Păsări din Maramureș cu József Béres

Experiențele noastre din teren sunt foarte diverse, variate, depinzând de timpul pe care l-am petrecut în natură, locurile pe care le-am văzut, uneori dependente de hazard, șansă, spirit de observație. Îmi imaginez că aici am să postez câteva extrase din interviuri despre păsări, pe care am intenția să le realizez în viitorul apropiat, cu biologul maramureșean József Béres… care ne poate povesti din experiențele a peste 7 decenii de peregrinări prin Maramureșul Istoric.

În cadrul unui interviu filmat la 4 martie 2016, Béres József povestește despre sitarul de pădure (Scolopax rusticola); atunci când a citit în literatura ornitologică afirmația că această pasăre ar avea capacitatea de a își transporta puiul în zbor, prins între picioarele adultului,… credea că trebuie să fie un fel de legendă, o poveste. Dar, odată aflat în Munții Rodnei, la o zonă mai umedă situată la câteva sute de metri de Casa Laborator, unde cuibăresc sitarii de pădure, a avut ocazia să vadă de la câțiva metri pasărea adultă zburând cu un pui prins între picioare.

 

9 martie 2016. Béres József povestește despre modul în care a ajuns să fie atras de biologie. Când era copil, familia i-a cumpărat seria de volume a lui Brehm, Lumea Animalelor, traducerea maghiară în 18 volume (7.000 de pagini); aceste cărți au devenit un fel de carte sfântă pentru copilul care era atunci. Știa că turturelele (Streptopelia turtur) sunt prezente natural prin Maramureș, iar pe timp de iarnă acestea migrează undeva departe la sud. A observat că iarna erau niște păsări asemănătoare, guguștiucii (Streptopelia decaocto), o specie care până atunci nu a fost menționată în zonă… pentru că nu erau; a constatat o extindere a arealului acestora către nord – în Maramureș erau prezente deja în număr mare. A scris despre observația asta la București (la Centrala Ornitologică Română?), dar scrisoarea nu a primit răspuns. La fel, a scris la Institutul Maghiar de Ornitologie, la Budapesta, dar nici de acolo nu a venit răspuns la scrisoare… doar că în publicația anuală Aquila, a apărut în 3 rânduri o notă, în care se arăta că el, Béres József, a observat specia Streptopelia decaocto prezentă în Maramureș, la Sighet. Cred că avea 14 ani pe atunci și a simțit valoarea unei observații corecte… ceva care este o noutate pentru știință… și manifestarea ideii în cadrul unei publicații științifice. A decis că nu vrea să devină medic… așa cum dorea familia, ci că o să fie biolog (asta a fost în urmă cu 69 de ani).

 

© dr. Peter Lengyel
PS. Va urma…

 

Acest articol a fost publicat în Pasari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s