Țara “Sfântă”

Evreii, “poporul ales a lui Dumnezeu”, puteau să trăiască evident doar în ceva loc sfânt, anume în “Țara Sfântă”… mai exact un deșert din Asia. Așa cum se poate înțelege din Biblie, Bunul Dumnezeu îi iubește pe evrei, “poporul ales de el”, în conformitate cu textele biblice scrise de… evrei. Acest bun dumnezeu al evreilor, conform textelor biblice, ucide în masă copiii egiptenilor… care nu sunt din poporul ales. Oare ce mai iubește acest “zeu”, la un mod special… “care sunt preocupările lui”? Din analiza realităților naturale de pe această Planetă, se poate constata că există o uriașă diversitate de specii de insecte; un om religios/ creaționist ar putea deduce de aici că acest zeu iubește mult și insectele, din moment ce “a creat” milioane de specii, mai ales de gândaci. Bună treabă.

De unde vin oare aceste idei cu “poporul ales”, “țara sfântă” și altele asemenea… și cum au ajuns să fie larg răspândite… bazele creștinătății? Niște evrei din urmă cu aproape 2 milenii au scris tot felul de texte religioase care au fost ulterior compilate în cartea denumită Biblie. Acești evrei au considerat că locul din deșertul asiatic pe care ei îl populează este Țara Sfântă. Adică, alte zone nu sunt la fel de sfinte, iar aceste nisipuri și pietre încinse sunt speciale. Conform Bibliei, este vorba de o zonă cu măgari vorbitori și tufe arzătoare… cu care se poate purta o conversație; unii oameni biblici auzeau vocea zeului care le cerea să își ucidă copilul, iar ei demonstrau că pot să fac orice – cu sfințenie. Luau cuțitul și… hac… Asemenea cazuri există și azi, doar că ele “nu mai sunt considerate la adevărata lor valoare”, ci sunt tratate ca niște cazuri patologice jalnice. Și azi se poate întâmpla să dai de asemenea zone cu măgari vorbitori (și nu mă refer doar la cler sau la parlamentari), mai ales dacă consumi anumite substanțe halucinogene sau ai anumite afecțiuni, care la acea vreme nu se puteau trata.

Țara Sfântă este plină de diavoli? Dacă privești harta globului, sau imaginile satelitare Google Earth, nu vei avea impresia că în acel deșert este ceva motiv pentru care zona să fie denumită Țara sfântă, iar dacă te uiți la știri și vezi cum se omoară oamenii de pe acolo, nici pe atât nu vei vedea ceva special și pozitiv…. din contră. Totuși, o șmecherie evreiască a ajuns să contamineze percepția a nenumărați oameni… care au fost păcăliți cu povești cu “poporul ales” și “țara sfântă”. Cum se poate asta… cum se perpetuează astfel de cretinisme în secolul 21? Ușor, prin îndoctrinare la vârstă fragedă, ore de religie în școală, spre exemplu. Interesant este că oameni de azi care dealtfel par sănătoși, trăind în zone civilizate în secolul 21… prin îndoctrinare în perioada de copilărie pot ajunge adulți atât de iraționali, atât de tarați intelectual încât nu au nimic de comentat la variatele aberații religioase. Au impresia că acestea sunt normale. Printre diferiții creștini există unii care doresc să viziteze Țara Sfântă, din motive religioase… o mică problemă fiind faptul că locul respectiv este un fel de zonă cu conflicte diabolice explozive, unde evreii se omoară reciproc cu musulmanii, uneori interferând și creștinii în măcelurile pe baze religioase – organizate cu sfințenie. Este o luptă între idei sfinte, fiecare religiozitate dorind să demonstreze că este cea mai dumnezeiască, mai iubitoare de oameni… supuși sau uciși.

Știință și umanism versus religie și ucidere. Viziunea ecosistemică globală produsă de științele moderne, echitatea umană bazată pe drepturile omului valabile la nivel planetar, au produs un mod de gândire post-modern, de secol 21; acest mod de gândire este evident în conflict cu ideile devenite anacronice – produse ale unor persoane antice, din triburile iudeilor din deșert care nu înțelegeau unde dispare soarele pe timp de noapte. Desigur, acele scrieri religioase ale unor persoane aparținând unor triburi evreiești xenofobe, înconjurate de alte populații cu care se ucideau reciproc, sunt de înțeles ca istorie a gândirii… asta era lumea lor… ei se simțeau poporul ales (și care oare nu se simțea popor ales?) iar pentru ei deșertul era totul… adică Țara Sfântă. Aberant este ca în societatea globalizată a secolului 21, să persiste ca idée validă din punct de vedere rațional și moral ceea ce era o fabulație și o fantasmagorie a căruiva evreu antic. Cât despre moralitatea actuală din aceste locuri dumnezeiești, este destul să te gândești la atrocitățile comise până și în zilele noastre, genocidul aflat în derulare în Țara Sfântă, călcarea în picioare a celor mai elementare drepturi ale omului, aducerea unor populații umane la stadiul de nonuman–animal, bombardarea școlilor și spitalelor până nu rămâne piatră pe piatră, doar hoituri însângerate… un fel de nou Holocaust. Poți să îl vezi la televizor, în forma lui cenzurată.

Cum arată de fapt Țara Sfântă? Culmea este că așa-zisa Țară Sfântă este un deșert ostil pentru viață umană… unde nu crește nici iarba. Ca o ironie a sorții, aici este și Marea Moartă, o adâncitură cu ape hipersaline, cu tendință de secare. În comparație cu asta, aproape orice zonă din peisajele europene, asiatice, africane șamd populate de oameni este un fel de Paradis. Un efect colateral al mârșăviei cu Țara Sfântă este insinuarea ideii aberante că alte zone ale Planetei nu sunt la fel de importante. Spre exemplu Andalusia, Valea Loarei, Transilvania, șamd nu sunt țări sfinte… iar o o astfel de abordare inspiră drept-credinciosului îndoctrinat de scrierile evreiești-biblice că în zone non-sfinte se pot face defrișări de pădure, dinamitări de munți, crearea unor uriașe lacuri cu cianuri, șamd. Orice poate fi exploatat la maxim, în afară de Țara Sfântă și Poporul Ales. Nu?

© dr. Peter Lengyel

PS. Fiecare om rațional are o doză sănătoasă de scepticism în el… adică privește cu reținere orice fel de afirmație… și dacă afirmația este un cretinism fără nici un fel de fundament… ea este respinsă. Astfel de aberații sunt potopul, țara sfântă, poporul ales, Pământul plat, îngerii, inorogii, 72 de virgine care te așteaptă în rai, reîncarnarea sub formă de șobolan… milioane și miliarde de specii imuabile create de un zeu al religiei respective șamd. Cum se poate întâmpla ca serii întregi de cretinisme să treacă cumva de filtrul analizei raționale și morale și să fie încorporate în gândirea multor reprezentanți – de multe ori majoritari – a unor uriașe mase de oameni? Evident, această virusare se produce prin îndoctrinare la vârsta copilăriei… prin participarea la ritualuri unde sunt prezenți și ceilalți din comunitate… prin manipularea de cea mai joasă speță făcută de clerici, șarlatanii diferitelor religii care îi spoliază pe oameni. Acum, la omul simplu, cel care conduce tractorul, este frizer sau curvă, nu prea contează ce crede… sau nu la un mod prea semnificativ; dar când un “om de știință” are asemenea idei religioase, atunci este mai interesant; un fel de struțo-cămilă, spre exemplu “istoric”, “arheolog”, “geolog” care să creadă în potop împotriva tuturor evidențelor… cam cât de jalnic poate să fie? Sau biolog non-evoluționist… este altă situație despre care nu ai cuvinte. Și, totuși, uneori se pot întâmpla astfel de fenomene, ca o consecință a pervertirii capacității de gândire rațională până la cel mai elementar nivel de percepție, subminarea intelectului ființei umane raționale.

Acest articol a fost publicat în Religie si Societate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Țara “Sfântă”

 1. Mda. Zic si altii. Dar ar fi un schimb de o extraordinara calitate pentru o tara europeana, 8 mill. evrei contra actualilor orientali. Cum e, in Israel nu se simt straini, sau dezavantajati, isi pot asigura siguranta fragila, care nu o au niciunde in mana lor, cu rezultatele cunoscute. Isi respecta si accepta ateii, oamenii de stinta si premiatii nobel, si nu-ti baga cutitul in coaste daca razi de religia lor, ci rad cu tine.

  Apreciază

 2. De acord cu dumneavoastră. Însă, dincolo de aspectele religioase, zona este cu adevărat specială, fiind leagănul primelor civilizaţii umane.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Ceea ce am putea numi primele civilizatii sunt diferite manifestari aparute prin Mesopotamia, China, Egipt samd… dar si multe altele… cu manifestari mai putin spectaculoase… prin Australia, Africa, Americi samd. Asa ca pana si din acest punct de vedere, zona aceasta de desert nu este cu nimic iesita din comun.

   Apreciază

 3. Nu e așa. Agricultura a apărut prima dată în Orientul apropiat. Cele mai vechi orașe, având până la 11 mii de ani vechime, sunt în Israel, Ierihon și alte câteva. În Turcia de asemeni sunt niște orașe și civilizații având peste 9 mii de ani vechime. Din Orientul Apropiat, acei oameni neolitici s-au deplasat în diferite direcții, întâi în Balcani, pe Valea Dunării, apoi spre Persia, Egipt etc. Deci din Orientul Apropiat agricultura s-a răspândit în toată lumea, ca și tehnica ceramicii și altele. E interesant că scrisul metalurgia și roata au fost inventate pe teritoriul României și Serbiei, de unde au fost „exportate” tot prim migrație înapoi în Orientul Apropiat. Cele mai vechi și mai semnificative culturi neolitice din Europa sunt în România și Serbia, începând cu Lepeski Vir (un caz izolat, 10 mii de ani veche), fiind aduse de agricultorii microasiatici care s-auamestecat cu paleoliticii locali și au dat naștere la o succesiune de culturi între care Vinca-Turdas, care a inventat prima formă de protoscriere, Cucuteni etc. Deci agricultura și civilizația nu a apărut independent în mai multe zone ale lumii, ea a fost adusă de cei din Orientul Apropiat,

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Agricultura a aparut independent prin Mesopotamia, India, China, Egipt, diferite zone din Americi samd. Cele mai vechi orase nu sunt in „tara sfanta”… si oricum nu doar aici… desi exista si pe aici cateva realmente vechi… ci prin Turcia, Siria, Irak, Egipt, India samd. Primele forme de scriere au fost create de oameni in Mesopotamia/ Sumerienii si independent in America Centrala; Egiptenii si Chinezii au dezvoltat si ei formele lor de scriere, probabil sub ceva influenta sumeriana… Cat despre „protoscriere” cu tot felul de semne incrustate pe scoici, pe oase sau pe pereti de pesteri… acolo exista exemple cu mult mult mai vechi de 10.000 de ani.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s