Pachetul de filme Câmpia Dunării de Jos

A aborda aspecte naturalistice la nivel regional, la un mod rezonabil de sistematic și de spectaculos, cu scopul prezentării acestora în cadrul unor filme video… necesită ceva capacitate & pregătire. Omul se poate baza mai ales pe experiența personală anterioară în zonă… la care se mai adaugă ceva studiere a bibliografiei și discuții cu persoane de contact care eventual au o cunoaștere bună a terenului și a valorilor naturalistice la nivel local. Desigur, faptul că îți propui să abordezi anumite subiecte, nu înseamnă că vei avea reușită 100%, de aceea este bine să ai o listă mai amplă de subiecte potențiale, dintre care unele vor ajunge să fie transpuse în imagine filmată. Fiecare tură de teren în zonă va aduce noi informații, care vor completa datele existente, astfel încât în 2 ani să se poată contura o imagine generală destul de impresionantă.

În linii mari, există câteva teme clare care merită atenția:

1. Situl Natura 2000 Lacul Gălățui
https://peterlengyel.wordpress.com/2015/12/18/situl-natura-2000-lacul-galatui/

2. Situl Natura 2000 Măxineni – Brăila
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/12/10/situl-natura-2000-maxineni-braila/

3. Situl Ramsar Suhaia (Teleorman)
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/25/situl-ramsar-suhaia/

4. Situl Natura 2000 Vedea – Dunăre
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/23/situl-natura-2000-vedea-dunare/

5. Situl Natura 2000 Gruia – Gârla Mare
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/22/situl-natura-2000-gruia-garla-mare/

6. Situl Natura 2000 Confluența Jiu – Dunăre
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/08/31/situl-natura-2000-confluenta-jiu-dunare/

7. Situl Ramsar Confluența Olt – Dunăre
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/08/25/situl-ramsar-confluenta-olt-dunare/

8. Situl Ramsar Bistreț (Dolj)
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/08/24/situl-ramsar-bistret-dolj/

9. Parcul Natural Comana (Giurgiu)
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/08/01/parcul-natural-comana/

10. Situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/07/25/situl-natura-2000-ciocanesti-dunare/

11. Situl Natura 2000 Grădiștea – Căldărușani – Dridu (Ilfov)
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/07/23/situl-natura-2000-gradistea-caldarusani-dridu/

12. Situl Natura 2000 Brațul Borcea
https://peterlengyel.wordpress.com/2012/09/26/situl-natura-2000-bratul-borcea/

13. Dunele de nisip de la Hanu Conachii – Galați

14. Ciuperceni-Desa (Dolj)

15. Pădurea seculară Zăval (Dolj)

16. Rezervația naturală Muzeul Trovanților (Costești – Vâlcea) – de văzut dacă se potrivește mai bine la Carpații Meridionali? Interviu cu Florin Stoican, în cadrul unei ture în zona Vâlcea (în care se pot vizita și filma diferite arii protejate vâlcene).

17. Film mare Câmpia Dunării de Jos (52 de minute)

Dacă va exista contextul, se poate realiza și un film cu Insula Mică a Brăilei (naturală) și/ sau cu Insula Mare (ca impact uman).
https://peterlengyel.wordpress.com/2013/01/10/insula-mare-a-brailei/

Există în Dunăre o serie de ostroave interesante care sunt declarate arii protejate (Ostrovul Mare și Ostrovul Gâsca, ambele din județul Teleorman… Ostroavele Cama-Dinu-Păsărica din județul Giurgiu, Ostrovul Ciocănești, Ostrovul Haralambie, Ostrovul Șoimul… toate trei din județul Călărași), dacă se vor realiza parteneriate locale, atunci se pot aborda unele dintre ele.

Probabil că merită abordat și Situl Natura 2000 Balta Albă – Amara – Jirlău – Lacul Sărat Câineni (limita județelor Buzău și Brăila). Aici am făcut imagini splendide… care până acum nu au ajuns să fie măcar văzute de mine… ce să mai zic de postare pe blog.

Este nevoie de un zbor cu avionul de-a lungul Dunării… se poate spera că va exista ocazia/ contextul financiar.
https://peterlengyel.wordpress.com/2014/12/05/zboruri-peste-campia-dunarii-de-jos/

Este nevoie de includerea unor păduri, deoarece seria de până acum se focalizează prea mult pe zone umede… așa că este necesară o echilibrare (asta înseamnă că la parcurgerea zonei, trebuie vizitate mai multe păduri care sunt arii protejate, pentru a decide care dintre ele se pretează eventual unui film). Se mai poate adăuga orice loc relevant în care se ajunge cu ocazia unor viitoare ture de prospectare.

Pentru anul 2016 se pot programa două ture de filmare de câte 10-14 zile, una în prima jumătate a lunii iunie, alta în a doua jumătate a lunii septembrie. Depinzând de situația altor ture de filmare, mai pot exista și vizite mai scurte prin zonă. Locuri de cazare în această regiune sunt foarte rare și la mare distanță una de alta, așa că te poți baza mai ales pe cort/ saltele, cort instalat pe mașină etc, eventual un camping improvizat în curtea primarului din orice localitate… La unele dintre arii se poate face filmare și pe traseul de dus sau întors între Maramureș și Dobrogea/ Deltă (Hanul Conachii, Balta Albă etc). Depinzând de materialele rezultate… se pot face ulterior programările pentru ture de completare în 2017.

© dr. Peter Lengyel

PS. Dacă din această regiune aveți date/ idei despre alte zone cu spectaculozitate ridicată și valori naturalistice ieșite din comun, vă rog să faceți comentarii care să poată ajuta la luarea lor în considerare.

Acest articol a fost publicat în Filmare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pachetul de filme Câmpia Dunării de Jos

 1. Constantin Ciubuc ciubucconstantin@yahoo.com via Conservarea Biodiversitatii zice:

  Toate ostroavele romanesti de pe Dunare cuprinse pe tronsonul cuprins intre Calafat si Braila (mai putin Insula Mica a Br.care deja e parc nat.) le-am cercetat personal in intervalul anilor
  1999 – 2001. Aici este cantonata o fauna de nevert. terestre exceptionala, aflata intr-o stare de conservare f. buna. singurul factor perturbator sunt inundatiile de primavara dar acestea sunt suportate de pop. de plante si anim. nevert. (este vorba de ostrov. Pacuiul lui Soare – unde sunt si vestigii arheologice antice, ostrovul Sredniak etc. etc.) Nu am cunostinte ca aceste ostroave da fie incluse in vreun parc nat.! Are cineva informatii despre statutul acestor teritorii romanesti? Acestea nu pot fi incluse in situri natura 2000?

  Stiu despre canaralele Dunarii cele cuprinse intre Harsova si Ostrov ca sunt incluse. Am lucrat acolo dar despre Pacuiul lui Soare nu am cunostinte. Starea de conservare a ostroavelor romanesti este impresionanta! Eu le-am prospectat pe toate, le-am parcurs cu piociorul pe toate in cadrul a doua expedtii ce au durat mai bine de o luna fiecare
  Nu cred ca din 2000 pina acum sa se fi produs deteriotri.
  Majoritatea sunt virgine, adica erau. Foarte multe specii de carabide (pe acestea le-am urmarit eu). Vegetatia este dea dreptul luxurianta. Ba mai mult era sa dam de bucluc cu politia bulgara caci am mers si pe unele bulgaresti cred ca era Sredniak! Ar fi o pierdere daca aceste pamanturi recente aflate intr-o continua transformare sa nu fie luate in seama de Natura 2000.
  Mai interesant ar fi daca s-ar putea accesa fonduri ptr.cercetari asupra biodiversitatii specifice si a biotopurilor
  Sa stii ca d.p.d.v al starii de conservare unele dintre ele sunt mai bine conservate decat Insula mica a Br. unde am lucrat si acolo vreo 4 sau 5 ani tot pe nevert ripariene
  Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s