Aprilie prin Munții Igniș

Îmi place cum pâlpâie ledurile încărcătoarelor care alimentează diferiți acumulatori necesari pentru 4 aparate de fotografiat Nikon, plus blitzuri, GPS. Previziuni meteo de vreme însorită.

Ignișul este aproape de mine. Se poate ajunge ușor cu Land Rover Defender 110 în locuri frumoase. Să ai timp de așa-ceva, să ai chef, să ai carburant. Și dacă toate acestea există, se poate face ceva performanță în fotografiere naturalistică. Nu este vorba să fotografiezi orice mizerie, orice baltă, orice copac, orice pasăre, orice broască, orice bolovan… ci atunci când dai de un subiect adecvat… în contextul care îi este potrivit… în lumina care îl avantajează, să încerci să îl transpui în imagine la un mod care poate să fie special. Fiecare nouă ieșire poate aduce ceva splendoare, și indiferent că există sau nu niște rezultate care să facă diferența… orișicum poți avea senzația că măcar ai încercat, ce a depins de tine. Este o activitate care poate să dea un fel de calitate în plus zilei, ceva creativ, ceva cu natura, ceva fezabil, ceva care să producă frumusețe & fericire. Ceva care să fie bine.

5 aprilie 2015.

A fost vreme frumoasă, dar zăpada reflecta lumina solară prea brutal când am ieșit pe Câmpul Ștefan, și nu aveam ochelari de soare în mașină. Așa că… am coborât înapoi către Cheile Tătarului. O poză cu Mark în pantaloni scurți pe zăpadă. Doar peisaje pe care le aveam fotografiate mult mai bine și specii de păsări care deja sunt oarecum bifate. Nu a trecut pe lângă noi nici o acvilă de munte, dar a fost frumos.

DSC_0216

9 aprilie 2015.

Agriș: niște oi, un păstor, un câine, departe vârfurile înzăpezite ale Munților Maramureșului. Testez cu teleobiectivul un aparat Nikon cumpărat în decembrie, cu care nu am făcut nici o poză până acum, dar cintezele, ciocănitoarea, codobaturile albe, presurile galbene, șorecarii șamd toate sunt cam departe și nici nu am chef să stau după ele.

DSC_0235

Valea Săpânței: mulți dintre arborii bătrâni pe care îi iubeam cumva, inclusiv cel care a ajuns pe coperta cărții Maramureș – Țara Biodiversității, au fost tăiați. Dar poți descoperi noi splendori, că zona este uriașă. Arbori speciali… este interesant să le surprinzi cumva “personalitatea”, așa cum nu a făcut-o nimeni. Pe drumul care duce la Piatra Șoimului două căprioare și un căprior se hrănesc liniștiți între tufe, dar este așa de mare desișul că nu se poate face o poză rezonabilă. În schimb, pe un trunchi de copac ceva specie dintre fungi arată frumos în razele soarelui care apune. Se pot încerca câteva încadrări diferite, poate iese ceva cât de cât OK.

DSC_0251 DSC_0256 DSC_0271 DSC_0286 DSC_0319 DSC_0336 DSC_0339 DSC_0376 DSC_0391 DSC_0394 DSC_0406 DSC_0416

11 aprilie 2015.

Pe Șugău, pe la Bârlan, urcat în Agriș. Zboară fluturii numiți lămâiță. A sta să mănânci în fața uneia dintre căbănuțe: masă de lemn făcută ca pe vremea cowboy-lor, băncuțe ce par atât de necioplite și totuși sunt comode… există până și o platformă de lemn pe care să îți poziționezi picioarele; mica terasă a căbănuței are o ușă de gen western, ținută de două balamale care nu seamănă deloc una cu alta. Prin anii 1980 locul acesta era plin de viață; de ar putea căbănuțele astea să povestească… Acum nu este nimeni altcineva aici, decât noi 3, o liniște cu soare și căldură de primăvară, cu păsărele care se fugăresc prin preajmă. Codobaturi, mai multe specii de pițigoi, foarte multe cinteze, câte-un măcăleandru, prin păduri de molid se aud aușeii, trece un corb în zbor. Câteva ciocănitori, 2 cojoaice, un țiclean. Zero poze.

Valea Săpânței. Parcurgerea a 3 văi din acest bazin… trece o vulpe și dispare în desiș; am dat de un loc unde sunt instalate ceva băncuțe, masă și un acoperiș, un fel de filegorie în pădure… lângă o poiană pe care acum pasc oile – îmi pot imagina să ies aici să citesc o carte; am mai găsit ceva arbori cu exemplare frumoase de iască (Fomes sp.??); poze cu podbal (Tussilago farfara) cum iese din zăpadă; ceva brusturi (Petasites sp.) pe lângă un pârâu; e plin de brândușe de munte (Crocus heuffelianus = Crocus vernus), printre tufe, pe zone mai deschise de genul pășunilor; ceva lușcuțe sau ghiocei bogați (Leucojum vernum) în zonele pline de apă de pe marginea unor pâraie în zone însorite de pe Platoul Vulcanic Igniș… ca să le fotografiezi trebuie să te întinzi pe jos iar asta înseamnă că vei avea repede hainele îmbibate cu apă. Destul de frumos.

Îmi imaginez că în luna aceasta se mai pot face 2 ture de câte o zi, mai ales pe platou dacă se topește zăpada (Cheile Tătarului, Izvoare, Vârful Igniș, Tăul lui Dumitru, Piatra Goală, Iezerul Mare etc.), și o zi ar merita prin Agriș & Valea Săpânței, pe la sfârșitul lunii. În 2-3 săptămâni multe schimbări vor avea loc în privința aspectului vegetației… și păsările vor ajunge mai teritoriale.

DSC_0584 DSC_0611

DSC_0555

DSC_0499 DSC_0511 DSC_0525 DSC_0539

DSC_0630 DSC_0646 DSC_0676 DSC_0694

DSC_0710 DSC_0734

DSC_0714 DSC_0764

….

DSC_0780 DSC_0796 DSC_0821 DSC_0831

DSC_0935 DSC_0951 DSC_0960 DSC_0969

DSC_0839 DSC_0857 DSC_0861 DSC_0879 DSC_0894 DSC_0906 DSC_0921

..

DSC_1007 DSC_1105

© dr. Peter Lengyel

PS. Îmi imaginez că dacă o să mai fie câteva zile frumoase, când o să existe și context personal pentru fotografiere, se poate face o serie care să arate unele dintre locurile și vietățile acestui munte vulcanic. Și, se poate continua și anul viitor, în aprilie.

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Aprilie prin Munții Igniș

  1. peterlengyel zice:

    Holdviola – Tavaszi szél (2015)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s