Facultatea de Biologie din Cluj (Script de Film)

Am avut o discuție cu prof. Coroiu, decanul de la Facultatea de Biologie din Cluj: sunt sigur că va ajuta foarte mult la realizarea acestui film, prin recomandarea acelor persoane care să fie adecvate pentru interviuri, facilitarea filmărilor, contribuția cu idei cât mai OK pentru ca lucrurile să meargă bine spre excelent. În esență, cred că este clar de interes pentru orice om din domeniu ca acest film să iasă foarte bine.

De ce este nevoie? Cadre cu clădirea Facultății de Biologie, plus cele din Grădina Botanică și cele de la Sediul Central al Universității. Plimbare cu GoPro și cadre fixe din Amfiteatrul de Zoologie (AZ), Sala de Zoologia Nevertebratelor (SZN), biblioteca, Muzeul de Zoologie, Microscopie Electronică – există acum parcă 4 noi microscoape electronice moderne… de ultimă generație; cadre cu plante din ierbar, cadre cu sere de la Grădina Botanică, filmare cu drona în Grădina Botanică șamd. Biblioteca facultății trebuie să arate impunător, cu masive colecții de cărți, câteva detalii cu cărți vechi, legate în piele, și altele cu cărți actuale de la edituri universitare ale vestului… pot adăuga la senzație. Desigur, nu e cazul să fie filmate cărțile în sine, că e prea sec, dar dacă ele sunt răsfoite de niște mâini gracile, sau un profesor bătrân se uită în ele… alta e situația.

Un fel de laitmotiv al filmului trebuie să fie relația dintre universitate/ mai concret facultatea de biologie și comunitatea eco… a oamenilor preocupați de cercetarea și conservarea diversității biologice… plus dezvoltare durabilă. De realizat o serie de întrebări despre starea învățământului universitar în domeniul biologiei, viitorul celor din domeniu, aspecte de interes pentru cercetarea ecologică șamd etc etc. Interviu cu Coroiu, Decanul Facultății; plus alte câteva personalități, precum și câțiva studenți. De văzut cum se poate combina și cu secția maghiară (din câte aud cea germană nu e prea funcțională)… adică ar trebui niște interviuri și în aceste limbi, ar oferi o viziune mai interesantă și mai realistă asupra situației. Plus, de văzut ce ONG-uri există prin facultate… de la asociații studențești la cele specializate pe lepidoptere, speologie șamd. Timp estimat pentru realizarea filmărilor generale de la Cluj: 3 zile (dar asta înseamnă că unele cadre trebuie trase iarna, primăvara, altele toamna șamd).

Dacă se va organiza ceva simpozion/ conferință, ar trebui trase câteva cadre și la un astfel de eveniment (păcat că la recentul eveniment cu doi deținători de Premii Nobel nu a fost încă proiectul în implementare).

Practică la baza de la Arcalia – de stat poate și o săptămână, timp în care să fie filmate câteva interviuri bune; în această perioadă pot să fie făcute și filmări la valori naturalistice din zonă, necesare pentru alte filme.

Practică de vară în Delta Dunării; de surprins cadre cu atmosfera studențească, discuții, distracție; în perioada din Deltă se pot face și alte cadre necesare în filmul despre Deltă.

Filmul trebuie să fie plin de filmări cu plante, animale, laboratoare, detalii morfologice fotografiate la microscop, imagini de organite celulare prin microscopie electronică șamd. Este nevoie de câteva cadre filmate cu animale de laborator (probabil de preferat șobolani albi); plus, la Vivariu, un șarpe mai mare (piton, boa) în timp ce este hrănit… adică atunci când ucide prada și cum o înghite: la acest cadru trebuie să intre și chipul unei studente/ sau a unui student care se uită la situație. Cred că 2-3 studente inteligente și dezinvolte, care arată bine și fizic, plus 1(2?) studenți mai speciali… care să apară în mai multe locuri în film [răsfoind file de ierbar, stând cu ochii în microscop, citind un curs la bibliotecă, prezentând o lucrare la o sesiune etc.], ar putea să dea mai multă coerență și autenticitate. Poate că se pretează și utilizarea unor efecte vizuale mai speciale, care să aducă o atmosferă mai modernă; este necesar să fie inclusă și ceva eXtravaganzZa, ceva din splendoarea care ar putea să fie a studenției. Un risc la acest film este ca el să devină prea plin de tot felul de detalii… adică trebuie conștientizat din start nevoia de a reține doar cadre perfecte, pure, curate… iar ritmul să fie păstrat destul de calm, plăcut. Per total filmul trebuie să fie calm spre dinamic, având un ton optimist, fresh…. apt să promoveze ideea de studiere a biologiei. Eventual, se pot face două variante, unul de tip spot de 2 minute și unul mult mai dezvoltat; probabil că în varianta mai lungă ar trebui incluse și câteva cadre din Cluj din zonele mai reprezentative, plus ceva filmat din mașină prin oraș, pe repede-înainte… ori chiar câteva cadre trase din avion, survolând orașul (asta dacă o să fie zbor combinat cu Apusenii spre exemplu).

© dr. Peter Lengyel

PS. Acesta este un concept/ script de film care va ajunge mai elaborat, în măsura în care vor apare noi idei semnificative. Dar și improvizația creativă la fața locului, la filmări, va avea un mare rol.

PS2. În timpul filmărilor universitare/ practică de teren, pot să fie trase și unele cadre necesare pentru alte filme, spre exemplu impresii despre conservarea biodiversității în peisajele carpatine, deltaice, danubiene, situația animalelor ferale (câini, pisici etc) cu impactul lor asupra biodiversității… și multe altele. Cred că ar putea să fie o destul de eficientă utilizare a timpului.

Acest articol a fost publicat în Filmare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s