Viu și non-viu… la limită

Viața este caracteristica unor organisme vii, până aici pare simplu. Este viu un om, o pasăre, un fluture, o cobră, o bacterie; dar un eritrocit lipsit de nucleu în sângele tău, ce este? un endosimbiont care a devenit mitocondria din oricare celulă eucariotă? sau materialul genetic din ceva mamut înghețat, care poate să fie utilizat pentru “a produce” un nou mamut? sau un spor de ciupercă din urmă cu 10.000 de ani din care în condiții adecvate în principiu poate “să se manifeste”? dar o frunză în cădere de pe copac… cu ale ei celule vii și viabile, ce este? dar un virus cristalizat ce este? sau un prion? Destul de dificil de tras linia.

© dr. Peter Lengyel

Acesta este evident un prim pas, subiect care ar trebui dezvoltat cu încetul; cred că este destul de interesant pentru a merita atenția, cândva.

Acest articol a fost publicat în Stiinte Biologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Viu și non-viu… la limită

 1. ion adrian zice:

  Cred ca orice din care indiferent de procedeu poate rezulta viata , viata reproductibila in continuare, este viu.

  • peterlengyel zice:

   Un virus, o particula virala, daca ajunge in conditiile care ii sunt necesare, evident ca poate sa fie reprodus, dar utilizand echipamentele enzimatice si structurile celulei in care a patruns; asadar, virusul nu poate sa se reproduca de sine, ci poate fi reprodus, prin deturnarea organismului „parazitat”. La fel, o bucata de ADN ajuns in conditiile care trebuie, poate sa fie copiat/ reprodus de mecanismele celulare. Ai putea zice ca acel segment de ADN este viu?

   • ion adrian zice:

    Virusul consider ca este viu. Nu stiu ce sa spun despre ADN sau despre o clona a unui mamut.Dar nu stiu daca pot spune ca este nonviu precum orice substanta din regnul mineral. Totusi am spus sa rezulte viata care sa se poata conserva in calitate de viata .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s