Bocicoel – Maramureș

Niciodată nu am auzit de cineva care dorea să meargă la Bocicoel; doar cunoșteam o fată care provenea de acolo și parcă îi era cumva rușine de unde vine. Nici colegii de școală din Sighet nu cred că găseau prea ușor locul pe harta Maramureșului. Așa banal spre inexistent cum pare, totuși ar putea oferi șanse pentru un album fotografic mult peste orice făcut până acum oriunde în Maramureș… dacă ar exista persoana care să facă acele imagini. Asta este fascinant în Maramureș, că de fapt cam orice loc are potențial să ofere substanță pentru a putea face artă fotografică la modul extravagant.

 

Am trecut prin satul acesta de sute de ori, pe un drum care leagă bazinul Izei de bazinul Vișeului. Niciodată nu a fost un scop în sine să ajung la Bocicoel. Și rar se întâmpla să opresc pentru câteva minute. Cu toate că locul are splendorile lui, cine are timp și chef de el(e)? Și cu ce scop? Ar trebui ieșit din șosea, ar trebui luate rând pe rând ulițele prăfuite și bolovănoase, de urcat pe tot felul de coaste printre fânațe și tufărișuri, ar trebui alocat timp destul pentru a îți face o impresie realistă. Poate ar trebui discutat cu câțiva oameni, dar cam greu dai de unul care să aibă sclipirea intelectuală necesară; sau nu se manifestă ci trăiește în sinea lui. Sau în sinea ei.

DSC_3662DSC_3658DSC_3566DSC_3578DSC_3536DSC_3548DSC_3554

dsc_1613

dsc_1016dsc_1031dsc_1037dsc_1055

Casele din vecinătate sunt pe cale să se prăbușească, sunt goale de cine știe câtă vreme; oamenii au plecat rând pe rând. La 70 de ani femeia iese la cosit… nu prea are cine să o ajute. Cine să rămână în satul acesta la capătul lumii, sau puțin mai încolo? Cum să își imagineze un tânăr sau o tânără că aici poate avea o viață demnă de om? Pentru câțiva cartofi și 3 cepe cu o bucată de brânză lucrezi cam toată ziua… și seara poți să ieși la birt “să te faci mangă”. Destul cu asta, au zis. Destul.

dsc_1676dsc_1676x

dsc_1694

Dacă vezi că orașe mici sau medii, inclusiv municipii ajung să se reducă semnificativ din punct de vedere populațional… să zicem Sighetul… ce te poți aștepta în zone rurale marginale? Câte și care dintre satele carpatine rămân atractive și viabile pe termen mediu? Prin Bulgaria se constată decăderea și destructurarea masivă în zone rurale europene de la capătul lumilor… așa că fenomenul poate să fie studiat în ariile unde se află deja la plină dezvoltare. Se pot face documentare frumoase despre modul în care se prăbușesc casele rămase goale, despre ultimii mohicani bătrâni înconjurați de liane, despre modul în care natura își reia zonele temporar aflate sub exploatare umană.

 

Dacă tot am amintit de Sighet, evident că este un oraș care este plin de țărani, de oameni născuți la sate, sau a căror părinți erau țărani prin satele maramureșene. Suntem puțini cei care de 10-15-30 de generații trăim în oraș, adică avem rădăcini urbane. Sigur, țărănismul la oraș nu sună prea bine, dar te poți întreba oare cum ar arăta acest municipiu când constați că orășenii cu ifose cam pleacă în locuri mai bune… și orașul natal rămâne… în treaba lui. Dacă ai fost cândva pe la marginea de nord-est a orașului Anina (când cobori de pe văile sălbatice din Parcul Natural Semenic – Cheile Carașului)… îți poți aminti cam cum arată un real dezastru urban; aproape de necrezut că așa ceva există în Uniunea Europeană.

dsc_1691dsc_1652dsc_1628dsc_1604dsc_1598dsc_1583dsc_1574

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bocicoel – Maramureș

  1. Nu cred insa caci omul de rand (sateanul) are nevoie de-o anume „sclipire intelectuala” in a-si exprima starea sufleteasca, oricare-ar fi ea !? 😦

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s