Deutsch Kreuz – Szászkeresztúr – Criț

O scurtă vizită în această localitate a dat ocazia realizării unor fotografii la un eveniment autentic al sașilor, sus în biserica fortificată care se ridică deasupra localității; mai jos, în zona centrului nou era un alt tip de eveniment, cu muzică modernă și nenumărați oameni bronzați, așa încât în zona respectivă nu am găsit nici un subiect fotografic care să se integreze în ceea ce mă interesează pe mine. În satul acesta este o casă splendidă, restaurată la un nivel al pretențiilor actuale, dar păstrând stilul tradițional, un exemplu al lucrului bine făcut unde simți ce bine era să trăiești pe aici cândva când erau pe stradă conversații în germană/ dialect săsesc. Deci, aceste prime 18 fotografii sunt grupate pe 3 teme: 1. exteriorul unei case din sat… o clădire care era bine iluminată în acel moment (dar erau sute de case interesante dintre care unele ar merita cândva fotografiate); 2. un eveniment săsesc în care oamenii se distrau excelent în stilul care îi caracterizează (adică nimeni nu era întins mort de beat pe jos); 3. interiorul casei unde am stat o noapte, un loc foarte plăcut, răcoros și pe vremea caniculară de afară (și unde voi sta și în octombrie, la următoarea tură de fotografiere prin zonă).

Îmi imaginez că prin octombrie va exista contextul să fac o serie mai elaborată de imagini, cu zonele mai interesante din sat, cu case și biserica fortificată… poate și „șasă cai frumoș”. Chef să fie de poze, resurse pentru carburant și ceva mâncare bună… lumină care să ne facă să simțim că merită trăită viața… în felul nostru, unic și irepetabil.

DSC_2489

DSC_2483

DSC_2492

DSC_2495

DSC_2522 DSC_2524 DSC_2525

DSC_2503 DSC_2508 DSC_2515

DSC_2518 DSC_2528

DSC_2567

DSC_2549

DSC_2545

DSC_2539

DSC_2540 DSC_2561

Pentru cazare în casa asta din anul 1780 (sau din 1786?) puteți suna la dr. Roxana Ganciu – 0723536790.

© dr. Peter Lengyel

PS. Dacă vedeai cam care era diferența de stil între “bulibășeala” de la festivalul din sat… față de atmosfera distracției din biserica fortificată… aveai impresia că ai observat două lumi diferite. De fapt, acestea sunt realmente două universuri paralele, 1. cel al sașilor care au ridicat minunatele construcții din zonă, case și biserici fortificate, cetăți splendide care au devenit patrimoniu UNESCO, cei care deși erau țărani aveau o finețe și o sofisticare mai mare decât a tractoriștilor actuali de prin orașe și 2. altul al “țiganiadei” care a ocupat casele rămase fără locuitori în Transilvania săsească aflată sub ocupația comunistă. Greu îți poți imagina un dezastru mai mare pentru zona săsească, decât părăsirea ei de sași… care au plecat masiv, lăsând în urma lor cam tot ce aveau mai aproape de suflet. Doar că aici nu se mai putea exista uman, era viciat aerul de duhoarea pestilențială a dictaturii național-comuniste. În locul lor s-au instalat gloate inculte, lipsite de cel mai elementar bun-simț; au intrat în casele acestea, ducând și caii în camere, au făcut foc din parchet, din mobilă, din minunate comori etnografice ale Transilvaniei. Acum că satele săsești, sau măcar o parte dintre ele, au casele cu fațade renovate, este bine. Dar dincolo de gardul vopsit, este tot acolo… leopardul. Se poate vedea că atunci când turistul trece pe lângă un grup de actuali-localnici, din reflex se protejează să nu fie lucrat la buzunare. Mai face o poză cu fetițele de 12-13 ani cu fuste lor colorate, care au și ele copii la rândul lor… mulți, mulți copii. Există un pattern al familiilor cu un copil sau maxim doi… și un alt pattern al familiilor unde „se poate și cu șasă”. Măcar din punct de vedere demografic, problema este foarte frumos rezolvată.

Acest articol a fost publicat în Splendori in Iubita Noastra Transilvania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Deutsch Kreuz – Szászkeresztúr – Criț

 1. Laurentiu Ciocirlan via FB zice:

  Seara cand ma plimb pe strazi si privesc pe geamurile caselor ocupate si distruse de tigani, mai vad sobe similare in degradare. La fiecare plimbare pe strazile din Bucuresti observ disparitia unui grilaj de fier forjat, disparitia unui geam de lemn lucrat perfect, a unui acoperis si a multor case.

 2. adailton zice:

  Sunt un admirator mai vechi al lumii sasesti. Ma pasioneaza cetatile biserici. Le caut in special pe cele, pe care nu le stie toata lumea. Nu ma prea intereseaza destinatile consacrate, cum ar fi Viscri si Biertan. Nu le contest frumusetea si importanta, in mentalul colectiv sasesc. Dar imi plac cele mai retrase, cele din fundataturile dealurilor din interiorul arcului carpatic.
  Asa ca, in aceasta vara, am ajuns involuntar de pe Fagaras, ca o completare la o tura superba, la Carta. Am nimerit, la adunarea sasilor, unde am observat si eu aglomeratia descrisa de tine. Si Carta, este una din acele destinatii, deja „uzate”…

 3. adailton zice:

  Spune-le tigani. E simplu!

 4. beheader69 zice:

  un sat destul de micut si sarac, ca mai toate din zona. Dar poate ca nu asa sarac cultural. am ajuns acolo cu bicicleta din greseala, venind dinspre padure dupa un lung traseu. noroc ca am gasit de mancare la , cred, singura pensiune din sat.

 5. Pingback: Deutsch Kreuz – Szászkeresztúr – Criț « Eu, la feminin

 6. peterlengyel zice:

  „Ha úgy látod, hogy minden elveszett,
  Menj őserdőkön, tengereken túlra
  Ajánlani fel két munkás kezed.
  Menj hát, ha teheted.

  Itthon maradok én!
  Károgva és sötéten,
  Mint téli varjú száraz jegenyén.
  Még nem tudom:
  Jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
  De itthon maradok.”

  Reményik Sándor

 7. Pruna Marius Nicolae via FB zice:

  Hai in țara Făgărașului. Dacă nu is țigani sau venetici, is lăcate pe poartă.

 8. Gheorghe-Dorel Stan via FB zice:

  Daca te duci pe ruta Deva-Timisoara pe la Lugoj vei vedea tragedia satelor parasite de svabi si ocupate de tigani: casele nu mai au nici geamuri, tot ce a fost material lemnos a fost bagat pe foc, acoperisurile si zidurile cad, iar ocupantii actuali belesc fasolea catre trecatori.

 9. Maris Dalv via FB zice:

  Exista o carte Underdevelopment is a state of mind, si acesta e cel mai bun exemplu. Am vorbit cu un german al carui tata fugise din Konigsberg/Kaliningrad. Lasase o casa perfecta, cu utilaje si irigatii. In anii 80 au primit voie sa viziteze din RFG orasul si au fost socati de nivelul de degradare la care ajunsesera casele lor. Din pacate unii nu pot nici macar sa intretina ceea ce altii pot construi, dupa care se victimizeaza ca sunt saraci si marginalizati, desi au primit case gratis si nu au dovedit ca stiu sa se ridice la nivelul acestei sanse. Sehr bedauerlich.

 10. Tudor Duică via FB zice:

  Adevăruri dureroase, spuse pe șleau.

 11. Oskar Brima via FB zice:

  Adevarul acesta este

 12. Matei Campan via FB zice:

  sint unii care ajunsi in iad il transforma in rai altii care ajunsi in rai il transforma numaidecit in iad. din prima categorie putem sa-i numim, de ex, pe banatenii luati si aruncati in Baragan, in pustietate, cu miinile goale. in scurt timp au ajuns sa vinda legume localnicilor, etc.

 13. Gheorghe Radu Halmagean via FB zice:

  Groaznic scimb de valori.Dar ce sa zicem de orase?Centrele oraselor sunt ocupate de smecheri cu acte de mostenire obtinute in strainatate.Au transformat case ridicate in peroada intebelica cu o arhictectura aparte in kichuri cu pagode si turlite cum a zis unul sa-i proiectez eu casa.

 14. Martin Ionita via FB zice:

  Cel mai dureros adevar al Transilvaniei de azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s