Pădurea Bârnova și Vipera nikolskii (Script de Film)

Un subiect interesant, care se pretează la transpunerea cu succes în film. Este nevoie de 1-2 zile de documentare, pentru a citi câteva articole despre pădurea respectivă – sit Natura 2000 și despre taxonul Vipera (berus) nikolskii. Filmul are nevoie de un story. Adică, dacă vorbește sec despre o pădure, este banal, cumva. Dar, dacă este prezent cercetătorul care a investit capacitate intelectuală și energie, timp pentru a studia apartenența taxonomică a viperelor din pădurea aceea, dacă vorbește de patternuri coloristice, genetică mitocondrială, importanța viperelor pentru om șamd… atunci filmul atinge un alt nivel, dezirabil.

Este de dorit să se realizeze un film scurt spre mediu, poate 5 spre 15 minute (deja 15 minute pare prea mult…) care să prezinte cazul pădurii și a acestor vipere aparte. Filmul trebuie să fie slim… subțirel, în sensul să nu fie umplut cu tot felul de detalii care doar complică lucrurile: trebuie să se focalizeze pe subiectul abordat, adică pe viața viperelor, ecologia/ etologia/ genetica lor. Spre exemplu, în cazul acestei păduri, ai putea avea tendința să incluzi tot felul de aspecte despre vegetație, alte specii din zonă șamd… dar acest tip de informație trebuie să fie limitată la strictul necesar (spre exemplu câteva date generale despre pădure, plus papucul doamnei și alte câteva specii spectaculoase), pentru ca datele să nu copleșească și să diminueze subiectul filmului.

Vipera (berus) nikolskii – Interviu cu dr. Alexandru Strugariu – descrierea cazului în linii generale, cercetările, publicațiile apărute… cum a fost constatat că populația de aici aparține acestui taxon, descrierea aspectelor variabilității cromatice, patternul desenului, frecvența exemplarelor melanice, folidoză, aspecte de hibridizare și de genetică mitocondrială; diferențe legate de venin și componenta neurotoxică a acestuia, utilizări medicale potențiale. Filmare macro cu câteva exemplare… (plus fotografierea lor în detaliu pentru a selecta imagini care să poată să fie utilizate în film?). Cred că este de dorit să se facă filmări spectaculoase cu cel puțin 4-5 exemplare cu colorit diferit (bine, e mai ușor de zis decât de făcut…). Este bine să intre și cadre mai speciale, spre exemplu cu un GoPro pe o tijă se poate filma o mișcare serpentiformă pe la baza plantelor, prin vegetație, cu opriri și avansări… simulând cam ce ar percepe o viperă aflată în mișcare prin zonă… iar la finalul cadrului să se dea impresia că animalul respectiv a urcat pe un trunchi căzut la pământ și de acolo vede cercetătorii/ (eventual mașina de teren pe un drum forestier?); imaginea poate să fie blurată pe la margini, sau distorsionată cromatic, pentru a ajuta crearea senzației că este ceea ce vede șarpele. Desigur, multe idei concrete despre ce și cum se poate filma bine, vor apare în teren. Este nevoie de 2-3 zile de filmare în primăvară (sfârșit de aprilie 2016), o zi în vară, o zi în toamnă și iarna câteva cadre trase în trecere, doar de dragul de a completa imaginea anotimpurilor. Autenticitatea trebuie să fie dată de prezența cercetătorului în teren, discursul interesant despre subiect plus cadre filmate cât mai interesant. Undeva ar trebui să apară și ceva de genul: „Îmi pare bine că există oameni ca tine, preocupați la modul serios de studiul științific al acestor vipere.”. De făcut și o scurtă prezentare despre Grupul Herpetologic Moldavica, în care să fie descris cum a fost înființat, cu ce scop, care sunt rezultatele de până acum și care ar putea să fie planurile de viitor. Oricum, per total subiectul are potențial naturalistic/ eco la modul semnificativ.

© dr. Peter Lengyel

PS. Există câteva secvențe/ spoturi de film documentar despre Pădurea Bârnova… focalizate pe speciile din formularul standard al sitului (spre exemplu Bombina bombina… în timp ce aspectele cele mai interesante de biodiversitate au rămas pe dinafară). În filmele acestea de câteva secunde există destule greșeli, spre exemplu liliacul este „o specie”… „gâze, insecte, animale și păsări” șamd. În peste doi ani, din noiembrie 2013 până în ianuarie 2016, aceste spoturi au adunat între 15 și 122 de vizionări… adică nu foarte multe. Poate cu ceva ajutor se poate crește vizibilitatea lor.

Bârnova Repedea General

Bârnova Repedea Păduri

Bârnova Repedea Papucul doamnei

Bârnova Repedea Bombina bombina

Bârnova Repedea Lilieci

Acest articol a fost publicat în Filmare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s