Mamifere din Maramureș – cu József Béres

Fragmente din interviuri despre mamifere, din experiența de 7 decenii în natură prin Maramureș, povestite de biologul Béres József. Interviu filmat la 4 martie 2016.

Lupul și șoarecii. Munții Igniș, cândva pe timpurile dinainte de 1989. Păstorii se plângeau de lupii care erau prin zonă… și ziceau ei că oile nu sunt în siguranță. A fost organizată o vânătoare de lupi, ceva normal pentru vremurile când aceste carnivore erau în bătaia puștilor și se primeau și bani pentru împușcarea lor. Din pădure au ieșit 5 lupi, 3 tineri și 2 adulți; un adult a fost rănit dar a reușit să dispară, iar un lup tânăr a fost omorât. A fost jupuit, și au văzut că are stomacul destul de plin, așa că au fost curioși să vadă cam ce a mâncat. Avea în stomac 15 șoareci/ rozătoare. Asta în contradicție cu impresia general-răspândită lupul ar prinde doar cerbi, căprioare, mistreți, oi șamd.

Iepurele și vulpea. La o margine de tufăriș, era o vulpe și prindea șoareci. Scurma pământul, făcea salturi… așa cum are obiceiul. Un iepure de câmp a apărut nu departe de vulpe, iar omul se aștepta să se declanșeze o urmărire a prăzii potențiale de către prădător, o goană pe viață și pe moarte. Dar, nu a fost să fie. Iepurele se uita la vulpe, și vulpea se uita la iepure… iar apoi a continuat să încerce să prindă șoareci. Desigur, asta nu înseamnă că vulpile nu ar prinde ceva iepuri tineri… dar situația din teren este departe de poveștile în care se conturează impresia că vulpile prind iepuri la modul general.

Au mai fost filmate azi secvențe de interviuri despre cerbii din Igniș, despre urși și relația lor cu oamenii șamd.

© dr. Peter Lengyel

 

PS. Va urma…

 

Acest articol a fost publicat în Mamifere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mamifere din Maramureș – cu József Béres

  1. Radu Mititean via FB zice:

    Acum cativa ani pe creasta Obcinei Mestecanisului, nu departe de herghelia Lucina, statea pe marginea drumului asezati pe iarba cu bicicletele culcate langa noi, mancand de amiaza si admirand pesiajul… cand auzim din spatele nostru un soi ciudat de tropaituri in cadenta ridicata dar mult mai infundate decat tropotul de cai… cand intoarcem capul – ce sa vezi? Un iepure gonea fix spre noi urmarit la mica distanta de o vulpe… a trecut iepurele pe la vreo 2 metri de noi, vulpea cand a vazut ca ajunge f. aproape a franat si a deviat, si apoi a realizat ca nu are sanse sa il mai ajunga, iepurele a continuat sa alerge la viteza maxima cel putin jumatate de kilometru pe drum, pana a iesit din raza vizuala…. si a stiut sa exploateze prezenta omului, ca nu eram in drumul lui, a venit intentionat fix spre noi stiind probabil ca vulpea ar prefera sa nu se apropie de om, nestiind ca biciclistii nu sunt vanatori 🙂

    • Laszlo Demeter zice:

      imi vin in minte berzele care gasesc in foarte scurt timp parcelele in curs de cosit cu masina de cosit sau tractorul. Nu pot sa explic altfel decat ca se orienteaza dupa zgomotul masinilor de cosit / tractorilor. Este un studiu din Polonia care a aratat ca berzele gasesc lek-urile de broaste de mlastina dupa vocea acestora. Nu-i de mirare deci ca pot folosi si sunetul motoarelor pentru a gasi surse de hrana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s