Valea Cosău – Maramureș

Maramureș în detaliu? Există nenumărate fotografii din acest peisaj – care sunt doar vag localizate: țărani la cosit, pădure, casă de lemn, poartă sculptată șamd. Altele sunt localizate dar despre subiecte ultra-uzate, gen “cimitirul vesel” de la Săpânța, Creasta Cocoșului, “mănăstirea” X; desigur, și aceste subiecte pot să fie abordate în lumină nouă, dacă este cine să o facă, dar acum nu despre asta este vorba. A face câteva imagini apte să contureze stilul locurilor… al unor microregiuni conturabile, este o total altă poveste. Ceva ce așteaptă să se facă… odată.

Se poate începe prin definirea entităților maramureșene care ar trebui fotografiate. O astfel de entitate este Valea Cosău. Avem aici primele câteva imagini din aprilie 2015.

DSC_4864 DSC_4886 DSC_4889 DSC_4966

Ideea este ca atunci când treci prin zonă să faci câteva noi cadre, care să se adune cu timpul și să formeze o colecție de imagini care să nu fie penibile. Important este ca imaginile făcute să le selectezi, să le postezi imediat on-line, să nu rămână în niște foldere pe ceva hard-disk acoperit de praf. Se poate spera. Măcar atât.

30 octombrie 2015. Luminile câtorva ore de după-masă, cam de la 14 la 17, oferă ocazia fotografierii unor aspecte mai mult sau mai puțin caracteristice din valea Cosău. Câteva turme de oi, niște clăi… ca peste tot prin Maramureș. Poate mai interesant decât acestea este un mic lac, un heleșteu care pe maluri are vegetație colorată de toamnă: crearea unor imagini cu acest luciu de apă, iluminat frumos de ultimele raze de soare, mă face să îmi aduc aminte de o călătorie mirifică prin Finlanda – unde poți vedea un milion de astfel de minunății, dacă te interesează.

DSC_8738 DSC_8742 DSC_8748 DSC_8751 DSC_8757 DSC_8760 DSC_8763 DSC_8766 DSC_8775 DSC_8781 DSC_8787 DSC_8790 DSC_8793 DSC_8796 DSC_8799 DSC_8808 DSC_8820

În cerc restrâns povesteam recent despre porțile maramureșene de lemn și despre cele secuiești. Asemănări, deosebiri, simbolistică, șamd. Am povestit că interesante mi se par și lemnele sculptate sub formă de stâlpi funerari – kopjafa – prezente prin multe zone maghiare din Transilvania: niște elemente precreștine, au un cod clar, prin detaliile sculptate se transmit variate informații, de la vârsta atinsă de persoana în cauză, starea materială, ocupația, dacă în urma lui au rămas soție, fiică, fiu șamd. Spre exemplu o lalea deschisă simbolizează soția, o lalea boboc este fiica șamd. Un fel de cod de bare, pe baza căruia se poate transmite informație concis și standardizat.

Am auzit acum că niște modalități de a transmite informație existau în mod tradițional și pe porțile de lemn de pe valea Cosău. Simbolurile sculptate în lemn arătau nivelul de avere al familiei respective, proprietăți precum turme de oi, păduri, prezentau gospodăria în sensul că arătau dacă pe lângă cei doi soți mai trăiesc acolo și părinții femeii sau ai bărbatului, erau codificate detalii despre proveniența gospodăriei în sensul că este averea femeii sau averea bărbatului sau e clădită pe un loc nou prin punerea împreună a banilor proveniți de la ambele familii șamd. Adică, dacă un țăran privea poarta, își putea face o impresie destul de concretă despre situație. La porțile mai recente, astfel de informații nu mai există; ele sunt înlocuite cu fuioare/ spirale, steme și alte grosolănii. Iar mai încolo îl vezi pe omul modern, cu casa lui de beton, poarta de inox, mașina cu volan pe dreapta, stând el în șlapi și scuipând semințe. Bine, și aici e clară situația.

DSC_9913 DSC_9919 DSC_9928 DSC_9931 DSC_9937 DSC_9943 DSC_9949

dsc_8525dsc_8537dsc_8540dsc_8549dsc_8522

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Valea Cosău – Maramureș

  1. adailton zice:

    Frumoasa initiativa si ce imi place cel mai mult, e expresia pe care ati folosit-o: subiecte „ultra-uzate”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s