Valea Crasna – Maramureș

DSC_0592 DSC_0601 DSC_0604

Valea Crasna adună ape din Munții Maramureșului și se varsă în Vișeu în apropiere de Petrova. Zona este inclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului. Pentru a intra pe vale, treci pe la Lacurile de la Petrova, traversezi râul Vișeu: treci apoi prin Crasna Vișeului… urmează drumuri forestiere și poți admira aspectele naturalistice demne de a ajunge observate, remarcate, fotografiate.

2 iulie 2015. Seara. Valea Crasna. O vizită scurtă pentru a vedea cum mai arată locurile, ce modificări au mai apărut de la anterioara vizită, din urmă cu un an. Scopul principal este fotografierea. Câțiva versanți sunt frumos conturați, cu gene de lumină care ating câte o coastă. Niște vaci pasc liniștite prin zonele joase ale văii, pe lângă cursul de apă, în mici fânațe secundare instalate după tăierea arborilor.

DSC_0631 DSC_0636 DSC_0639

Frumos arată arinii de la marginea apei, încă se mai păstrează câteva mici petece de astfel de “habitate de interes comunitar”… dar se află sub mare presiune – din când în când se mai taie câteva zeci de exemplare.

DSC_0570 DSC_0573 DSC_0589

Apar pe vale și zone unde se văd aflorimente de roci sedimentare, și interesant este cum arborii crescuți pe marginea râpei se agață cu rădăcinile de substratul care le oferă ceva susținere… un fel de ancorare.

DSC_0628

Ultimele raze de soare care pătrund în vale ating inflorescențele de Telekia speciosa (lăptucul oii). Mă gândesc ca data viitoare să intru printre ferigi, mai ales către toamnă cred că o să fie splendide.

DSC_4032

13 septembrie 2015. Câteva ore de seară prin valea Crasna. Nu știu cum reușim, dar parcă prea rar avem timp să stăm printre copaci. Prea rar avem timp să stăm printre ferigi la margine de apă. Avem un stil de viață care ne grăbește undeva, cu multe facturi care toate trebuie plătite, cu multe obligații de variate feluri… cu dorințe și pretenții și ifose de nimic nu mai încape de ele; și avem foarte puțin timp pentru suflet – cu toate că… din câte îmi dau seama, pe plan sufletesc avem cele mai mari restanțe. Uneori mă întreb, oare natura poate să ne mai ofere acea liniște sufletească și frumusețe de care avem nevoie… sau doar adrenalina, goana, viteza ne menține pe traiectorie? Bună întrebare.

DSC_4059 DSC_4067

DSC_4056

DSC_4038 DSC_4050 DSC_4071 DSC_4073 DSC_4077 DSC_4083 DSC_4095

„Apa de soare” zice Nicoleta Scarlat despre poza asta. Frumoasă formulare. 

Este destul de interesant să oprești lângă pârâu și să faci poze la momentul care contează: verdele copacilor se reflectă în apă, lumina vine exact din direcția care face ca totul să pară ireal de frumos verde-gălbui-smarald. Un banal pârâu se transformă pentru câteva minute în minune-vizuală, de parcă aici ar fi Raiul. Și poate că aici este.

DSC_4098

Pe Valea Crasna se mai pot vedea mici suprafețe acoperite cu arini… un habitat considerat ca având mare importanță în conservarea biodiversității… deoarece cam peste tot prin Europa au fost defrișate aceste păduri. Valea Crasna face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului…. dar asta nu înseamnă nimic concret în teren: și acum am văzut cioate noi și trunchiuri de arin drujbărite recent. Pe cine naiba să intereseze protejarea lor?

DSC_4146

DSC_4149

„Îmi vine-așa un dor să hoinăresc prin pădure când mă uit la fotografia aceasta…..” scria Roxana Ganciu.

DSC_4152

Pe la margine de pădure se văd grupuri de coada calului (Equisetum sp.). La cât de mari au crescut, am impresia că ele sunt din specia Equisetum telmatea… dar ar trebui să fie și o confirmare de la careva biolog care se ocupă mai mult de plante. Oricum, atinse de ultimele raze de soare care ajung la ele, gracile și primitive, fragile în prag de toamnă… unele deja căzute la sol… când le privești simți cum… a trecut timpul.

DSC_4104 DSC_4112 DSC_4115 DSC_4125 DSC_4128 DSC_4134

„Ciufulitele zâne nemuritoare”… scria Nicoleta Scarlat la poza asta.

DSC_4161

DSC_4166 DSC_4172 DSC_4176

DSC_0162 DSC_0169

© dr. Peter Lengyel

PS. Opt Zile prin Arii Protejate din Maramureș (25 iunie – 2 iulie 2015): Platoul Vulcanic Igniș cu SCI Igniș și SPA Gutâi, Rezervația Cheile Tătarului, Rezervația Mlaștina Poiana Brazilor, Rezervația Tăul lui Dumitru, Rezervația Mlaștina Vlășchinescu, Situl Natura 2000 Tisa Superioară SCI și SPA, Situl Natura 2000 Valea Izei – Dealul Solovan, Rezervația de Larice de la Coștiui, Rezervația Pădurea Ronișoara, Parcul Natural Munții Maramureșului, Parcul Național Munții Rodnei, Rezervația Izvorul Izei, Rezervația Piatra Rea, Rezervația Coloanele de la Limpedea, Rezervația Rozeta de Piatra de la Ilba, Rezervația Cheile Babei, Rezervația și Situl Natura 2000 Cheile Lăpușului. A fost frumos. Cu ocazia acestei ieșiri am testat și aparatul Nikon D 810, care a fost achiziționat în urmă cu jumătate de an. Cu 36 de megapixeli, un fișier TIFF este de 108 MB. Adică, dacă începi să faci serii de bracketing, cu un subiect mai interesant, se umple lejer ceva card. Apoi, cantitatea aceea mare de informație mai trebuie și prelucrată, în sensul de selectare a pozelor, crop șamd. Pentru calitatea înaltă, există niște sacrificii. Dar, până la urmă, se vede și rezultatul.

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s