Cuhea – Bogdan Vodă – Maramureș

O serie de imagini din această zonă… se va dezvolta cu timpul. Îmi propun să includ aici imaginile care se vor realiza în viitor, astfel că la fiecare ieșire în zonă să fie câteva noi poze. Și, eventual scurte texte care să explice unele aspecte.

DSC_3553DSC_3556

 

DSC_3562

Chiar dacă am o experiență de câteva decenii de explorare a locurilor din Maramureș… totuși… mai există posibilități de desfășurare… multe. Nici nu îți imaginezi că un drumeag pe care de-abia îl poți vedea, o intrare nesemnificativă între 2 tufe… te poate duce în scurt timp către tot felul de paradisuri necunoscute. Locurile cele mai bune nu sunt menționate pe nici o hartă, nu ai auzit niciodată să se discute despre ele, deoarece eco-turismul de până acum este în stadiu barbar. Dar, există cu sutele locuri perfecte, nevăzute și ne-exploatate turistic, pentru că nu ai cu cine. Te poți întreba, oare cum ar arăta acele locuri dacă ar ajunge pe acolo mulți oameni; pe baza experienței, ai putea zice că rapid ar ajunge niște jeguri… dar dacă ar exista comportament civilizat, respect pentru locurile de vis… poate că ar putea să fie împăcată protecția valorilor cu prezența vizitatorilor.

 

Există pe aici un drum care are un sector suprapus peste cumpăna de ape dintre bazinul Izei (spre vest, spre Cuhea/ Bogdan Vodă) și bazinul Vișeului (spre est, către Bocicoel/ Vișeu de Jos). Acest drum de culme te duce la unul dintre cele mai minunate locuri din Maramureș… de unde seara la apus se conturează terasele de pe dealuri și culmile secundare care coboară ca niște coaste uriașe… și dincolo de valea Izei se vede Platoul Vulcanic Igniș. Și nu sunt stâlpi sau cabluri sau alte artefacte umane care să fie deranjante… și se poate vedea un fel de paradis parcă ireal de frumos.

dsc_1064dsc_1070dsc_1091dsc_1121dsc_1124dsc_1136dsc_1145dsc_1148dsc_1151

dsc_1247dsc_1255dsc_1259

 

Câine? În general un factor perturbator, sare la tine să te muște sau latră aberant, ori intră în cadru fix unde nu ar trebui să fie… și poate că este în haită cu alți 7 câini. Așa că deloc nu lipsește. Dar, excepția întărește regula. Dacă apare un câine singuratic și prietenos, vine în preajma ta și privește și el apusul de soare… cumva te face să îl fotografiezi. Are scaieți în blană, se vede că a trecut prin toate tufărișurile și buruienișurile dealurilor; habar nu ai de unde vine și ce o să fie cu el. Aproape că regreți că trebuie să rămână acolo, singur.

dsc_1103dsc_1112dsc_1162dsc_1181dsc_1183dsc_1210

dsc_1214dsc_1226dsc_1229dsc_1238

DSC_9196

DSC_9184

DSC_9190 DSC_9193

DSC_3713 DSC_3719

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cuhea – Bogdan Vodă – Maramureș

  1. Sorin Hotea via FB zice:

    Corect. Dar ar mai fi perfecte daca le-ar vizita multă lume?

  2. Radu Mititean via FB zice:

    La situatia de acum si incapacaitatea de a gestiona fluxuri turistice importante astfel incat sa nu se faca praf obiectivul / zona, e mai bine sa nu fie prea mediatizate…

  3. Mihaiescu Gheorghe via FB zice:

    Am observat si eu, ca din pacate, pe cei mai multi îi impresioneazā alte forme. Ce ne prezinti tu, sunt forme rare, unice cred.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s