Evoluția darwinistă a religiilor

11227787_1056770967676204_2204451928565602560_o

Religiozitățile în evoluție darwinistă? O mare ironie a sorții este că religiozitățile încremenite în idei fixe despre fixitatea-imuabilă a speciilor nu doar că evident nu au dreptate, dar mai mult decât atât – entitățile religioase sunt supuse ele însele unor fenomene evolutive similare în multe privințe cu evoluția biologică descrisă de Darwin. Amuzant, nu? Este oarecum o ironie a situației ca nu doar Natura să se comporte în stilul patternului evolutiv descris de Darwin, dar până și religiozitățile de toate felurile să prezinte un trend asemănător: diversificare, selecție dată de factori de mediu (descoperiri științifice/ evoluție societală), transformare evolutivă lentă sau rapidă în timp, formarea de noi ramuri, extincția unora șamd.

6f74b69bacf7a815fa9c790445606cb8

Așa cum lumea vie evoluează pe variate linii filetice, la fel și religiozitățile de variate feluri sunt supuse modelării de către factorii de mediu social; deși religiile sunt dogmatice, retrograde, prea primitive pentru a percepe măcar propria lor situație evolutivă, totuși acest fenomen se petrece la mod natural. Se pot constata și desprinderile în linii filetice ajunse separate, spre exemplu marea schismă creștină care a dus la catolicism și ortodoxie; apoi, catolicismul a dat ramuri colaterale mai moderne, calvinismul, luteranismul șamd; sectele neoprotestante de o uluitoare diversitate se răspândesc ca un cancer. Se poate face un arbore genealogic, cu filiație și ramuri ale diferitelor încrengături, cu dispariția unora dintre ele, cu diversificare abundentă a altora, cu transformarea lor în timp, cu hibridizarea/ combinarea lor cu diferite credințe și tradiții locale și apariția de forme de creștinism brazilian, de caraibe, sudcorean, central-african, filipinez, rusesc șamd… Un hibrid interesant aflat între ortodoxie și catolicism este cel greco-catolic.

RK0pa4l

Toate abordările creștine, de multe ori diferențiate radical și aflate în conflict fratricid între ele, au un strămoș comun de care au uitat demult… un fel de paleocreștinism care a dispărut ca măgarul în ceață. Mai mult decât atât, religiile monoteiste (iudaism, creștinism, islamism) au și ele un strămoș comun pe undeva în trecutul de mii de ani… și sunt înrudite între ele, astfel că ideile iudaismului evident stau la baza creștinismului, iar ideile din acestea două au fost parțial încorporate în islamism. Dacă iei creștinismul spre exemplu, vezi că el nu a apărut „de novo”, ci are niște strămoși – alte religiozități și mai primitive, mai ancestrale, din care diferite idei au fost luate copy-paste, fără a menționa sursa, iar unele au fost ajustate, adaptate, transformate. De fapt, un masiv plagiat stă la baza „textelor sfinte”. Apoi, textele biblice au fost selectate, cropuite în fel și chip, comasate, în așa fel încât ele să corespundă interesului celor care decideau… un fel de comisie de cenzură care crea o unealtă adecvată manipulării maselor, a hoardelor de imbecili îndoctrinați.

12366307_1718101808426257_3287194573972332417_n

Creștinismul este probabil cel mai mare ucigător de alte religii, prin convertirea forțată a diferitelor populații locale de pe toate continentele, sub influența uciderilor de tip genocid și a misionarilor creștini care făceau treaba. Desigur, odată convertite acele populații, ele erau domesticite și supuse: se aflau sub controlul ideologic-manipulator al celor care îi țineau captivi pe filiera bisericească. Puteau fi exploatate în fel și chip, terfelite, transformate în animale de povară… totul frumos, creștinește.

12348076_1187573974603216_818218895290398345_n

Acest corp comun al creștinismului, a prezentat o evoluție oarecare, o adaptare la condițiile de mediu, iar unele idei au fost eliminate din uz, puse în paranteză – ca un fel de organe atavice, așa cum balenele au oase ale membrelor/ centurii posterioare încorporate în masa lor corporală, dar fără nici un uz; spre exemplu, azi preoții creștini nu mai pot susține cretinește că Pământul este plat, așa cum scrie în Biblie… că altfel ar ajunge prea penibili; nici susținerea sclaviei, propăvăduirea supunerii slavilor față de dorințele stăpânului de sclavi nu prea mai este de actualitate; șamd. Îți dai seama cam cât de neadecvat zilelor noastre ar putea să fie acel preot care ar citi acele părți din Biblie care arată că dacă fiica îți este violată de ceva borât, acela trebuie să te despăgubească cu 5 shekeli (5 euro cum ar veni) și apoi să o ia de nevastă. Cred că ai avea ceva dubiu privind pasaje care mai de care mai aberante din Biblie, “cartea sfântă”, dacă ai ajunge să citești textul. Doar că majoritatea cvasitotală a creștinilor nu citesc Biblia, – probabil că știu ei de ce – ci ascultă doar aberațiile preoțești.

12342607_803826003097602_5470320872819272951_n

Viziunea asupra Lumii care era accesibilă păstorilor inculți de prin deșerturi asiatice… acei oameni care credeau că Pământul este plat și nu pricepeau unde dispare Soarele pe timp de noapte… greu poate avea relevanță vietăților umane actuale, în secolul 21. Altele erau întrebările lor, dubiile lor, și altele erau răspunsurile valide atunci, față de cele adecvate epocii istorice actuale. Cu cât trece mai multă vreme de la conceperea acelor idei, cu atât devin ele mai amuzante, mai aberante, mai neadecvate, totalmente rupte de realitatea care devine cunoscută prin metode științifice. Evoluția științifică și cea socio-culturală forțează religiozitățile să mai facă câte un pas, greu pentru ele, dogmatice și retrograde – să se adecveze Lumii din care și ele fac parte, ca un fel de fosile vii încă; pentru un sistem ideatic arhi-primitiv, conceput de păstori care nu înțelegeau aspectele elementare ale împrejurimilor, ființe umane aflate la nivelul de înțelegere care era posibil în epoca bronzului, este destul de mare dificultate să fie adecvat situației actuale.

12250032_539687219540919_193423598417580524_n

Religiozitățile dispar rând pe rând din zonele vest-europene care ajung atât de culte, încât constată că acestea sunt primitive aberații manipulatoare care mai mult produc probleme decât să ofere soluții. Dacă creștinismul european nu avea violența barbară cu care a distrus orice dezvoltare a științei pe circa un mileniu, dacă nu exista inchiziția prin care să fie arși pe rug marii oameni de știință apți să aducă înțelegerea realităților, atunci Știința la ora actuală era mult-mult mai dezvoltată, iar falia dintre scrierile evreilor din deșert și percepția modernă era atât de mare încât religia în cauză era demult dispărută, așa cum au dispărut deja diferitele mitologii ale Greciei antice sau ale abordărilor norse.

12308369_797840237029512_8165124431067073546_n

Concluzie? Este interesant de constatat că nu doar lumea vie evoluează sub influența selectivă a factorilor de mediu, dar un fenomen cvasi-similar se derulează și cu religiile; se constată existența unui “ecosistem global al religiilor”, unde unele ajung exterminate de altele, apar noi și noi ramuri din trunchiuri pre-existente, formele de manifestare a variatelor linii filetice se modifică în timp la un mod mai lent sau alteori radical și rapid sub presiunea influențelor societale. Mare parte dintre religiozitățile existente în trecut au dispărut deja, așa cum mare parte a speciilor au doar forme fosile; interesantă similaritate. Așa cum multe dintre speciile actuale vor dispare – mai ales cele relictare/ paleoendemice, la fel se va întâmpla cu diverse religii locale, mai ales cele restrânse la mici insule sau prin triburi primitive din pădurea amazoniană. Așa cum se poate prevedea apariția de noi specii prin evoluția biologică aflată în derulare la modul permanent, la fel se poate previziona apariția de noi religiozități despre care acum nu se poate cunoaște nici un fel de detaliu. Este destul de surprinzător cât de multe aspecte esențiale există între caracteristicile majore ale fenomenelor biologice și caracteristicile majore ale fenomenelor religioase, ambele prezentând trenduri evolutive evidente, transformări vizibile clar dacă ele sunt analizate în spațiu și timp: diversificare, desprinderea de noi ramuri din trunchiuri comune, dispariția unor linii evolutive, modificarea lentă sau rapidă a altora sub influența factorilor selectivi. Buna treabă.

© dr. Peter Lengyel

PS. Acesta este un work in progress. Ar trebui cumva rearanjate paragrafele, mai structurate ideile… ceea ce o să fie făcut dacă va exista timp și chef de ele. Dar, esența subiectului este deja în cele de mai sus.

12250058_10205591173598027_4142154598172753120_n

PS2. Imaginile sunt preluate din fluxurile circulate pe facebook.

„Fuck your evolution Darwin, I’m not related to those idiots!”

13532803_869339839839135_1203840537896540879_n

 

 

Acest articol a fost publicat în Religie si Societate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Evoluția darwinistă a religiilor

 1. Andrei zice:

  Sa nu uitam ca, de fapt, religia este un instinct, ultimul instinct uman, unul mutant, aparut in momentul cand omenirea incepea sa cugete abstract, adica sa se desprinda hotarator din animalicitate, cu niste zeci de mii de ani in urma.

  Apreciază

 2. Bogdan Tatavura via FB zice:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_order

  Spontaneous order, also known as „self-organization”, is the spontaneous emergence of order out of seeming chaos. It is a process found in physical, biological, and social networks, as well as economics, though the term „self-organization” is more often used for physical and biological processes, while „spontaneous order” is typically used to describe the emergence of various kinds of social orders from a combination of self-interested individuals who are not intentionally trying to create order through planning. The evolution of life on Earth, language, crystal structure, the Internet and a free market economy have all been proposed as examples of systems which evolved through spontaneous order.[1] Naturalists often point to the inherent „watch-like” precision of uncultivated ecosystems and to the universe itself as ultimate examples of this phenomenon.

  Apreciază

 3. De fapt religia ete negrea morţii. Sigur că evolueză odată cu istoria şi cu ştiinţa. Omul este un animal care ŞTIE că moare dar refuză ideea că după ce mori, mori de tot. Cei care au copii se pot consola cu ideea că genele lor, care au vechime de milioane de ani, se duc mai departe – refuzul ştiinţific al morţii. Creatorii se pot consola cu ideea că viaţa lor postumă este mai importantă decît cea antumă. Eminescu, de exemplu, este mai viu ca oricare dintre noi – e în mintea tuturor românilor.

  Apreciază

 4. peterlengyel zice:

  Cel mai frumos este cand omul simplu ajunge la cheremul manipularilor religioase de variate feluri, asa incat preotul ii ia banii – pana si ultimul ban al saracului, sau imamul il trimite sa faca atentat sinucigas. Credinciosul devine o simpla unealta aflata la dispozitia clerului, iar impreuna cu altii – mase de manevra cu care se poate face orice. Daca tot ati amintit de Eminovici/ Eminescu, el a scris:

  Religia – o frază de dânșii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată,
  După ce-amar muncirăți mizeri viața toată,
  Ați mai purta osânda ca vita de la plug?

  Despre modul absolut jalnic in care populatii umane pot ajunge la cheremul unor impostori, ar trebui facuta o analiza… in care cateva exemple ar putea sa fie Inchizitia, teocratia din Afganistan, Statul Islamic actual samd. Si religiozitatile central-americane cu sacrificarea/ uciderea oamenilor ca ofrande pentru zei ar putea sa fie niste aspecte interesante. Ori, secte sinucigase…

  Apreciază

 5. gachim zice:

  O analiza bine compusă, Peter. Omlul social are nevoie de un reper imutabil, si pentru o perioada s-a crezut ca stiinta va fi un substitut. Stiinta a evoluat insa atat de mult incat am inceput sa vedem marimea prapastiei care ne desparte de o cunoaștere profunda a lumii si fenomenelor ei. Acea prapastie a fost de-a lungul istoriei acoperita de credintele religioase. Religiile curente au facut acest job extrem de prost. Marea intrebare este: Ce religii vor inlocui pe cele actuale. Cred ca prima care va dispare in irelevanta va fi Crestinismul, ea fiind si cea care e formata pe baze dubioase. Bravo, bine scris.

  Apreciază

 6. Cyrus zice:

  Religiile sunt intr-o masura foarte mare rezultatul convingerilor si actiunilor oamenilor. Iar acestia nu sunt atotcunascatori sau de foarte multe ori nici chiar bine intentionati.

  In evul mediu in numele crestinismului au fost omorati o multime de oameni, desi Biblia condamna acest lucru.
  Biblia nu avea ca scop sa fie manual de geografie, fizica sau astronomie, dar exista pasaje de exemplu unde se spune ca Pamantul este rotund.

  Iar „evolutia” ca proces nu este inventia lui Darwin, a existat practic dintotdeauna. Schimbarea este ceva firesc, natural, iar daca este dirijata poate duce chiar si la progres.

  Pana la urma, fiecare este in drept sa-si apere convingerele sale, folosind argumente cat mai plauzibile. Important totusi ca acest proces sa nu fie unul selectiv.

  Las aici si un link care mie mi s-a parut destul de interesant
  http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Din cate stiu, Biblia pe de o parte condamna uciderea oamenilor, dar de multe ori indeamna sa fie ucisi diferiti oameni… care nu se supun respectivelor aberatii religioase; din acest punct de vedere, exista o similaritate cu Coranul. Din cate am inteles (nu am numarat eu)… exista in Biblie circa 400 de referiri la „Pamantul care este plat” si nici una la forma de geoid/ sferica a Planetei.

   Desigur, evolutia biologica este un proces care a fost intuit de multi inainte de Darwin, dar descrierea mecanismelor esentiale prin care speciatia se produce… a fost meritul lui. Evident nu „a inventat” el evolutia, acesta este un fenomen realmente existent, care cel mult putea sa ajunga descoperit si descris stiintific. Schimbarea se produce, dar nu este ceva dirijat; nu cred ca un om cat de cat inteligent isi poate imagina macar ca o entitate oarecare/zeu… sa dirijeze evolutia a milioane de specii de insecte, sa dirijeze evolutia bacteriilor leprei sau tuberculozei, evolutia viermilor paraziti catre „starea perfecta la care sunt ei acum”…

   Apreciază

   • Cyrus zice:

    ”Cînd a întocmit Domnul cerurile, eu (înţelepciunea) eram de faţă; cînd a tras o zare pe faţa adîncului, cînd a pironit norii sus, şi cînd au ţîşnit cu putere izvoarele adîncului, cînd a pus un hotar mării, ca apele să nu treacă peste porunca Lui, cînd a pus temeliile pămîntului, eu eram meşterul Lui, la lucru lîngă el, şi în toate zilele eram desfătarea Lui, jucînd neîncetat înaintea Lui, jucînd pe rotocolul pămîntului Său, şi găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor.”
    (Proverbe 8:27-31)

    „El întinde miazănoaptea asupra golului, și spânzură pământul pe nimic. ”
    Iov 26:7

    Apreciază

 7. Peter are mare dreptate. Daca vrea cineva sa se convinga, lectura Istoriei Religiilor a lui Mircea Eliade va aduce dovezi mai mult decat suficiente. Numai sa vrei sa le vezi…..

  Apreciază

 8. peterlengyel zice:

  In conceptia acelor evrei din desert – din urma cu 2 milenii, Pamantul era de forma unui disc aplatizat, aflat pe niste piloni; uneori aveau impresia ca este ceva patratic, cu 4 colturi, dar tot plat. Daca vrei diferite citate despre Pamantul plat din scrierile biblice le poti gasi aici:

  http://forum.softpedia.com/topic/591015-biblia-si-pamantul-plat/

  „El va ridica steag pentru neamuri şi va aduna pe cei risipiţi ai lui Israel şi va strânge la un loc pe cei împrăştiaţi ai lui Iuda din cele patru colţuri ale pământului.” (Isaia 11:12)

  „Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?” (Iov 38:13)

  „Când El privea până la marginile pământului şi îmbrăţişa cu ochii tot ce se află sub ceruri,” (Iov 28:24)

  „Vedenia pe care am avut-o, când eram culcat în patul meu, a fost: „Mă uitam şi iată un copac în mijlocul pământului, înalt foarte.
  Copacul creştea şi era puternic şi vârful lui ajungea până la cer şi se putea vedea până la capătul pământului.” (Daniel 4:7-8)

  „Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor.” (Matei 4:8)

  „El zguduie pământul din temelia lui, aşa încât stâlpii lui se clatină.” (Iov 9:6)

  „Cutremuratu-s-a pământul şi toţi cei ce locuiesc pe el; Eu am întărit stâlpii lui.” (Psalm 74:3)

  Apreciază

 9. Teoria dvs e corectă, în aceea că există o dinamică a transformărilor sociale și culturale. Nu este însă adevărat că aceasta ar fi rodul unor manipulări premeditate / controlate. Preoții sunt ei înșiși convinși de lucrurile pe care le propovăduiesc, sau în cel mai rău caz, e un amestec între mințirea altora și mințirea lor înșiși.

  Teoria darwinistă însă e șubredă din punct de vedere logic. Ea explică dispariția unor specii, dar nu explică apariția de specii mai complexe, cu sisteme anatomice noi. O aripă, de exemplu, pentru a avea capacitatea de a ridica un animal de la sol, trebuie să aibă o structură complicată (oase, mușchi, tendoane, articulații, comunicații nervoase etc) care nu putea apare prin adaptare, pentru faptul că în stadiile inițiale ale unei preusupuse transformări de-a lungul generațiilor, noul organ nu ar fi fost funcțional. Și sunt multe alte aspecte care infirmă teoria lui Darwin (sau dezvoltările ei de către cercetători mai recenți), ca de pildă apariția vieții etc. Dacă stăm să analizăm cu ar fi logic să evolueze cu adevărat speciile, considerând prin absurd că viața ar fi apărut singură, din întâmplare și am avea deja un număr de specii, vom vedea că e imposibil ca specii mai complexe să apară din unele mai simple.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Preotii sunt in general atat de batuti in cap incat ei nu prea pricep nici macar ce se intampla cu religia lor, de unde provine, cum e cu celelalte, asa incat nu poti avea pretentia ca ei sa isi dea seama de trenduri evolutive similare celor din lumea vie; mai ales ca ei nu au nici un fel de deschidere intelectuala pentru a percepe Lumea asa cum ea este… evolutiva. Ahtiati dupa bani, sa ia bani de oriunde, inclusiv de la saraci, asta e meseria lor.

   Eu nu am sustinut ca evolutia religiilor ar fi rezultatul unor actiuni premeditate, ci chiar din contra… este un fenomen evolutiv derulat de la sine, sub presiunea factorilor de selectie din societate/ stiinta.

   Cat despre teoria darwinista, ea explica foarte clar si bine ceea ce se intampla in lumea vie. Daca ati amintit de aripi, de ce credeti ca aripile trebuie sa ridice animalul de la sol pentru a avea sens? Credeti ca diferitele animale care utilizeaza un fel de inceputuri de aripi pentru a isi prelungi salturile si a plana intre arbori, nu se bucura de sansa de a scapa din fata pradatorilor spre exemplu? Veverita zburatoare, soparle zburatoare, serpi „zburatori” ar putea sa fie niste exemple relevante…. pentru cei sincer interesati de a intelege lumea vie in realitatea ei evolutiva. Exista si broaste „zburatoare”, pesti zburatori samd.

   se poate vedea spre exemplu Wikipeda pentru veverita zburatoare:

   http://ro.wikipedia.org/wiki/Veveri%C8%9B%C4%83_zbur%C4%83toare_siberian%C4%83

   „Veverița zburătoare siberiană (Pteromys volans) este o specie de mamifere rozătoare din familia Sciuridae. În timp ce se cațără pe copaci, veverița zburătoare arată ca orice alt rozător mic, însă când planează de la un arbore la altul este la fel de grațioasă ca o pasăre. Defapt nu zboară, nefiind capabilă de auto-propulsie asemeni păsărilor prin mișcări de vâslire. Însă, datorită membranei păroase de piele, întinsă între cele patru membre, este totuși capabilă să străbată distanțe mari în timp ce planează de la un copac la altul.”

   Deci, forme de viata zbratoare exista, diverse; nu exista insa ingeri aripati, asa cum apar in diferite texte religioase scrise de oameni cu mari probleme psihiatrice… care vedeau inorogi, discutau cu tufe vorbitoare-arzatoare samd.

   Cat despre evolutia de la simplu la complex, sub presiunea selectiei, cred ca asta functioneaza si la societati umane, exact ca la lumea vie. Ce absurd suna ca cineva sa faca azi afirmatia ca o societate complexa (moderna) nu se poate dezvolta din societati mai primitive (medievale, de epoca de piatra samd). Dar vad ca la lumea vie se poate face afirmatia asta… cu toate ca este exact la fel de absurda in esenta ei – si total contrara datelor stiintifice de care azi dispunem.

   Apreciază

   • Nu o să vă răpesc timpul cu o dispută. Mai spun un singur lucru: a „dovedi” evoluționismul pe baza datelor din natură la fel cu a „dovedi” existența lui Dumnezeu pe baza bibliei. Adică e un argument circular. Darwin a vrut să găsească o explicație care să se potriveasă cu noua lui teorie și a găsit-o. Calea corectă însă nu este să pleci de la lucrul la care vrei să ajungi (asta e confirmation bias) ci să cauți fără prejudecăți care e cea mai plauzibilă variantă.

    Scuzați-mă pentru aceste intervenții. Ele sunt făcute doar din dorința sinceră de a vă prezenta niște idei pe care le puteți găsi interesante, pe baza aprecierii deosebite pe care o am pentru dumneavoastră.

    Apreciază

   • peterlengyel zice:

    A dovedi existenta unui oarecare zeu dintre miile de dumnezei existenti prin diferite „texte sfinte” ale variatelor religiozitati… este evident o aberatie. Deoarece nu exista nici un fel de suport real, acestea se numesc credinte.

    In ceea ce priveste evolutia biologica, acesta este un fenomen real, demonstrabil prin seriile de fosile, prin studii de anatomie comparata, genetica, biogeografie samd… De aceea, acest domeniu se numeste stiinta.

    Apreciază

 10. peterlengyel zice:

  When Bible Stories Are Illustrated, They Reveal Some Huge Problems

  http://mic.com/articles/111216/the-bible-said-what-7-illustrations-of-the-bible-s-most-absurd-passages

  „If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay her father 50 shekels of silver. He must marry the young woman, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives.” — Deuteronomy 22:28-29

  Apreciază

 11. peterlengyel zice:

  This animated map shows how religion spread across the world

  Hinduism, Buddhism, Christianity, Judaism, and Islam are 5 of the biggest religions in the world. Over the last few thousand years, these religious groups have shaped the course of history and had a profound influence on the trajectory of the human race. Through countless conflicts, conquests, missions abroad, and simple word of mouth, these religions spread around the globe and forever molded huge geographic regions in their paths.

  Produced by Alex Kuzoian

  http://uk.businessinsider.com/map-shows-how-religion-spread-around-the-world-2015-6

  Apreciază

 12. peterlengyel zice:

  „Unfortunately, this tapestry of diverse yet similar and complementary polytheistic cultures, ethnic traditions and civilizations, ceased to exist when an eastern, strange, expansive and intolerant religion moved in forcefully.”

  How European true identity was destroyed when Christianity moved in

  http://churchandstate.org.uk/2016/07/how-european-true-identity-was-destroyed-when-christianity-moved-in/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s