:

  ce cretini !

  Apreciază

 53. Adina Stan via FB zice:

  Nu sunt deloc cretini. Oamenii astia fac bani din vanatoarea aia.. la greu. Noi vedem lupi, pisici si ursi.. ei vad euro pe 4 picioare.

  Apreciază

 54. Laurentiu Duma via FB zice:

  ce cretini aia de la minister. nu sunt pusi acolo sa faca spagi. sunt pusi sa apere mediul….. altfel o sa betoneze alti cretini si fundul marii

  Apreciază

 55. claudia lozan zice:

  Rusine sa va fie,numai orori,violuri,agresiuni de tot felul,crime,jafuri, chinuiti animalele,descarcati gloante cu atata usurinta!Ce stima de sine puteti avea?Cum mai va pretindeti oameni …Sunteti jalnici,sa se auda de o fapta buna nu am vazut,sa fie un loc unde lumea sa aduca ce doreste la un adapost nu am auzit!Sunt sigura ca daca ati fi facut asta lumea se mobiliza,cu atata hotie normal ca ti-este frica sa mai pui bani nu este sigur unde ajung!!RAI MAI SUNTETI, DAR RAU,MULT RAU O SA PRIMITI!!PRIMATELOR!

  Apreciază

 56. Mainu Batranca via FB zice:

  D-na Cristina Pasca Palmer, ministrul Mediului , consider ca faceti mai mult rau decat toate animalele pe care le vreti ucise , poate incepe exterminarea cu dumneavoastra, ce ziceti?

  Apreciază

 57. Liviu Marius via FB zice:

  Toți să muriți,miniștri,parlamentari,guvernanți și politicieni!

  Apreciază

 58. arininfo via Conservarea Biodiversitatii zice:

  (Daca nu stie chiar toata lumea despre ce este vorba: cu toate ca speciile de mai sus sunt PROTEJATE, onorabilu’ Minister al Mediului, ca sa le faca pe plac unor insetati de sange, permite, totusi, casapirea acestora, intr-un numar stabilit prin „derogare” de la legea care, cica, le „protejeaza” – ca, in Romania, dupa cum stim cu totii, cu legile te poti sterge la cur, pentru ca mai toate admit „derogari”!! >:)

  Ceea ce vreau sa subliniez aici este raspunsul ABSOLUT JEGOS al Ministerului, la nenumaratele proteste care circula de vreo 2 zile pe internet ().

  „Raspunsul” poate fi gasit aici:

  Iar el, in esenta, zice cam asha: „Bai, fraierilor! ar trebui sa ne ziceti MERCI ca am facut „dezbatere publica” pe proiectul de „derogari”, ceea ce, pana la Noi, Tehnocratii, nu s-a mai intamplat de fel! Oricum, NU conteaza parerea voastra, ca noi am facut „dezbaterea” doar de ochii lumii si cu pararea voastra ne stergem la cur, ca noi TOT cum vrem facem! Da’ voi sa ne pupati mana, ca am organizat, „pentru prima data”, dezbatere!!”

  Fie si numai pentru acest raspuns ABSOLUT JEGOS si TOT ar merita sa le aratam to’arasilor de la Minister, mai concret, parerea noastra!!! Mai ales ca D-na Pasca-Palmer nu e la prima „abatere” iar prin zonele protejate merge mai mult prin iecscursii decat ca sa rezolve problemele! >:

  Apropo: sunt curioasa daca sotul D-ei n-o fi si dansul macelar de fauna salbatica! >:)

  Codruta

  Apreciază

 59. Istvan Sas via FB zice:

  Problema este ca protectia naturii este invadata de doamne si domni „ING.”. Mult rau au facut si specializarile „Stiinta mediului” cu discipline preponderent „injingeresti”, de geografie, chimie, etc. si alte prostii care NU AU legatura cu cunostiinte minimale despre plante si animale (un semestru de zoologie????? wtf!)

  Apreciază

 60. peterlengyel zice:

  … frumos din partea ei, poate scapa ceva animale de la masacru

  Nu poti sa dai cote la nici una dintre speciile astea. La pisicile salbatice este clar ca nu produc nici un fel de pagube. Iar la lup si urs, extragerea acelor exemplare care produc probleme este singura varianta rezonabila. Alte abordari sunt simple mizerii de criminalitate organizata.

  :::::::::::::
  Cristiana Pașca Palmer
  1 hr ·

  Vineri, 30 septembrie, s-a încheiat perioada de consultare publică pentru proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică. Deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra. Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă și m-am bucurat să constat că protecția biodiversității suscită un interes atât de viu în randul romanilor. Doresc să mulțumesc, și pe această cale, tuturor celor care și-au exprimat un punct de vedere pe acest subiect.

  Ce urmează în continuare?
  Trebuie să știți că, în momentul de față, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esențiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați. Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse.

  Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente. Va trebui să găsim o soluție echilibrată, astfel încât să asigurăm atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât și protecția și siguranța comunităților din zonele vulnerabile.

  Apreciază

 61. Oana Moldovan via conservarea biodiversitatii zice:

  …ciudat, pe site-ul Ministerului se spune ca s-a obtinut deja aprobarea Academiei Romane….crezi ca trebuie sa te relaxezi Peter?
  o.

  Dr. Oana Moldovan
  „Emil Racovita” Institute of Speleology
  Clinicilor 5, 400006 Cluj Napoca
  Romania

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Am vazut si eu ca exista aceasta diferenta/ contradictie, legat de avizul de la academie. Cat despre relaxare, nu prea e momentul. Atat de multe jegosenii se intampla in zona asta a vanatorii… incat esti relaxat doar daca te-au impuscat si pe tine.

   Apreciază

 62. George Romanca via conservarea_biodiversitatii@yahoogroups.com zice:

  Ar fi bine sa fie blocaj dar din nefericire e doar o mica poticnire care va fi repede depasita cand academia isi va da ok, pentru ca ceva imi zice mie ca il va da (ca in fiecare an de cand ma stiu eu implicat in problematica de cons. a biodiv.).

  Relevant ar fi sa ni se prezinte metoda/metodele de evaluare a efectivelor pe specii care banuiesc ca au ramas cele clasice(eterne) de numarare a indivizilor din ocol in ocol sau de pe o parte si alta a muntelui (de parca s-ar numara statui si nu animale vi care se misca (migreaza) in functie de necesitatile lor) si sunt numarate de n ori. Sa fim seriosi efectivele o sa fie tot timpul evaluate cu plusuri uneori f mari pt ca altfel n-ar mai exista cote de vanatoare si ce s-ar face nobilimea (citeste jigodiile) de „vanatori sportivi”; cum ar maicontrbui ei la cons. biodiv sau chiar la cresterea ei.

  Lupii o sa aiba cel mai mult de tras pt ca ma indoiesc ca populatiile lor s-au refacut in asa masura cum ni se sugereaza si o sa suporte in mare masura consecintele actiunilor cainilor vagabonzi, actualmente prezenti cam peste tot.

  Cu pisicile salbatice…problema are si un aspect nostim pt ca insusi marele Ionel Pop care cu toata experienta lui… spunea ca este f greu daca nu imposibil sa sti ca ai impuscat o pisica tigrata care este salbatica si nu un cotosman tigrat din satul din apropiere (valabil si pentru evaluarea efectivelor si pt actiunea de omorare a lor).

  Asa ca… eu zic ca motivul de relaxare e inca dincolo de luminita de la catul tunelului.

  Apreciază

 63. ARIN via conservarea_biodiversitatii@yahoogroups.com zice:

  Afurisitu de Minister, in loc sa PROTEJEZE animalele padurii care, mai nou, sunt AGRESATE NU dor de „oameni” ci si de MIILE de caini vagabonzi aruncati in padure de „oengeurile de iubitori de animale” (si alti asemenea manctori de bani sau doar de Primarii, tzaranoi samd.) nu are in cap dect CUM sa distruga fauna salbatica SI mai mult!! Sa spuna stimabilu’ Minister CUM face diferenta intre „pagubele” produse de fauna salbatica si fauna salbaticita!!!

  Iar daca da derogari „pentru ca se produc pagube”, sa binevoiasca sa screama un Ordin prin care „derogarile” se dau STRICT pentru animalul care a produs pagubele, demonstrat PRECIS!! Si asta, NUMAI daca alte metode de a diminua pagubele produse de acesta au dat gres!!

  Codruta

  Apreciază

 64. DM Păvăloiu via FB zice:

  Corect ce spui aici Peter cu mentiunea ca tocmai pisica salbatica e probabil singura raportata corect pentru cota de extragere. Sunt mult mai multe decat se crede si populatia e greu de tinut sub control nefiind de interes cinegetic mare si fiind si greu de vanat…

  Apreciază

 65. DM Păvăloiu via FB zice:

  mecanisme naturale mai greu fiindca nu intra in concurenta cu cainii salbaticiti sau cei de stana, nici cu femelele de pisica domestica (omoara doar motanii) salbaticite si atunci se puprapopuleaza cu efecte asupra fazanului, iepurelui, juvenili de caprioara., Sunt multe si greu de vazut ca si rasul de pilda (bine rasi nu sunt multi) iar populatia intra in regres odata cu cea care constituie hrana…

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Pisicile domestice care ajung in natura, acestea ar trebui prinse (si eutanasiate) toate… ca nu au ce sa caute prin habitatele salbatice… unde pot sa faca doar probleme (inclusiv prin hibridizare cu pisicile salbatice). Dar pisicile salbatice, parte a naturii-salbatice, trebuie lasate sa faca fix ce vor, sa traiasca in stilul lor, iar natura are mecanismele necesare pentru a echilibra lucrurile. Dealtfel, foarte rar le vezi nu doar din cauza ca au o viata retrasa, ci si din cauza ca nu sunt multe… nicidecum prea-multe…. si nu produc „pagube” omului. Cat despre fazani, ar trebui exterminati din fauna noastra ca sunt o specie introdusa de om care nu ar avea ce sa caute pe aici. Iar iepurii si caprioarele sunt atat de putine sigur nu din cauza pisicilor salbatice… ci din cauza masacrelor organizate de catre vanatori, care nu prea lasa nimic viu dintre animalele mai mari… prin zonele pe care le „administreaza”.

   Apreciază

 66. DM Păvăloiu via FB zice:

  se hibridizeaza intradevar. Fazanul asta e l-am colonizat, e aici, nu va mai pleca. Iepurele are ca principala cauza cainii de stana si cainii vagabonzi dar si pisicile salbatice. Sunt mai multe decat crezi, fa o tura iarna pe Somes si te sperii, atunci vezi urmele. Oricum nu se vaneaza decat intamplator, nu imi fac griji…

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Daca se doreste, se poate extermina fazanul, tehnic este fezabil; oricum, este un element strain de fauna noastra naturala, din punct de vedere al conservarii biodiversitatii nu ar avea ce sa caute pe aici. Iepurele are multe probleme, de la caini la vanatori, si cea mai mica problema a lui este pisica salbatica. Daca ar avea doar aceasta „problema”, peste tot ai vedea iepuri salbatici. Cat despre vanarea pisicilor salbatice… cota ar trebui sa fie zero… deoarece nu poti zice ca produce concret ceva pagube.

   Apreciază

 67. peterlengyel zice:

  Procurorii ancheteaza cum a fost elaborat studiul ce ar fi permis uciderea a 1.700 de animale din specii protejate
  de G.S. HotNews.ro
  Joi, 6 octombrie 2016

  „Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov ancheteaza modul de elaborare a studiului ce statea la baza ordinului de ministru care propunea impuscarea a circa 1.700 de animale salbatice, ordin suspendat saptamana aceasta de ministrul mediului, transmite Digi 24.

  Potrivit sursei citate, procurorii au demarat o ancheta in rem, privind eventuale infractiuni de fals intelectual, abuz in serviciu si conflict de interese, in contextul in care printre cei care au realizat studiul ar fi si vanatori.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21335198-procurorii-ancheteaza-cum-fost-elaborat-studiul-permis-uciderea-1-700-animale-din-specii-protejate.htm

  Apreciază

 68. peterlengyel zice:

  „ICAS neagă că a făcut vreun studiu

  Nu a fost singura problemă a Ministerului. ICAS a negat că a participat la elaborarea studiului pe baza căruia s-au stabilit cotele de recoltare, deşi numele său apare negru pe alb în comunicările publice ale ministerului şi ale şefei sale, Cristiana Paşca Palmer.

  „În 2016, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, fostul ICAS, nu a participat la evaluarea speciilor de vânat întrucât nu a existat un contract semnat între Ministerul Mediului şi INCDS. Institutul nu a participat la nicio acţiune legată de evaluarea efectivelor de vânat. Nu a avut contract cu ministerul din anul 2014. Ultimul a fost în 2013. Mai mult, niciuna din persoanele care au fost menţionate nu a fost delegată sau mandatată de mine sau altcineva din institut să participe la misiunile invocate. Doamna Palmer a vrut să iasă dintr-o situaţie jenantă. Probabil nu avea acoperire pentru faptul că acolo apăreau nişte persoane din cadrul institutului care, de fapt, nu au participat la acţiune. Pe toţi cei pe care i-a întrebat directorul ştiinţific, Badea Ovidiu, au spus că nu au participat la această acţiune”, a declarat, pentru gândul, Romică Tomescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, fostul ICAS, şi fost ministru al Mediului în perioada 1999-2000.”

  http://www.gandul.info/politica/cum-am-numarat-pisicile-salbatice-din-romania-istoria-unui-ordin-cu-doua-erori-de-continut-mi-se-pun-acum-dracii-niste-rahaturi-15759930

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s