Pregătiri Proteste 9 mai 2015 – Jos Mafia Pădurilor!

Există pe la noi o uriașă șleahtă de braconieri-vânători, drujbiști exportatori de materie primă, criminali care distrug ecosistemele, populațiile de animale sălbatice și subminează șansele de sustenabilitate ale societății umane. Aceste grupări criminale dețin de facto puterea politică la nivel de parlament și președinție. Întrebarea este, cum anume se poate purta o discuție cu acești criminali? La momentul actual o parte semnificativă din societatea civilă de pe la noi pregătește proteste de stradă care să aibă loc în diferite orașe la data de 9 mai 2015. Protestele trebuie să aibă și niște revendicări… iar problema este că ele sunt multe, complicate… unele mai generale, altele mai concrete privind anumite firme sau demisia unor anumite persoane.

Dinspre centrele organizaționale fiind solicitată o opinie din partea mea, eu consider că trebuie punctate câteva aspecte: 1. Revendicările trebuie să fie simple, în sensul să fie ușor de înțeles de către marile mase de oameni. 2. Numărul revendicărilor nu trebuie să fie mai mare de trei… pentru a putea avea impact mediatic… altfel este o listă lungă și difuză care nu poate concentra atenția.

Dacă ar trebui ca eu să decid cele 3 puncte prioritare, ele ar fi:

1. Stoparea pe termen nedefinit a exportului de bușteni/ cherestea și a materiei prime din lemn de orice fel… adică permiterea exportului doar la produse finite cum este mobila. Promovarea utilizării sustenabile a lemnului în industria mobilei care oferă numeroase locuri de muncă. Pentru a stopa de facto exportul de bușteni & cherestea, probabil că este nevoie de găsirea unor mecanisme financiare ingenioase, care să nu intre în conflict cu reglementări cretine existente la nivel european.

2. Stoparea vânătorii pentru 3 ani, deoarece azi populațiile de animale sălbatice se află în stare catastrofală în peisajele carpato-danubiano pontice inclusiv în ariile protejate, ca o consecință a vânătorii & braconajului generalizat, rezultat din devastarea produsă de șleahtele de politruci, factori de decizie din administrație și afaceriști mafioți. Realizarea în cei 3 ani a unor evaluări realiste a situației populațiilor de animale sălbatice, fără ca datele să fie manipulate de interesele vânătorești.

3. Crearea unui sistem public eco-bio de administrare a ariilor protejate, finanțat din Fondul de Mediu și din impozitarea puternică a exploatării resurselor naturale. Evident, acest sistem trebuie să fie în afara intereselor silvice/ drujbiste și vânătorești, și să aibă la baza lui o abordare ecologică/ biologică… respectiv personal decizional care are pregătire naturalistică.

Din păcate, a te lupta cu Mafia Silvico-Vânătorească aflată la putere, nu este o abordare prea simplă… de aceea o parte a societății civile a preferat să facă parte din ea. Consider că este nevoie de o societate civilă reală mult mai militantă și mai agresivă măcar mediatic, deoarece cu abordările soft, cu pliante, simpozioane, protocoale semnate cu structurile guvernamentale dar niciodată implementate… situația mediului a ajuns la catastrofala stare de acum: miile de eoliene pe calea de migrație a păsărilor Via Pontica în Dobrogea, sutele de microhidrocentrale din Carpați, defrișările masive inclusiv în Parcuri Naționale & Naturale (emblematice situații în Apuseni, Piatra Craiului, Munții Rodnei, Munții Maramureșului șamd) aflate în administrare silvică, tăierea la ras a Rezervației Științifice din Pietrosul Mare, braconarea caprelor negre în proporție de 95%, de la 600 la 30 în Parcul Național Munții Rodnei, vânarea fără milă a speciilor protejate – inclusiv uciderea legală anual a sute de mii de ciocârlii. Nu știu dacă există ceva șanse de a proteja valorile naturale încă existente în Statul Mafiot România, dar societatea civilă necontaminată de interesele mafiote trebuie să încerce să facă ceea ce încă se poate.

Este interesant de observat că dacă formulezi mai dur, sau ridici tonul (să nu zic ciomagul ideilor… contra celor cu drujba și pușca), ori protestezi contra celor care au creat actualul dezastru – ușor poți ajunge catalogat ca fiind eco-terorist. Ești ecologist bun doar dacă stai tâmp când este tăiat ultimul arbore secular și împușcată ultima ciocârlie… și faci pliante. Probabil că ecologismul are nevoie de un altfel de abordare! Speranța este vie sau moare ultima, răstignită poate.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Silvici contra Naturii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Pregătiri Proteste 9 mai 2015 – Jos Mafia Pădurilor!

 1. peterlengyel zice:

  Bulgaria a interzis exportul de masă lemnoasă timp de trei luni!

  http://agrointel.ro/31841/bulgaria-a-interzis-exportul-de-masa-lemnoasa-timp-de-trei-luni/

  Nu doar România este pusă pe jar de problemele din sectorul silvic. În Bulgaria, Parlamentul a adoptat un moratoriu care interzice exportul de masă lemnoasă timp de trei luni. Măsura a intrat în vigoare din 10 martie.

  Decizia a fost luată în urma unui consens politic între partide, existând însă opoziție din partea unor parlamentari bulgari. Totuși, majoritatea a decis că interzicerea exportului de masă lemnoasă pentru o perioadă limitată va conduce la o reducere a tăierilor de copaci din pădurile Bulgariei. Totodată, măsura va permite prelucrarea lemnului de fabrici din Bulgaria, iar intervalul de ”pauză” va fi și un moment oportun pentru o actualizare a legislației în domeniu.

 2. peterlengyel zice:

  la altii se poate?

  ::::::::::::
  Albania interzice vânătoarea pe teritoriul său

  Albania va interzice vânătoarea pe teritoriul său pentru o perioadă de doi ani pentru a proteja fauna de braconajul care a făcut ca mai multe specii să fie ameninţate de extincţie, a anunţat marţi pentru France Presse ministrul albanez al mediului Lefter Koka.

  „Suntem obligaţi să adoptăm măsuri severe pentru a proteja speciile sălbatice ameninţate de dispariţie din cauza vânătorii ilegale”, a explicat Koka. „Ceea ce s-a întâmplat deja de două decenii cu fauna din Albania este un adevărat masacru”, a subliniat el.

  Pedepsele pentru cei care vor încălca acest moratoriu, în special amenzi severe, vor fi adoptate până la jumătatea lui februarie, dată la care legea va intra în vigoare. Potrivit unui raport formulat de Ministerul albanez al Mediului, numărul de vulpi, iepuri şi prepeliţe sălbatice a scăzut cu 30 până la 50%, iar ursul brun, fazanul şi vulturii au dispărut complet din munţii ţării.

  „Incapacitatea autorităţilor de a stăpâni vânătoarea şi comerţul ilegal de animale sălbatice se află la originea acestui masacru de netolerat”, a remarcat Astrit Beko, responsabil al unei asociaţii de vânători albanezi.

  Conform poliţiei locale, în această ţară cu circa 3 milioane de locuitori, există în jur de 75.000 de arme de vânătoare înregistrate în mod legal, dar, potrivit unor surse concordante, există multe altele ce se află în mâinile populaţiei şi care nu sunt declarate. Moratoriul asupra vânătorii este valabil şi pentru vânătorii străini.AGERPRES

  http://www.capital.ro/albania-interzice-vanatoarea-pe-teritoriul-sau.html

  • Constantin Ciubuc via Conservarea Biodiversitatii zice:

   N-are rost să ne lamentăm în problema vânătorii!! Fenomenul este mult mai complicat, în plus echilibrul într-o reţea trofică ca cea în care sunt integraţi şi „prădătorii de top” (lup, urs, răpitoare păsări etc.) în nici-un caz vânătoarea nu este factorul determinant al dimensionării mărimii populaţiilor ierbivorelor sau factor de selecţie artificială!! Câţi vânătrori vânează exemplare debile sau dintre cele cu tare genetice? Vă spun eu, niciunul! Toţi merg pe exemplare dotate din punct de vedere al biomasei, coarne, şi alte caractere! Numai selecţia naturală este factorul stabilităţii structurilor populaţiilor indiferent pe ce nivel trofic se află sau pe ce traptă se află d.p.d.v. al evoluţiei!! Vânătoarea a fost utilizată de strămoşii noştri pentru hrană lor de zi cu zi! Acum este utilizată numai pentru ca omul să-şi satisfacă „setea de sânge”. Chestia cu reglarea mărimii populaţiilor este o găselniţă ce nu poate fi explicată ştiinţific sub nici-o formă! Toţi vânătorii îţi bagă sub nas problema selecţiei artificiale !! Fals! Nu e locul aici de discuţii mai detaliate
   C

 3. sebesfarapoluare zice:

  ne permiteți să preluăm textul acestui articol cu menționarea sursei?
  mulțumim!

 4. Pingback: Românii vor să-ți salveze pădurile | Sebes fara poluare

 5. Pingback: 9 mai – Românii vor să-și salveze pădurile! | PrimaNatura

 6. Aurel Bria zice:

  Unde protestam? si la ClujN ?!

 7. Slatina,jud. Olt, se afla printre orasele in care se organizeaza manifestatii?

 8. peterlengyel zice:

  Alex Dima, jurnalist la Pro TV: “Când filmam în pădurile din Vrancea mi s-au oferit 100.000 de euro drept mită”

  Postat de Vrancea Media on 09/03/2012.În Eveniment, MediaEtichete: Alex Dima, mita, paduri, PRO TV, Vrancea

  Foto: http://www.evz.ro

  Reporterul Pro TV, autorul unor reportaje de excepţie despre jaful din pădurile României, a fost testat de unele persoane din Vrancea, care au încercat să-i ofere bani pentru a ascunde ce se întâmplă în pădurile din judeţ. Iată pasajul în care Alex Dima vorbeşte despre acest lucru, pasaj din interviul acordat Evenimentului Zilei:

  “A vrut cineva să te mituiască?”

  “Da. Eram într-o zonă prin Vrancea, e vorba de subiectul pădurilor. Respectivii cred că se ocupau cu asta. Cumpărau oameni. Pe acolo vin des controale, care pleacă cu bani. Ştiam că un control de la Bucureşti primeşte câteva mii de euro. Anul trecut, eram în aceeaşi zonă cu echipa de control. Noi pe o parte a muntelui, ei – pe cealaltă. Era o perioadă a anului în care se topea zăpada.

  După câteva zile ne-am întâlnit. Noi aveam noroi până şi în urechi. Ei erau îmbrăcaţi ca la un dineu oficial. Revenind la cei care oferă mită. Încep ca într-un joc: “Dacă eu aş pune acum pe masă o sumă…”. Am zis nu… şi tot continua jocul acesta… şi tot ridica suma. Ajunsese la un moment dat chiar să pună 100.000 de euro. Asta nu înseamnă că el chiar îmi punea banii aceştia în geantă. Era un joc pe care probabil îl făcea cu toţi cei care veneau pe acolo. Nu cred că dădea chiar 100.000.

  I-am spus: “Eu, dacă aş primi de undeva o sumă de bani ca să nu spun ceva, n-aş mai putea să mă uit în oglindă”.

  Alex Dima, jurnalist la Pro TV: “Când filmam în pădurile din Vrancea mi s-au oferit 100.000 de euro drept mită”

  http://vranceamedia.ro/alex-dima-jurnalist-la-pro-tv-cand-filmam-padurile-din-vrancea/

 9. Lumea nu are nevoie de atâta consum de lemn. Ideea că trebuie să existe industrie forestieră pentru că avem nevoie de lemn, nu e froarte logică, pentru că nu marea masă de oameni beneficiază de industria forestieră ci cei cu afaceri în domeniu..

  Lemnul stă cel mai bine în copacul viu, acolo e cel mai de folos, prin absorbția de dioxid de carbon și toxine și eliberarea de oxigen.

  Dacă ne uităm în jur, vom vedea ce risipă de hârtie și lemn se face, de pildă tonele de broșuri distribuite de supermarketuri pe la cutiile poștale.

  Ecologiștii ar trebui să lucreze la programe, propuneri alternative la industria forestieră. Este necesară formarea unei viziuni noi, care să estimeze ÎN ANSAMBLU, cele mai bune soluții de administrare a resurselor naturale, la nivel planetar. După părerea mea, industria forestieră ar trebui redusă cu cel puțin 50%

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s