Grădina Zmeilor (Script de Film)

Cadre generale filmate din dronă… zburând peste tufăriș, pădure, stânci. Cadre idilice, în lumini perfecte, cu stâncile iluminate de soare înconjurate de vegetație în culori de toamnă… filmări de iarnă, primăvară. Detalii de plante, șopârlă, fluturi, cuib de pasăre. Voice-over de prezentare a valorilor naturalistice… geologice, peisagistice ale locului.

Interviuri cu turiști care vizitează zona. Probabil că acest element ar putea să fie punctul forte al filmului: tineri, tinere, oameni aflați la senectute, împărtășind sentimente legate de acest loc. Fluxul de turiști este foarte mare, mai ales vara. Marea majoritate a vizitatorilor sunt din Ungaria, oameni care sosesc autocare după autocare. Este nevoie și de interviuri cu oameni din România, și pe cât posibil măcar 2-3 fețe umane din Germania, Anglia, Japonia. Întrebările pentru turiști sunt despre impresia lor privind Grădina Zmeilor, cum au auzit de locul acesta, ce a fost cel mai impresionant, cum pare peisajul șamd. Este bine să nu fie făcute interviuri la grupurile mari și gălăgioase de turiști, ci la oamenii din grupuri mai mici, care să dea o atmosferă mai tranquilă… de serenitate, calm, armonie, integrare în natură, reculegere șamd. La început de interviu ar trebui notate numele lor, țara unde sunt rezidenți… și aceste date ar trebui să le și zică fiecare la început de filmare (pentru ca apoi să nu fie încurcate datele). Cred că este evident că în film nu vor intra din interviurile cu ei decât câteva frânturi, câteva cuvinte-cheie, un zâmbet etc. Dacă aria are custode, este posibil să fie contactat în vederea realizării unui scurt interviu, pe linii non-tehnice, despre importanța protecției locului. Cel mai bine ar putea să fie să avem filmare cu un geolog care a lucrat prin zonă și care poate explica frumos, coerent și în limbaj rezonabil de non-tehnic procesele prin care acest loc a ajuns să arate așa cum îl vedem azi (doar că a găsi astfel de persoană nu este prea simplu).

Timp alocabil pentru filmări: 4 zile bune de filmare (adică… dacă nu sunt condiții bune… nu se prea pune). Ideal ar putea să fie o zi de primăvară, două zile de toamnă și o zi de iarnă. Vara în general e prea aglomerat… și e prea cald, dar dacă tot treci prin zonă se poate încerca ceva, în măsura în care există condiții bune. Potențialul pentru acest subiect este un film între 2 și 10 minute… cred că dacă ar ajunge să fie mai lung, deja devine mai puțin OK (dar decizia se poate lua după ce ai materialele filmate selectate). În principiu, acest film se poate realiza în anul 2016.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Filmare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s