Peștera Gang

DSC_2458

DSC_2371DSC_2383DSC_2391

În peregrinările prin Carpații Meridionali, în după-masa zilei de 22 octombrie 2011… am văzut un panou care arăta simplu: Peștera Gang. Erau lumini frumoase… și suna promițător să vedem ce este la locul indicat. Problema era că nu a fost atât de simplu de a găsi locul… pe cât părea pe indicator. Dar, tot am ajuns la o intrare de peșteră, unde am folosit ocazia momentului pentru fotografiere, în timp ce colegul cameraman filma câteva cadre… iar șoferul se odihnea – chiar avea nevoie după alunecarea mai mult sau mai puțin controlată cu mașina de teren prin tot felul de noroaie. Era destul de sălbatic locul, pădurea arăta bine, iar stâncile în care se deschidea intrarea peșterii ofereau un subiect interesant. Cursul apei – care din peșteră ieșea la suprafață -, frunzele de toamnă care cădeau necontenit, ferigi, pietre, raze de lumină venite printre arbori… frumoase combinații. Nu pot zice că a fost cine știe ce mare minune, dar câteva ore plăcute au fost petrecute în liniștea acestor locuri.

DSC_2338DSC_2348DSC_2358

De atunci a trecut ceva vreme… iar acum am aruncat o privire asupra imaginilor păstrate în folderul inscripționat Peștera Gang. Plus am dat un search pe net. Cam jalnic cât de puține și superficiale sunt prezentările despre acest subiect… sau doar eu nu am dat de ceva care să mai clarifice aspectele esențiale. Câtva poze și filmări prin care se poate recunoaște locul… și cam atât. Situată în pădurea Găunoasa… nume sugestiv dat zonei calcaroase-carstice… este la o distanță de circa 18 km de Șinca Nouă… mai sus de satul Paltin – în Țara Făgărașului. Există ceva legende că aici era locul unde se ascundea haiducul Bălan.

DSC_2395DSC_2398DSC_2428

DSC_2433DSC_2443DSC_2448

Îmi pot imagina ca data viitoare dacă vom trece prin zonă… să avem și echipamentele necesare pentru a face o vizită în interior… indiferent de cum o să fie vremea de afară. Ar putea să fie o completare a impresiei despre acest loc. Tot cu acea ocazie (de preferat înainte de vizitarea peșterii) ar putea să fie răsfoite câteva cărți de speologie… pentru a vedea cam ce se cunoaște despre zonă… până acum.  Dacă ai avea un optimism exagerat… ai putea să îți imaginezi că vei parcurge și câteva articole științifice eventual existente… privind subiectul Peștera Gang… dar probabilitatea să ai timp și chef de așa-ceva este destul de străvezie.

© dr. Peter Lengyel

DSC_2466

Acest articol a fost publicat în Carpatii Meridionali. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s