Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Am impresia că ai auzit de Cascada Bigăr, poate și de Cascada Beușnița; dacă ești cât de cât interesat de natură, sigur ai auzit de Ochiul Beiului și de Cheile Nerei. De Cascada La Văioaga… nu prea ai de unde să auzi, cu toate că este o splendoare. Și câte altele pot să fie, să le descoperi pentru tine… dacă ai ceva timp de a petrece prin zonă. Destul de minunate locuri, nu? Se pretează pentru câteva ture de filmare… de fotografiere a unor peisaje. Se poate încerca prezentarea lor în lumina care le este necesară?

 

DSC_9351

Cascada Bigăr este destul de spectaculoasă prin forma ei ciudată, prin bolovanul ca un fel de dom suspendat, sau un clopot… piatră plină de mușchi peste care apele curg în șiroaie cu traiectorii interesante. La baza cascadei apare un fel de dantelă din șiroiri… iar dacă mai adaugi că toate fluidele acestea ajung în cursul de apă ce trece pe sub cascadă… îți dai seama că este un fenomen destul de multifațetat, care se pretează la fotografiere și filmare la un mod creativ. Poate să iasă ceva destul de spectaculos dacă ai răbdare, echipamente… chef, inspirație… plus combinații de ape, culori și lumini care să stea la baza imaginilor din diferite anotimpuri. Norocul cu această cascadă este că locul este accesibil foarte ușor, indiferent de anotimp și nici nu trebuie cărate echipamentele pe distanță mare.

DSC_9360

DSC_9318DSC_9321

DSC_9330DSC_9339DSC_9375DSC_9390DSC_9393DSC_9399DSC_9411

DSC_9288

De pe șoseaua care este limita parcului național, se vede o cascadă destul de semnificativă… dar în zonă nu este nici un fel de spațiu de parcare și este curbă și linie continuă. Discutam cu colegul de călătorie, că în altă țară europeană aici sigur amenajau ceva parcare, cu o terasă, ceva loc de unde oamenii să se poată admira această cădere de apă… pentru că în acele țări există capacitate de a pune în valoare astfel de elemente ale peisajului. Culmea că există parcări pe șosea, în locuri anoste, cu banală pădure… Aici se vede că prin zonă nu există nici un fel de conlucrare între cei care ar trebui să promoveze dezvoltarea turismului și cei care ar trebui să creeze infrastructura de transport. Oarecum revoltător să vezi cum mașinile încetinesc, unii pun avarii, iar riscul să mori lângă cascadă este prezent.

DSC_9297DSC_9294

 

DSC_9525DSC_9531DSC_9540

DSC_9555DSC_9561DSC_9579DSC_9585DSC_9603

DSC_9606DSC_9618

DSC_9609DSC_9630

DSC_9420

Cascada La Văioagă este o cădere de apă cu un aspect destul de sălbatic, mai ales că vezi și câteva trunchiuri de arbori care au căzut în locul unde apele se prăvălesc peste un prag. Spectaculozitatea provine nu doar din stilul cascadei-în-sine, ci și din aspectul sectorului din aval de ea, cu ape frumoase în care se oglindește verdele pădurii… sau galbenul și roșiaticul toamnei pe care îl poți imagina cum arată în secundele de grație… care comprimă esențialul frumuseții acestui loc. Locul se pretează la fotografiere și filmare, dar iarna parcă nu prea este recomandat să cari trepied și echipamente de filmare mai serioase pe versantul pe care se coboară la ape.

DSC_9413DSC_9414DSC_9416DSC_9418DSC_9450

DSC_9482DSC_9486DSC_9489

DSC_9468DSC_9492DSC_9498DSC_9502DSC_9516DSC_9522

DSC_9477

 

© dr. Peter Lengyel

PS. După o vizită de filmare în mai 2016 (o singură zi), pentru iunie 2016 am programat o nouă tură de filmare în acest parc, pentru 7 zile… Sper ca ele să fie de neuitat.

Acest articol a fost publicat în Carpatii Meridionali. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

 1. Cata Lin zice:

  A doua cascada de pe Cheile Minisului, cea unde nu este loc de parcare chiar linga cascada si unde este linie continua pe sosea – aceasta a doua cascada seaca daca nu ploua o vreme, ai avut noroc sa o vezi curgand. Cine vrea sa foloseasca locul de parcare, o poate face, e in amonte de cascada. Daca mai vii in zona, iti recomand sa mergi sa vizitezi morile de la Rudaria si satul Ravensca (drumul „asfaltat” iti va pune nervii la incercare, dar efortul merita). Daca ai nevoie de detalii sau ajutor in zona, da-mi de stire. Numa’ bine!

 2. Alexandru Teleaga zice:

  Merita vizitate in zona si Cheile Carasului, Cheile Nerei si ensa padure virgina Izvoarele Nerei (care am inteles ca va fi inclusa in UNESCO)…

 3. Indiscutabil imaginile sunt de calitate dar tot indiscutabil e ca niciuna nu e de fapt din Cheile Nerei , aflate aproape dar la stg.geografic fata de v.Beusnita, minunata datorita depunerilor de travertin, gururilor,pragurilor & cascadelor siroinde. Mirare ca L.Peter nu a foto/postat nici izbucul imens Ochiul Beiului (Beului) aflat chiar linga poteca, fara nicio problema de abordare/cadrare dar f.spectaculos prin turcoazul undelor sale misterioase. Spun asta in cunostinta de cauza dupa ce in urma cu vreun deceniu am parcurs , in ziua I-a , pe poteca-tunel sapata-n calcare de minierii din zona -poieni minunate-trecind pe la Ochiul/Lacul Dracului din flancul stg. Cheile Nerei (25 km) apoi, dupa 1 noapte-n cort la Camping-Pastravarie , am luat-o-n sus pe Beusnita pe la Ochiul Beiului-Casccadele Beusnitei sin-n continuare prin accidentatul flanc geografic dr.l al Cheilor Nerei-25 km-pt. a ajunge i n punctul de plecare amonte unde lasaseram masinile. 2 zile full turism cu rucsaci de 25 kg in circa, cu lipsa acuta de apa/izvoare in ziua II-a dar MINUNAT si de NEUITAT (meritul peisajului si-al trupei).
  LPG
  Baia Mare

  • peterlengyel zice:

   O singura zi de fotografiere prin zona a produs aceste imagini care sunt postate acum (si mare parte a timpului a fost alocat pentru filmare… de fapt poze am facut cand filmam si ceva time-lapse care cerea timp). Am intrat si pe un sector al Cheilor Nerei, dar din pacate nu am vazut ceva care sa merite fotografiat, adica sa simt ca are capacitatea sa iasa din nivelul banalului… Poate data viitoare. Oricum, ideea este de a face in zona ceva fotografiere si filmare la modul mai serios, iar aceasta prima zi de prospectare a accesului sper sa fie doar inceputul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s